Foci sport24

Lila köd: mi lesz így a kiesőhelyen szenvedő Újpesttel?

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI
Az Újpest nem mostanában éli története fénykorát: a lila-fehérek a 12 mérkőzésen megszerzett 8 ponttal a bajnokság utolsó helyén szerénykednek, négy ponttal lemaradva a holtversenyben előttük álló Gyirmót és MTK mögött. Michael Oenning együttese ráadásul eddig mindössze egy győzelmet aratott, igaz, akkor emberhátrányban múlta felül 1-0-ra a Fehérvárt. Mit játszik az Újpest Oenning irányításával, és van-e esély a német mester vezetésével a felzárkózásra? A Puskás Akadémia és a Mezőkövesd elleni mérkőzéseket elemeztük.

Michael Oenning ez év januárjában lett az Újpest vezetőedzője Predrag Rogan lemondása után. A lila-fehér klub majdnem egy évtized után szakított a szerb vonallal, amely mellé még 2013-ban, Nebojsa Vignjevic érkezésével tette le a voksát. Az 56 esztendős Oenning Magyarországon már ekkor sem volt ismeretlen: a korábban a Nürnberget a Bundesligába feljuttató és rövid ideig a Hamburger SV-nél is megfordult edző 2016 és 2018 között a Vasast trenírozta. A 2016-2017-es évadban

az angyalföldiekkel nagy meglepetésre bronzérmet szerzett a bajnokságban, a csapat pedig elismerést váltott ki fegyelmezett játékával és a magyar pályákon akkoriban még unortodoxnak számító, három belsővédős rendszerével.

A következő szezon már közel sem sikerült ilyen fényesre: az angyalföldiek a Beitar Jeruzsálem ellen ígéretes kezdés után emlékezetes módon maradtak alul az első nemzetközi erőpróbán, a magyar bajnoki szereplés pedig teljes összeomlással, és az idény végi kieséssel zárult, így Oenningnek mennie kellett.

A német tavaly tavasszal – beugróként – a tabella hatodik helyére hozta fel az újpestieket, sőt a csapat a Magyar Kupában döntőbe jutott, ahol hosszabbításban szerzett góllal győzték le a Szabics Imre vezette Fehérvárt. A kupagyőzelem Konferencia Liga-selejtezőt ért az újpestieknek, ám a Vaduz elleni továbbjutást követően a Basel nagyon simán (itthon 1-2, Svájcban 0-4) elintézte őket a második fordulóban. Az idei bajnoki szereplés pedig – eddig – különösen rosszul alakul.

Oenning Újpesten is a három belsővédős rendszert alkalmazza, és általában két valódi középcsatárral játszatja csapatát. A saját nevelésű kapus, Banai Dávid előtt általában a koszovói, az AS Roma és a Bologna utánpótlását is megjárt Kastrati, a görög Kutrumpisz és a Belgiumból igazolt, mali illetőségű Abdoulaye Diaby alkotja a belső védelmet.

Szárnyvédőként a bal oldalon a szerb Nemanja Antonov, míg a jobb oldalon többnyire a fiatal Csongvai Áron szerepel helyzettől függően szélsővédőként vagy szélsőtámadóként. A középpályán a stuttgarti múlttal bíró Luca Mack mellett jobbára a saját nevelésű Katona Mátyás és a rutinos, Újpestre tíz év után visszatért Nikola Mitrovic felel a játék folyamatosságáért, a csapatrészek összeköttetéséért.

A pálya közepén szokott lehetőséget kapni a francia Yohann Croizet, és egy másik szerb, Miroslav Bjelos is A kétfős csatársorban pedig a grúz Giorgi Beridze mellett általában a két elefántcsontparti légiós egyike, Mory Kone vagy Junior Tallo jut lehetőséghez.

Védekezésben Oenning csapata csak időszakosan támadja le az ellenfeleket.

Az 5-3-2-es labda elleni alapfelállás a plusz belsővédő révén elvileg lehetővé teszi a kapu előtti területek eredményesebb kontrollját, illetve szükség esetén egy játékos agresszívabban is kiléphet a labdát megkapó ellenfélre, hiszen nagyobb a biztonság a mögöttes területeken.

A magas presszing alkalmával különösen látványos, hogy a lilák keresztirányból igyekeznek egy oldalra szorítani az ellenfelek labdakihozatalait, majd az oldalvonal melletti területen elsősorban egy az egy elleni párharcok kierőszakolásával, emberfogásra építve szereznék meg a labdát.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik