Foci sport24

Dúsgazdagon a kiesés ellen: mit tanulhat a Newcastle a Man City kínos karácsonyából?

Oli SCARFF / AFP
Oli SCARFF / AFP
A Newcastle United a világfutball egyik leginkább irigylésre méltó helyzetben lévő klubja, hiszen az új, szaúdi tulajdonosi kör pénztárcája kifogyhatatlannak tűnik. A Newcastle United ugyanakkor az angol futball egyik legkevésbé irigylésre méltó helyzetben lévő klubja, hiszen képtelen kikeveredni a veszélyzónából, és minden esélye megvan arra, hogy kiessen a Premier League-ből – a világ (egyik) leggazdagabb egyesületeként. Közeleg az átigazolási időszak, hát megnéztük, mit tehet a csapat a kiesés elkerülése érdekében.

Amanda Staveley, a Newcastle United kisebbségi tulajdonosa, a szaúdi Public Investment Funddal megkötött üzlet tető alá hozója maga is elismerte, az új befektetők jókora kockázatot vállaltak azzal, hogy már az ősszel átvették a klub irányítását.

A könnyebb út az lett volna, ha kivárunk karácsonyig vagy a januári átigazolási időszak végéig, ránézünk a tabellára, és akkor vásároljuk meg a klubot.

Befektetői szempontból ez sokkal biztonságosabb döntés. Mi nem ezt tettük. Ha nem lépünk most, nincs üzlet, így vállaltuk a kockázatot egy klubbal, amely a 19. helyen állt a tabellán. Eddie Howe, az új vezetőedző ugyancsak vállalta a rizikót, hiszen megvan az esély a kiesésre” – fogalmazott a Newcastle hivatalos tévéjének (NUFC TV) november végén.

Oli SCARFF / AFP Eddie Howe

December közepén a Szarkák helyzete nem sokkal szívderítőbb. A 16. forduló után a Newcastle a 19., az utolsó előtti helyén állt, csupán 10 pontot gyűjtött, és december 4-én, a Burnley elleni 1-0-val szerezte meg idénybeli első bajnoki sikerét. A Premier League történetében a United a tizenhatodik együttes, amely tízmérkőzéses vagy hosszabb nyeretlenségi szériával kezdte az évadot, az eddigi tizenöt ilyenből tizenegy kiesett az évad végén. Igaz, legutóbb éppen a Newcastle élt túl hasonlót: a 2018/19-es idényben 11 nyeretlen mérkőzést követően is bent tudott maradni. Az más kérdés, hogy most a széria csak 14 meccs után tört meg, és még sosem maradt benn PL-csapat, ha az első 14 bajnokiján nem tudott győzni

„Ha ezt még egy csapat sem csinálta meg, annak megvan azért az oka. Például az, hogy ilyen szériából rettentő nehéz kikeveredni. De miért ne lehetnénk mi az elsők?” – harciaskodott Howe december elején, a Burnley elleni (győztes) bajnoki előtt.

A Newcastle helyzete ettől még riasztó.

A keretet a hosszú nyeretlenségi sorozat okozta önbizalomhiány és alacsony morál nyomasztja – a Burnley elleni 1-0-t a Leicester elleni 4-0-s vereség követte –, a sorsolás pedig pokoli.

Mielőtt a Newcastle egyáltalán elkezdhetne tevékenykedni az átigazolási piacon, jön gyors egymásutánban a Liverpool, a Manchester City, a Manchester United és az Everton elleni mérkőzés, már ha a koronavírus omikron variánsa közbe nem szól. Ha minden meccset sikerül lejátszani, akkor 20 forduló elteltével lehet először igazolni, de mivel a Southampton elleni bajnoki túl közel van az átigazolási időszak nyitányához, még ezen a találkozón sem lehet erősítésekkel számolni. Az első fecskék alighanem az ezt követő, közel kéthetes bajnoki szünetben futnak be, s a Watford elleni mérkőzésen (január 15.) léphetnek pályára.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik