Sport

A láthatatlan törököktől az olasz gyöngyszemekig

Andrea Staccioli/Insidefoto/LightRocket via Getty Images
Andrea Staccioli/Insidefoto/LightRocket via Getty Images
Az Európa-bajnokságon induló 24 válogatottat Kiss Tibor Noé értékelte csapatról csapatra. Pikírt, szubjektív, szókimondó szövegek.

24. Törökország

A török válogatott belovagolt Rómába, és rögtön elesett. A topligás pedigré mellett a sérók és szakállak is megvoltak, más nem nagyon. A legemlékezetesebb esemény: az Eb alatt Calhanoglu a Milanból az Interhez igazolt.

23. Észak-Macedónia

A barátságos hangulatú Eb egyik legszebb pillanata volt, amikor az Amszterdamban rendezett Hollandia–Észak-Macedónia meccs két percre félbeszakadt a lecserélt Goran Pandev ünneplése miatt. Az észak-macedónok szimpatikus focit játszottak, őszintén mentek előre, a 24 csapatos Eb az ilyen országok jelenléte és hozzáállása miatt jó ötlet.

22. Skócia

Gyerekkoromban sokszor drukkoltam a skótoknak, a sötétkék mez, a melankolikus lúzerség, valamint McStay, McCoist, McInally és McDonalds miatt. Gordon Durie, micsoda dallam! Az nem számít, hogy a csoportkörből még sehol, semmikor és sehogy sem jutottak tovább. Jegyezzük meg: nekik köszönhetjük a későbbi döntős angol válogatott legélvezetesebb meccsét az Eb-n, az angol–skót 0:0-t.

21. Lengyelország

Számomra értelmezhetetlen a lengyel válogatottat övező kultusz,

a dwa bratanki mögött a futballpályán nincs más, csak az egy szál Lewandowski, a világ pillanatnyilag legjobb centere.

Sokat elmond a többiekről, hogy a lengyeleknek egy ilyen csatár birtokában is sikerült kikapniuk Szlovákiától, majd Svédországtól.

20. Magyarország

Sokféleképpen lehet dicsérni a magyar válogatott Eb-szereplését, a mentalitást, a futballistákat, Rossit. A portugálok ellen elbénáztuk a végét, a franciák ellen hősiesen küzdöttünk, a németek ellen pedig: az már igazi, komoly, minőségi futball volt, olyan, amit utoljára a Mezey György-féle válogatott tudott produkálni jobb napjain. A német–magyar az utóbbi harmincöt év legnagyobb futballélménye volt, kösz, srácok!

Frank Hoermann/SVEN SIMON / Sven Simon / dpa Picture-Alliance via AFP

19. Szlovákia

Szomorú, hogy hiába a lengyelek bravúros legyőzése, a nézők emlékezetében a spanyolok elleni 0:5 marad meg inkább. Na meg szegény Dúbravka, aki a napfényes Sevillában (nyári átlaghőmérséklet: 35 fok) beröplabdázott egy öngólt a saját kapujába, elindítva csapatát a lejtőn. Jár neki a Moilanen-díj.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik