Foci sport24

Csődközelben az Inter, zseniális kapitányainak köszönhetően mégis hasít az óceánjáró

Claudio Pasquazi / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Minden jel arra utal, hogy Marotta és Inzaghi idén is ünnepelhet majd
Claudio Pasquazi / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
Minden jel arra utal, hogy Marotta és Inzaghi idén is ünnepelhet majd
A Serie A-évad kétharmadához közeledve már nem volt kérdés, hogy az Inter–Juventus rangadó tulajdonképpen előrehozott bajnoki döntő. A Derby d’Italia eredményét, még inkább a pályán folyó eseményeket elnézve pedig az is elég egyértelmű, hogy az Inter már csak elveszítheti a 2024-es scudettót. Pedig nem elhanyagolható körülmény, hogy kvázi csődhelyzetben van a klub.

Az olasz örökrangadó annyiból feltétlenül leképezte az évadot, hogy az Inter nyomasztó fölényét hozta a milánói mérkőzés. Bár csak 1-0-ra nyert Simone Inzaghi csapata, győzelme jogosságához nem férhetett kétség, a Juventus erőtlen próbálkozásait könnyedén tartotta kordában a hazaiak szervezett, precíz védekezése, Yann Sommer kapusnak néhány vérszegény próbálkozást kellett csak hárítania, miközben a másik oldalon Wojciech Szczesny kétszer is földöntúli bravúrral őrizte meg a Juve halovány reményeit.

Győzelmével az Inter – egy meccsel kevesebbet játszva –, négy ponttal vezeti a tabellát a szombati, római vendégjáték előtt, ám ez a differencia nem adja vissza azt a magabiztosságot, amellyel uralja a bajnokságot.

A rangadóit imponálóan nyeri, a Milannal és a címvédő Napolival feltörölte a pályát, de nem kegyelmezett az Atalantának, a Fiorentinának és a római csapatoknak sem.

Tette mindezt úgy, hogy a Bajnokok Ligájában is simán hozta le az őszi csoportkört, és bár az Olasz Kupát (a Bologna ellen) letette magáról a csapat, a Szuperkupa megnyerésével már a szezon első trófeáját is a vitrinjébe helyezte.

Nem rossz egy csődközeli vállalkozástól

Az, hogy a pályán ilyen jól alakulnak a dolgok az Internél, óriási szó, tekintve, hogy közben a klub gyakorlatilag csődhelyzetben van, a tulajdonosának pedig száz napon belül törlesztenie kellene a likviditási gondok miatt felvett kölcsönét, ami a kamatokkal együtt nagyjából 400 millió euróra rúg.

A Covid minden olasz csapatot alaposan megpofozott, de talán egyiket sem annyira, mint az Intert. Milánóban ugyanis az volt a helyzet, hogy a pandémia nem csak a bevételi forrásaitól vágta el a klubot, a kínai tulajdonos sem tudott a segítségére sietni, mert közben az állampárt letiltott minden Kínán kívüli befektetést. Emiatt volt kénytelen a Suning legalább a likviditás, illetve a klub felszínen tartása miatt 275 millió eurós hitelt felvenni az Oaktree nevű amerikai befektetési alaptól.

A kölcsönt nem adták ingyen, 12 százalékos piaci kamat van rajta, így a Suning jelenlegi adóssága alig száz nappal a törlesztés esedékessége előtt durván 400 millió. A kínaiak nem is csinálnak titkot belőle, hogy nem tudják visszafizetni a hitelt.

A helyzet most úgy áll – szögezzük le: mindenki csak találgat, senki nem tudja, mire készül a Suning –, hogy a kínai tulajdonosnak két lehetősége van. Az egyik, hogy nem fizet, és ezzel a tulajdonrésze az Oaktree-re száll át. Ezt nyilván szeretnék elkerülni, így valószínűbbnek látszik a másik megoldás, miszerint megpróbálják más forrásból re-finanszírozni a hitelt, ám az szintén elég problémás. Felvetődhet a kérdés, miért nem adják el a klubot, ha nincs pénzük a működtetésére. A válasz egyszerű: megpróbálták, nem sikerült.

Előbb az amerikai BC Partnersszel nem tudtak dűlőre jutni, majd a szaúdi Public Investment Fund tűnt befutónak, de előbbi nem volt hajlandó a kért összeget megadni, utóbbi pedig – érthető módon – inkább a Premier League felé fordította a figyelmét, és a Newcastle Unitedet vette meg.

Hiába, a nemzetközi pénzpiac cápái nem altruista intézmények; ha érzik, hogy valaki bajban van, azon nyerni próbálnak.

A Kobra meg a pajtása

Az egyszeri szurkoló úgy van vele, ha ki is látszik az Inter feneke a nadrágjából, attól még a pályán alakulhatnak kiválóan a csapat dolgai, hiszen a sportszakmai döntések lehetnek akár teljesen függetlenek a gazdasági helyzettől. Ez igaz is, ám ahhoz, hogy az Inter ne csak a túlélésre játsszon, hanem működőképes, mi több, versenyképes maradjon, zseniális klubvezetőkre is szükség van. Mit ad isten, Piero Ausilio és még inkább Beppe Marotta, a Kobra személyében ezek is rendelkezésre állnak.

A fenti gondolatmenet ugyanis éppen ott bukik meg, hogy egy gazdaságilag nehéz helyzetben lévő, de a pályán jól hasító csapatot a nemzetközi futballpiac nehézfiúi úgy szétszednek, mint Floki a lábtörlőt. Tudják, hogy az Inter még versenyképes bért sem tud adni, nemhogy nemet tudjon mondani egy-egy olyan ajánlatra, amit a topjátékosaiért tesznek az európai futball krőzusai. Ez – többször, mint nem – a csapat hanyatlásához vezet, hiszen a legjobbjait elviszik, pótolni őket pedig reménye sincs.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik