Foci sport24

Tényleg óriási csalódás Messi párizsi játéka?

Robbie Jay Barratt - AMA / Getty Images
Robbie Jay Barratt - AMA / Getty Images
Már Franciaországban is lement az évad fele, de a hétszeres aranylabdás Messi eddig csak egyetlen gólt tudott szerezni, miközben a PSG játéka továbbra sem tűnik meggyőzőnek. Okozója vagy elszenvedője ennek az argentin klasszis, és mi lehet a megoldás?

Amikor Lionel Messi tavaly nyáron a transzferidőszak egyik legváratlanabb eseményét szolgáltatva a Barcelonát elhagyva a Paris Saint-Germainhez szerződött, egyszerre lehetett bizakodni abban, hogy a francia csapat az – azóta már a hetedik Aranylabdáját is megkapó – argentin zsenivel, valamint Neymar és Kylian Mbappé kettősével képes lesz rendkívül látványos futball produkálni. Ugyanakkor joggal fogalmazódtak meg olyan kételyek, melyek szerint ez a hármas a védekezésbeli hiányosságai miatt éppen Bajnokok Ligájában jelenthet hátrányt a csapatnak. Éppen abban a sorozatban, amelyet a katari tulajdonban lévő párizsiak a leginkább szeretnének megnyerni.

Ezek az aggodalmak pedig igazolást is nyertek azon a két meccsen, amelyen a PSG a BL-címre eséllyel pályázó Manchester Cityvel találkozott a csoportkörben. Az első mérkőzést ugyan elsősorban pont a támadóik kiemelkedő egyéni kvalitásainak és némi szerencsének köszönhetően még megnyerték a franciák, ám az idegenbeli találkozón Pep Guardiola csapata lubickolt, miközben a csodahármas többnyire a félpálya környékén ténfergett, és hét mezőnyjátékos próbálta kétségbeesett megoldani a védőfeladatokat.

Amit viszont talán kevésbé lehetett várni az az, hogy

még a francia bajnokságban is kevésbé megy a szekér az együttesnek,

több meccset is csak kínkeservesen, az utolsó pillanatokban sikerült behúzni, és ez leginkább a támadójáték hatékonyságának a számlájára írható. A 2019/20-as szezonban Thomas Tuchel irányítása alatt a párizsiak a büntetőket nem számolva 90 perces átlagban várhatóan 2,40 gólra elegendő mennyiségű és minőségű helyzetet (xG) dolgoztak ki, ami a következő évadban már 1,92-re csökkent a közben a stafétabotot átvevő Mauricio Pochettino irányításával. Majd ebben az idényben – immár Messivel is kiegészülve – 1,69-re apadt ez a szám.

De még ennél is sokkolóbb, hogy elmúlt évtized legeredményesebb gólszerzőjeként számontartott Lionel Messi egy gyengébb bajnokságba költözve a szezon feléhez érve egyetlen bajnoki gólt tud felmutatni. A legfőbb kérdés pedig természetesen az: mi az oka az argentin világsztár gyengélkedésének, vagy egyáltalán beszélhetünk-e arról, hogy a korábbiaknál sokkal gyengébben teljesít az új csapatában?

Hova tűntek a gólok?

Kezdjük rögtön a nyilvánvalóval, ez pedig Messi gólmennyiségének brutális mértékű visszaesése a korábbiakhoz képest. Amióta debütált a Barcelona felnőttcsapatában, a dél-amerikai játékos kilencven percenkénti gólátlaga bajnoki szinten – nem meglepő módon – egészen kiemelkedő (0,87), ebben a szezonban viszont majdnem tíz teljes mérkőzést követően mindössze 0,10-es, amivel a világ egyetlen támadója sem büszkélkedne el.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik