Laurence Griffiths / POOL / AFP
Foci

Az Eb-döntőben is bebizonyosodott: öngyilkos lépés becserélni egy rúgót a tizenegyespárbajra

A 2021-es Európa-bajnokság drámai tizenegyespárbajban dőlt el: 1–1-et követően Olaszország koncentrált jobban, összetörve a trófeáról szőtt angol álmokat. Gareth Southgate, az angolok szövetségi kapitánya a mérkőzés után vállalta a felelősséget a 120. percben végrehajtott, balul elsült kettős cseréért: beküldte Marcus Rashfordot és Jadon Sanchót tizenegyest rúgni, és mindkét játékos rontott, a finálét pedig egy harmadik csere, Bukayo Saka rossz kísérlete zárta le. A múltbeli tizenegyespárbajok statisztikái alapján Southgate nem vette figyelembe: rossz lépés egy „hideg” rúgót becserélni a tizenegyespárbajra.

Marcus Rashford nekifut, lövése csak egy picit pontatlan, a kapufa tövéről pattan ki. Jadon Sancho még a balszerencsével sem mentegetheti magát: lövését védi a döntő hőse, Gianluigi Donnarumma.

Rashford és Sancho a 120. percben, kimondottan a tizenegyespárbajra érkezett, és negatív hősként távozott – mindkettejüknek egy feladatuk volt, és azt nem tudták végrehajtani. Nem ez az első eset, hogy egy (azaz itt éppen két) tizenegyesrúgó becserélése a mérkőzés legvégén visszaüt, sőt: a statisztikák alapján öngyilkossággal ér fel egy késő váltással rúgót beküldeni.

Hétből kettő

A 2021-es Európa-bajnokságon a tizenegyesek többségét cserejátékosok végezték el. Ez érthető a csereszabályok megváltoztatása miatt: azzal, hogy hosszabbításos mérkőzéseken öt plusz egyre nőtt a változtatási lehetőségek száma, a véghajrában gyakran több csere volt pályán, mint kezdőjátékos. Bár egy nagy mintás elemzés nem talált összefüggést a fáradtság és a tizenegyesrúgási ráta között, nem logikátlan elképzelés, hogy egy kevésbé kimerült játékos jobban rúg. A svájciak a franciák szenzációszámba menő kiejtését például annak is köszönhették, hogy négy cserejátékosuk mind betalált a tizenegyespárbajban.

Eddig jó, mondhatnánk, viszont egy dolog mindig visszaütött az Eb-n: ha egy játékost kizárólag tizenegyest rúgni cseréltek be. Rontott Rashford, rontott Sancho és rontott a svájciak ellen a spanyol Rodri. A világ- és Európa-bajnokságok történetében a német válogatotton kívül még soha, egy csapatnak sem jött be tizenegyesrúgó beküldése a 115. perc után – a németek húzása kétszer is sikeres volt, viszont az összes többi tizenegyestaktikai csere balul sült el. Nézzük is meg ezeket!

Eb 2021

Olaszország–Anglia: Marcus Rashford a 120. percben állt be, kapufára lőtte tizenegyesét, pedig Gianluigi Donnarumma rossz irányba vetődött. 0/1.

Olaszország–Anglia: Jadon Sancho a 120. percben állt be, Donnarumma védte tizenegyesét. 0/2.

Svájc–Spanyolország: Rodri a 119. percben állt be, lövését védte Yann Sommer. 0/3.

Eb 2016

Németország–Olaszország: A hírhedt totyogó galamb tizenegyes, Simone Zaza a 120. percben állt be, aprókat toporzékolt, majd kiküldte a labdát a lelátóra. Zaza valósággal halhatatlan lett, mert tizenegyese mémek tömegét inspirálta, de ő alighanem lemondott volna erről. 0/4.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Videó
Azt mondja, Mezey György olyan poszton játszatta, ami miatt Luis Figót később agyondicsérték a Realban. Van egy olyan szólógólja, hogy elindul a félpályáról, és dőlnek a védők, mintha csak Messit vagy Maradonát látnánk. Pisont István a vallásosságáról, a cigány származása miatti nehézségekről, az argentin és a magyar gyerekek fociszeretete közti különbségről is mesélt Kadarkai Endrének.
Még Marco Rossit is meglepte a magyar válogatott feltámadása a Wembley-stadionban – igaz, ehhez kellettek a tompa, életlen angolok is. Iksz az Eb-ezüstérmes otthonában, ahol 1953 után először szereztünk pontot. Kiss Tibor Noé szubjektív osztályozókönyve, Nagy Ádám-ódával.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.