Foci sport24

Xavi Simons esete mutatja: néha nem árt hátralépni egyet, hogy előrébb jussunk

Boris Streubel / Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images
Boris Streubel / Bundesliga/Bundesliga Collection via Getty Images
Xavi Simonst a Barcelona szupertehetségének tartották, de a felnőttkarrierje nem úgy indult, ahogyan azt sokan várták. A még mindig csak 20 éves holland válogatott játékos a PSV Eindhovenben kezdett tiszta lapot, most pedig az RB Leipzigben nyújt klasszis teljesítményt hétről hétre.

Xavi Simons 2003. április 21-én született Amszterdamban. Édesapja, Regillio Simons maga is profi futballista volt, aki visszavonulása után Alicantéba költöztette családját. Xavi az egyik helyi csapatban kezdett el játszani, de hétéves korára átkerült a barcelonai La Masíára. A világhírnév a kelleténél hamarabb utolérte; tizennégy évesen már Neymarral és Ronaldinhóval szerepelt a Nike egyik reklámjában, futballberkekben pedig Lionel Messihez és Bojan Krkichez hasonló tehetségnek kiáltották ki.

A Barcelona felnőttcsapatában azonban sohasem mutatkozott be,

miután nem sikerült megállapodnia a vezetőkkel a szerződéséről. Így került 2019 nyarán – tizenhat évesen – a Paris Saint-Germainhez.

Eleinte a PSG-nél is csak az utánpótláscsapatokban játszott, az áttörés 2021. február 10-én jött el, amikor Mauricio Pochettino pályára küldte őt a Caen ellen 1-0-ra megnyert francia kupameccsen. Másfél év alatt mindössze hét találkozón jutott szóhoz a párizsi együttesben, ezért 2022 nyarán a PSV Eindhovenhez igazolt. Az ekkor még mindig csak tizenkilenc éves Xavi végre megtalálta a számítását Ruud van Nistelrooy csapatában, amelynek szó szerint kihagyhatatlan tagja lett a 2022/23-as bajnoki évadban; az Eredivisie mind a 34 fordulójában kezdőként lépett pályára, összesen 2803 percet játszott. Támadó középpályás létére ő lett a PSV legeredményesebb játékosa tizenkilenc góllal, ami mellé kiosztott nyolc gólpasszt is. A kanadai táblázaton így 27 ponttal zárt, amit csak Dusan Tadic tudott felülmúlni az egész holland bajnokságban.

A PSV-hez való távozásakor a PSG rögzített egy négymillió euróról szóló visszavásárlási opciót Xavi szerződésében, amit – érthető módon – aktivált is a 2022/23-as évad végén. Ilyen teljesítmény után viszont a fiatal játékos nem akart a padon ücsörögni Párizsban, ezért a PSG ismét túladott rajta – de tanulva a legutóbbi esetből, most már csak kölcsönben engedte el. Xavi új állomáshelye a Bundesligában szereplő RB Leipzig lett, és ez minden szempontból remek döntésnek bizonyult; a holland válogatott futballista

végre topligában játszhat rendszeresen,

ráadásul egy olyan csapatban, amelyben kidomborodnak a képességei.

Csakúgy, mint a PSV-nél, a Leipzignél is a megbízhatóság Xavi egyik legnagyobb erénye; az eddig eltelt 20 fordulóban csak egyetlen meccset hagyott ki, minden más esetben kezdőként lépett pályára – összesen 1530 percet játszott, amivel a csapat hatodik legtöbbet foglalkoztatottabb játékosa. Xavi meghatározó szerepe a teljesítményt leíró adatokban is egyértelműen megmutatkozik; a gólok (5), az xG (4,3) és a kapura lövések (48) tekintetében is csak Lois Openda előzi őt meg házon belül. Az alábbi lövéstérképen jól látszik, hogy a fiatal játékos a bal oldali félterületben és a tizenhatos előterében, az úgynevezett 14-es zónában a legveszélyesebb.

Ez természetesen összefügg Xavi pályán betöltött szerepkörével. A PSV-ben is gyakran előfordult, hogy a bal szélen találták őt meg a társak, de a Leipzigben még inkább erre a területre összpontosulnak a labdaérintései.

Xavi ligaszinten is a legtöbbet és legjobban cselező játékosok közé tartozik,

így az oldalvonal mellől indulva sem okoz neki gondot eljutni lövésig, vagy gólhelyzetbe hozni valamelyik csapattársát. Ez azonban csak az egyik erőssége, a másik – amelyből a legtöbbet profitálja a Leipzig –, ahogyan mélységből képes megindulni a labdával. Az ábrán világosan látszik, hogy a támadóharmadban van a legtöbb labdaérintése, ennek ellenére a pálya mélyebb zónáiban is gyakran feltűnik.

Majdnem minden német csapatra igaz – köztük a Leipzigre is –, hogy nagyon gyorsan váltanak át védekezésből támadásba. Az Opta adatai szerint a Leipzig támadásai átlagosan 1,86 méter/másodperc gyorsaságúak (vagyis a labda ilyen sebességgel halad az ellenfél kapuja felé), ami ugyan a Bundesligában nem számít különösebben direktnek, de a Premier League, a Serie A és a Ligue 1 csapataihoz mérten már igen, miközben a La Ligában is ott lenne a határon.

Ehhez a stílushoz pedig tökéletesen passzol Xavi profilja. A Leipzig támadója kellően gyors, dinamikus és technikailag képzett ahhoz, hogy mélységből indulva az ellenfél kapujához közel vezesse a labdát, és helyzetet alakítson ki. Ha a számokat nézzük, Xavinak 4,76 progresszív labdavezetése és 5,82 lövést eredményező akciója van 90 percenként – mindkét mutatóban kimagaslik a mezőnyből, és olyan játékosokkal alkot egy nagyon szűk halmazt, mint Chris Führich, Florian Wirtz, Leroy Sané, Kingsley Coman és Jamal Musiala. Az Opta egyébként megkülönböztet olyan labdavezetéseket is, amelyekkel a játékos belép a támadóharmadba, és ezt a mutatót Xavi vezeti (80 ilyen labdavezetése volt az idei szezonban).

Xavi játékában visszatérő elem, ahogy a saját térfelén megszerzett labdával végigrohan a pályán, és egy jó ütemű passzal ziccerbe hozza a csapattársait. Az alábbi jelenetekben erre láthatunk példát.

A Freiburg elleni meccs 80. percében Xavi a saját térfelének közepén szerez meg egy szabad labdát, amivel azonnal megindul a kapu irányába.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik