Illyés Tibor / MTI
Foci

Újpesti félidők 1988-ban és 2021-ben: „Nyomorultak, első-második rész”

Semmiféleképpen nem tennék összehasonlítást a jelenlegi NB I és a korábbi első osztályú labdarúgó-bajnokságok között, ám az tény, hogy 1988-ban ugyanúgy utolsó volt tíz forduló után az Újpest, mint most. Sőt harminchárom éve ugyanúgy a tizedik körben született meg az első lila diadal, mint ezúttal. Akkor azonban olyan különleges idők jártak, hogy még ez is csak az unikumok egyike volt a magyar futballban.

Hogy mást ne mondjak, a már az idő tájt is roppant találékony MLSZ-vezérkar kiötlötte: döntetlen esetén tizenegyes-rúgások határozzanak a győztesről. Ennélfogva a Megyeri úton ezt rögzíthették az őszi szezon végén:

14. Újpest 15 3 – 3 9 20-25 12

A számsor azt jelentette, hogy a lilák háromszor nyertek a 90 perc alatt, továbbá egyszer sem győztek, ellenben háromszor kikaptak tizenegyesekkel (ilyen vereség esetén egy pont járt a kárvallottnak), és kilencszer alulmaradtak.

Hatszor az első hét fordulóban. Csak a Vasassal ikszeltek, de a ráadásban akkor is veszítettek, mert az egyik András, Szabó, az utolsó tizenegyest szinte feladta a másiknak, az angyalföldi Babócsynak. Amúgy a hajdanán szintén nagy hírű Vasast 1988-ban nem volt kunszt megállítani, mert a piros-kékek tök utolsókként zárták az őszt, Békéscsabán 2-7-es szégyen érte őket, és csak azért nem estek ki, mert az osztályozó kilencvenedik percében a szegedi Szabó Gyula felejthetetlenül beleütött Komjáti András beívelt labdájába, és a Csávónak becézett Szabadi László a hálóba gurította a szegedi hátvédtől ajándékba kapott tizenegyest (1-0).

Mondom, egészen ritka bajnokság volt az.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.