Foci sport24

Mitől ilyen gyenge a Paris Saint-Germain?

FRANCK FIFE / AFP
FRANCK FIFE / AFP
Papíron a világ legjobb futballcsapata, de a pályán ebből kevés köszön vissza. Mauricio Pochettino vezetőedzőnek azonban maradtak még ütőkártyái. PSG-elemzés.

A Manchester City–Paris Saint-Germain Bajnokok Ligája-mérkőzésen a képernyőn látható számláló 42 perc 21 másodpercet mutatott. A PSG éppen visszaszerezte a labdát, ám a City nem hátrált meg, és inkább nyomást helyezett ellenfelére. A párizsiak játékosa, Ander Herrera visszalépett elkérni a labdát, megkapta, a hurok azonban összeszorult körülötte, igyekezetében felpasszolta, de a labda nem talált fogadóhoz. Ekkor tárult elénk az alábbi kép.

Kylian Mbappé (7), Neymar (10) és Lionel Messi (30) az események epicentrumától messze, különösebb megerőltetés nélkül sétált vissza saját térfelére.

Pedig Mauricio Pochettino, a PSG vezetőedzője aznap egy új, korábban csak óvatosan tesztelgetett felállási formával próbálkozott. A 4-3-2-1-es (karácsonyfa-) alakzattal azt próbálta elérni, hogy elzárja a City elől a pálya belső területeit, és a szélekre helyezze ki a hangsúlyt. A PSG csapatszerkezete keskeny maradt, a City viszont a szélsőtámadóin és a felfutó középpályásain keresztül kiszélesítette a játékot, így a három párizsi középpályásnak (Idrissa Gueye, Leandro Paredes, Herrera) gyorsan és a megfelelő ütemben kellett kiérnie a szélekre besegíteni a szélső hátvédeknek.

Húsz perc után a támadóhármastól gyakorlatilag semmilyen segítséget nem kaptak: a csapat kettétört (broken team) az egyik oldalon 4+3 ember (és a kapus) sündisznózott, míg a túloldalon hárman várták, hogy feljuttassák hozzájuk a labdát. És a PSG ezt a törött látszatot keltette a meccs hátralevő részében is.

Jonathan Wilson, a neves angol szakíró ezt írta a PSG-ről: „Ha három támadót elöl hagyunk, és azt várjuk tőlük, hogy időnként oldjanak meg helyzeteket a saját trükkjeikkel, az ideig-óráig elmegy a Ligue 1-ben (…), de egy épkézláb ellenfél ellen ez édeskevés lesz. A mezükön virító Air Jordan-felirat lehet, hogy ad egy löketet a márkájuknak, de inkább azt sugallja: kérlek, adj egy kötényt, amíg én kedvtelenül integetek, hogy fújjanak be egy lest!”

Ismerősen cseng? A dolog pikantériája, hogy Wilson ezeket a sorokat nem most írta, hanem 2018-ban, amikor még Thomas Tuchel volt a párizsiak edzője.

Három évvel később a PSG még mindig ugyanott toporog. Ez hogy lehet?

Úgy, hogy az edzők változtak, de a klub vezetőségének víziója ugyanaz maradt.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik