Foci

Az Eb-döntőben is bebizonyosodott: öngyilkos lépés becserélni egy rúgót a tizenegyespárbajra

Laurence Griffiths / POOL / AFP
Laurence Griffiths / POOL / AFP
A 2021-es Európa-bajnokság drámai tizenegyespárbajban dőlt el: 1–1-et követően Olaszország koncentrált jobban, összetörve a trófeáról szőtt angol álmokat. Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya a mérkőzés után vállalta a felelősséget a 120. percben végrehajtott, balul elsült kettős cseréért: beküldte Marcus Rashfordot és Jadon Sanchót tizenegyest rúgni, és mindkét játékos rontott, a finálét pedig egy harmadik csere, Bukayo Saka rossz kísérlete zárta le. A múltbeli tizenegyespárbajok statisztikái alapján Southgate nem vette figyelembe: rossz lépés egy „hideg” rúgót becserélni a tizenegyespárbajra.

Marcus Rashford nekifut, lövése csak egy picit pontatlan, a kapufa tövéről pattan ki. Jadon Sancho még a balszerencsével sem mentegetheti magát: lövését védi a döntő hőse, Gianluigi Donnarumma.

Rashford és Sancho a 120. percben, kimondottan a tizenegyespárbajra érkezett, és negatív hősként távozott – mindkettejüknek egy feladatuk volt, és azt nem tudták végrehajtani. Nem ez az első eset, hogy egy (azaz itt éppen két) tizenegyesrúgó becserélése a mérkőzés legvégén visszaüt, sőt: a statisztikák alapján öngyilkossággal ér fel egy késő váltással rúgót beküldeni.

Hétből kettő

A 2021-es Európa-bajnokságon a tizenegyesek többségét cserejátékosok végezték el. Ez érthető a csereszabályok megváltoztatása miatt: azzal, hogy hosszabbításos mérkőzéseken öt plusz egyre nőtt a változtatási lehetőségek száma, a véghajrában gyakran több csere volt pályán, mint kezdőjátékos. Bár egy nagy mintás elemzés nem talált összefüggést a fáradtság és a tizenegyesrúgási ráta között, nem logikátlan elképzelés, hogy egy kevésbé kimerült játékos jobban rúg. A svájciak a franciák szenzációszámba menő kiejtését például annak is köszönhették, hogy négy cserejátékosuk mind betalált a tizenegyespárbajban.

Eddig jó, mondhatnánk, viszont egy dolog mindig visszaütött az Eb-n: ha egy játékost kizárólag tizenegyest rúgni cseréltek be. Rontott Rashford, rontott Sancho és rontott a svájciak ellen a spanyol Rodri. A világ- és Európa-bajnokságok történetében a német válogatotton kívül még soha, egy csapatnak sem jött be tizenegyesrúgó beküldése a 115. perc után – a németek húzása kétszer is sikeres volt, viszont az összes többi tizenegyestaktikai csere balul sült el. Nézzük is meg ezeket!

Eb 2021

Olaszország–Anglia: Marcus Rashford a 120. percben állt be, kapufára lőtte tizenegyesét, pedig Gianluigi Donnarumma rossz irányba vetődött. 0/1.

Olaszország–Anglia: Jadon Sancho a 120. percben állt be, Donnarumma védte tizenegyesét. 0/2.

Svájc–Spanyolország: Rodri a 119. percben állt be, lövését védte Yann Sommer. 0/3.

Eb 2016

Németország–Olaszország: A hírhedt totyogó galamb tizenegyes, Simone Zaza a 120. percben állt be, aprókat toporzékolt, majd kiküldte a labdát a lelátóra. Zaza valósággal halhatatlan lett, mert tizenegyese mémek tömegét inspirálta, de ő alighanem lemondott volna erről. 0/4.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik