Andrea Staccioli/Insidefoto/LightRocket via Getty Images
Sport

A láthatatlan törököktől az olasz gyöngyszemekig

Az Európa-bajnokságon induló 24 válogatottat Kiss Tibor Noé értékelte csapatról csapatra. Pikírt, szubjektív, szókimondó szövegek.

24. Törökország

A török válogatott belovagolt Rómába, és rögtön elesett. A topligás pedigré mellett a sérók és szakállak is megvoltak, más nem nagyon. A legemlékezetesebb esemény: az Eb alatt Calhanoglu a Milanból az Interhez igazolt.

23. Észak-Macedónia

A barátságos hangulatú Eb egyik legszebb pillanata volt, amikor az Amszterdamban rendezett Hollandia–Észak-Macedónia meccs két percre félbeszakadt a lecserélt Goran Pandev ünneplése miatt. Az észak-macedónok szimpatikus focit játszottak, őszintén mentek előre, a 24 csapatos Eb az ilyen országok jelenléte és hozzáállása miatt jó ötlet.

22. Skócia

Gyerekkoromban sokszor drukkoltam a skótoknak, a sötétkék mez, a melankolikus lúzerség, valamint McStay, McCoist, McInally és McDonalds miatt. Gordon Durie, micsoda dallam! Az nem számít, hogy a csoportkörből még sehol, semmikor és sehogy sem jutottak tovább. Jegyezzük meg: nekik köszönhetjük a későbbi döntős angol válogatott legélvezetesebb meccsét az Eb-n, az angol–skót 0:0-t.

21. Lengyelország

Számomra értelmezhetetlen a lengyel válogatottat övező kultusz,

a dwa bratanki mögött a futballpályán nincs más, csak az egy szál Lewandowski, a világ pillanatnyilag legjobb centere.

Sokat elmond a többiekről, hogy a lengyeleknek egy ilyen csatár birtokában is sikerült kikapniuk Szlovákiától, majd Svédországtól.

20. Magyarország

Sokféleképpen lehet dicsérni a magyar válogatott Eb-szereplését, a mentalitást, a futballistákat, Rossit. A portugálok ellen elbénáztuk a végét, a franciák ellen hősiesen küzdöttünk, a németek ellen pedig: az már igazi, komoly, minőségi futball volt, olyan, amit utoljára a Mezey György-féle válogatott tudott produkálni jobb napjain. A német–magyar az utóbbi harmincöt év legnagyobb futballélménye volt, kösz, srácok!

Frank Hoermann/SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP

19. Szlovákia

Szomorú, hogy hiába a lengyelek bravúros legyőzése, a nézők emlékezetében a spanyolok elleni 0:5 marad meg inkább. Na meg szegény Dúbravka, aki a napfényes Sevillában (nyári átlaghőmérséklet: 35 fok) beröplabdázott egy öngólt a saját kapujába, elindítva csapatát a lejtőn. Jár neki a Moilanen-díj.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.