Vajda János / MTI
Foci sport24

Lila köd: mi lesz így a kiesőhelyen szenvedő Újpesttel?

Az Újpest nem mostanában éli története fénykorát: a lila-fehérek a 12 mérkőzésen megszerzett 8 ponttal a bajnokság utolsó helyén szerénykednek, négy ponttal lemaradva a holtversenyben előttük álló Gyirmót és MTK mögött. Michael Oenning együttese ráadásul eddig mindössze egy győzelmet aratott, igaz, akkor emberhátrányban múlta felül 1-0-ra a Fehérvárt. Mit játszik az Újpest Oenning irányításával, és van-e esély a német mester vezetésével a felzárkózásra? A Puskás Akadémia és a Mezőkövesd elleni mérkőzéseket elemeztük.

Michael Oenning ez év januárjában lett az Újpest vezetőedzője Predrag Rogan lemondása után. A lila-fehér klub majdnem egy évtized után szakított a szerb vonallal, amely mellé még 2013-ban, Nebojsa Vignjevic érkezésével tette le a voksát. Az 56 esztendős Oenning Magyarországon már ekkor sem volt ismeretlen: a korábban a Nürnberget a Bundesligába feljuttató és rövid ideig a Hamburger SV-nél is megfordult edző 2016 és 2018 között a Vasast trenírozta. A 2016-2017-es évadban

az angyalföldiekkel nagy meglepetésre bronzérmet szerzett a bajnokságban, a csapat pedig elismerést váltott ki fegyelmezett játékával és a magyar pályákon akkoriban még unortodoxnak számító, három belsővédős rendszerével.

A következő szezon már közel sem sikerült ilyen fényesre: az angyalföldiek a Beitar Jeruzsálem ellen ígéretes kezdés után emlékezetes módon maradtak alul az első nemzetközi erőpróbán, a magyar bajnoki szereplés pedig teljes összeomlással, és az idény végi kieséssel zárult, így Oenningnek mennie kellett.

A német tavaly tavasszal – beugróként – a tabella hatodik helyére hozta fel az újpestieket, sőt a csapat a Magyar Kupában döntőbe jutott, ahol hosszabbításban szerzett góllal győzték le a Szabics Imre vezette Fehérvárt. A kupagyőzelem Konferencia Liga-selejtezőt ért az újpestieknek, ám a Vaduz elleni továbbjutást követően a Basel nagyon simán (itthon 1-2, Svájcban 0-4) elintézte őket a második fordulóban. Az idei bajnoki szereplés pedig – eddig – különösen rosszul alakul.

Oenning Újpesten is a három belsővédős rendszert alkalmazza, és általában két valódi középcsatárral játszatja csapatát. A saját nevelésű kapus, Banai Dávid előtt általában a koszovói, az AS Roma és a Bologna utánpótlását is megjárt Kastrati, a görög Kutrumpisz és a Belgiumból igazolt, mali illetőségű Abdoulaye Diaby alkotja a belső védelmet.

Szárnyvédőként a bal oldalon a szerb Nemanja Antonov, míg a jobb oldalon többnyire a fiatal Csongvai Áron szerepel helyzettől függően szélsővédőként vagy szélsőtámadóként. A középpályán a stuttgarti múlttal bíró Luca Mack mellett jobbára a saját nevelésű Katona Mátyás és a rutinos, Újpestre tíz év után visszatért Nikola Mitrovic felel a játék folyamatosságáért, a csapatrészek összeköttetéséért.

A pálya közepén szokott lehetőséget kapni a francia Yohann Croizet, és egy másik szerb, Miroslav Bjelos is A kétfős csatársorban pedig a grúz Giorgi Beridze mellett általában a két elefántcsontparti légiós egyike, Mory Kone vagy Junior Tallo jut lehetőséghez.

Védekezésben Oenning csapata csak időszakosan támadja le az ellenfeleket.

Az 5-3-2-es labda elleni alapfelállás a plusz belsővédő révén elvileg lehetővé teszi a kapu előtti területek eredményesebb kontrollját, illetve szükség esetén egy játékos agresszívabban is kiléphet a labdát megkapó ellenfélre, hiszen nagyobb a biztonság a mögöttes területeken.

A magas presszing alkalmával különösen látványos, hogy a lilák keresztirányból igyekeznek egy oldalra szorítani az ellenfelek labdakihozatalait, majd az oldalvonal melletti területen elsősorban egy az egy elleni párharcok kierőszakolásával, emberfogásra építve szereznék meg a labdát.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.