Foci

Barca-Real: Ancelottiék megérdemelten nyerték a bágyadt óriások csatáját

Joan Valls / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Joan Valls / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A Messi távozása utáni első El Clásicón a Barcelona nem tudta elégszer helyzetekre és gólokra váltani a mezőnyfölényét, a Real Madrid viszont mintaszerűen használta ki az ellenfele gyenge pontjait. Elemzés.

Alig egy évtizeddel ezelőtt a Barcelona és a Real Madrid jelentette az európai labdarúgás csúcsát. A Pep Guardiola által irányított katalán csapat nem csak sorra gyűjtötte a trófeákat, de mindeközben forradalmasította is a futballt, miközben Madridban José Mourinho mindenre képes volt az ellenfél megsemmisítése érdekében.

Kétségtelenül ez az időszak volt az El Clásicók csúcsa, amikor előfordult, hogy néhány héten belül a bajnokságban, a kupában és a Bajnokok Ligája elődöntőiben is vérre menő küzdelmet folytatott ez a két együttes. Később a Barcelona még triplázott Luis Enriquével a kispadon, a Real Madrid pedig Zinedine Zidane irányítása mellett történelmet írva zsinórban háromszor megnyerte a legrangosabb európai kupát, de mostanra egyik csapat sem tündököl régi fényében.

A Barcelona az anyagi problémái miatt és Messi távozását követően az elmúlt másfél évtized legmélyebb periódusát éli meg, miközben a Real Madridot az évek óta tartó stagnálás állapota jellemzi.

Mi sem mond többet a két csapatról, minthogy a katalánokat az a Ronald Koeman irányítja, akinek Hollandián kívül klubszinten a legnagyobb eredménye egy a Southamptonnal elért 8. hely a Premier League-ben, míg a Real Madrid kispadján az a Carlo Ancelotti ül, akit ugyan a 2000-es években még a világ legjobb edzői között tartottak számon, viszont az első madridi időszaka után a Bayern Münchennél és a Napolinál is idő előtt felállítottak a helyéről, majd az Evertonnal is csak a 10. helyen végzett a Premier League-ben.

Egy évtizede a Barcelona és a Real Madrid még magasan kiemelkedett a spanyol bajnokság mezőnyéből, de az utóbbi időben már ez sem igaz. A Real Madrid jelenleg ugyan vesztett pontok tekintetében vezeti a tabellát (az előző fordulóra ütemezett Athletic Bilbao elleni meccsüket elhalasztották), de ez leginkább a világklasszis formában játszó Karim Benzemának köszönhető.

Sokatmondó adat, hogy a legutóbbi forduló előtt az madridiak által kialakított helyzetek minősége (xG) és az ellenfelek által ellenük kialakított helyzetek minőségének aránya (xGA) csak az 5. legjobb volt a La Ligában, és csak hárommal kaptak kevesebb gólt, mint az ebben a tekintetben a legrosszabbul álló, és a táblázat utolsó helyét elfoglaló Getafe.

A számokat tekintve a Barcelona némileg jobban áll, hiszen a forduló előtt +0,70-es kilencvenpercenkénti xG-különbsége a második legjobb volt a bajnokságban, de Messi és Antoine Griezmann távozása után, valamint Ansu Fati hosszúra nyúló sérülése miatt a kialakított helyzeteik minősége meccsenként átlagban közel egy gólra való értékkel esett vissza, miközben a Real Madriddal ellentétben nem maradt olyan támadójuk sem, aki átlagon felül értékesítette volna ezeket a lehetőségeket.

Ha pedig a két csapat teljesítményét az öt legjobb bajnokság mezőnyében szeretnénk elhelyezni, akkor az xG-különbségek alapján az előző hétvége előtt a Barcelona csupán 12., míg a Real Madrid a 21. legjobb csapat volt Európában.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik