Frank Augstein / POOL / AFP
Sport

Nem is tudod, valójában mekkora bravúr Olaszország Eb-győzelme

Volna itt két, egymásnak látszólag ellentmondó állítás, amiket érdemes közelebbről megnézni. Az egyik az, hogy az egész torna alapján Olaszország vastagon megérdemelte az Európa-bajnoki címet. A másik pedig az, hogy Anglia, illetve Gareth Southgate kapitány nélkül Olaszország nem nyerte volna meg az Eb-t.

Kapcsolódó
Ritka esemény, becsüljük meg: az egyértelműen legjobb csapat nyerte meg az Eb-t
Az angolok kezében volt a meccs, de visszaengedték a dörzsölt olaszokat, akik egészen képtelen csapattal is képesek voltak megnyerni a tizenegyespárbajt. Gareth Southgate kevésbé érthető döntései, hideg lábak, és Roberto Mancini ódája az Eb-t lezáró Ajtó-ablak Ziccerben, Mártha Bencével.

Roberto Mancini fiainak győzelme egy epikus hősköltemény. Nincs rá jobb kifejezés, mert azok a játékosok, akik a meccs lefújásának a pillanatában a pályán voltak, sem játéktudásuk, sem a bajnoki formájuk alapján nem tűntek Eb-győztes matériának. Legalábbis azok, akik meccs közben jöttek be.

Csak nyomai maradtak a legerősebb csapatnak

Könnyű lenne azt mondani, hogy a csoportkörben, illetve az egyenes kieséses szakaszban látott olasz válogatott között a legnagyobb különbség az ellenfelek minőségében volt. Bár ez a megállapítás nagy koncentrációban tartalmaz igazságot, azt sem szabad elfelejtenünk, hogy Mancini csapata a torna végére úgy elfogyott, hogy az angolok töketlenkedése nélkül soha nem nyerte volna meg a finálét.

Mancini nem kap mellszobrot a calcio elefántcsonttornyában, Covercianóban, taktikailag nem volt egy nagy truváj, amit kitalált, és a legerősebb kezdőcsapatával kapcsolatban sem árult zsákbamacskát. Ha tehette volna, a Mister minden meccsen így küldte volna pályára az övéit:

Donnarumma – Florenzi, Bonucci, Chiellini, Spinazzola – Barella, Jorginho, Verratti – Insigne, Immobile, Berardi. 

Ahogy korábban megtárgyaltuk, a csapat játéka nem túl bonyolult, viszont nagyon is hatékony, a középpálya tele van jól passzoló, de a védekezésben is aktív játékosokkal, megvan benne a sebesség, a lövőerő, és egy titkos fegyver, a támadásokkal fellépő balhátvéd, Leo Spinazzola. Így futott neki az Európa-bajnokságnak Olaszország, és amíg fennállt a status quo, a végső győzelemre is esélyesnek tűnt a játéka alapján. De ez nem tartott sokáig.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!