Sport sport24

Bár kínos a Barcelona eddigi produkciója, voltak ennél sokkal rosszabb évkezdetei is

Pau Barrena / AFP
Pau Barrena / AFP
A Barcelona három győzelemmel, három döntetlennel és egy vereséggel a kilencedik helyen áll a spanyol labdarúgó-bajnokságban. Ám voltak olyan szezonkezdései is, amelyek során a katalán klub vezetői, játékosai, szurkolói így sóhajtottak volna fel: hol az az egyetlen vereség?

Hatvannégyben például két zakóval kezdett a Barca, kikapott a Las Palmastól (1-2) és az Atlético Madridtól (2-3) is. Ezt két sikerrel „kiegyenlítette”, de aztán a Levante – a brazil Wanderley Machado, valamint Serafín főszereplésével – 5-1-re eltángálta. Hét forduló után három győzelem és négy vereség volt a szomorú mérleg, a tizenkettedik fordulóban az Elchétől elszenvedett 0-2 után pedig hat győzelmet és hat vereséget rögzített a statisztika.

Ilyentájt, októberben ki is rúgták Cesar Rodríguez edzőt. Nem akárkit menesztettek. Ez a Cesar 1942 és 1955 között 351 tétmeccsen 232 gólt ért el a Barcelona együttesében (192-t a spanyol bajnokságban). Rekordját 2012 márciusában bizonyos Lionel Messi döntötte meg. A tréner utódja, Vicente Sasot sem tett csodát, a Barcelona a hatodik helyen zárta a La Liga évadát. Pedig három, 1964-es Európa-bajnok – Olivella, Fusté, Pereda (mindannyian szerepeltek a magyarok elleni 2-1-es madridi elődöntőben) –, valamint a paraguayi Cayetano Ré is a kerethez tartozott. Ezzel együtt

a vörös-kékek 1960 és 1974 között egyszer sem voltak bajnokok.

A Real Madrid közben kilencszer is. Úgyhogy nagyon is ünnepelték Barcelonában a kiegyenesedés bizonyítékát, az 1966-os Vásárvárosok Kupája-diadalt. Spanyol döntő volt, annak első meccsét – Zsolt István játékvezetése mellett, a Real Madridban is játszó brazil Canario góljával – a Zaragoza nyerte 1-0-ra a Nou Campban. A visszavágón idegenben 4-2-re győzött a Barca, Lluís Pujol mesterhármast ért el. Ez azért is feltűnést keltett, mert a Király Kupa 1965-ös negyeddöntőjében a Zaragoza 6-4-gyel ejtette ki a Barcelonát. Nem összesítésben. Ennyi volt az eredmény a La Romareda stadionban.

Ugye, milyen gyönyörűek a mostani mutatók?

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik