Foci

A modern foci tündérmeséjének indult, de csak kérdőjelek maradtak Ruud van Nistelrooy eindhoveni edzősködése után

NESimages/Perry vd Leuvert / DeFodi Images via Getty Images
NESimages/Perry vd Leuvert / DeFodi Images via Getty Images
Ruud van Nistelrooy tavaly még simán kikosarazta a PSV Eindhoven vezetőit, de aztán csak átvette az első csapat irányítását, amellyel két kupadöntőben is felülmúlta az Ajaxot, és a bajnokságban is sikerült megelőzni az amszterdamiakat. Úgy tűnt, hogy a játékosként csak a gólszerzéssel törődő holland edzőként igazi csapatemberré vált, de a szezon egyik legfontosabb meccse előtt lemondott.

Nagy szerencséje a holland futballnak, hogy már a Holland Kupa április 30-i döntője előtt lezárult az Eredivisie közvetítései jogaiért zajló harc, és a KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile, Delta négyesből álló konzorcium az ESPN-t is túllicitálva a következő tíz évben kétmilliárd euróért cserébe sugározhatja az élvonal küzdelmeit. Így aztán nem maradt idő visszatáncolni a megállapodásból az aranycsata csapnivaló teljesítményei láttán.

A győztes PSV Eindhoven és az Ajax ugyanis szokatlanul visszafogott produkciót nyújtott, egyik csapat sem tudta igazán kidomborítani az erősségét, és ha a felejthető teljesítmény nem lett volna elég, még a tizenegyesrúgások is megoldhatatlan feladatot okoztak többeknek. Az döntött végül, hogy amszterdami oldalon hárman is hibáztak, míg az eindhoveniektől csak ketten.

Pár hónapon belül a PSV másodszor is legyőzte az Ajaxot egy hazai kupadöntőben (a nyáron a szuperkupát csente el a rivális orra elől), Ruud van Nistelrooy pedig első topligás szezonjában rögtön két kupasikert szerzett.

NESimages / Herman Dingler / DeFodi Images via Getty Images

Ugyan a bajnoki címet nem lehetett kicsavarni a Feyenoord kezéből, de a második hely, ezzel a Bajnokok Ligája-selejtező is összejött az Eredivisiében. Kifejezetten biztató kezdésnek tűnhetne mindez a szakember karrierjében, csakhogy az utolsó forduló előtt minden romba dőlt, és az utolsó lépést már nem is Van Nistelrooyjal tettel meg a PSV.

De ne szaladjunk ennyire előre.

A PSV duplázása mellett valahol az is bravúrnak számított, hogy Van Nistelrooyt sikerült leültetni a kispadra. Hónapokig győzködték, hogy vegye át az irányítást, mikor már eldőlt, hogy Roger Schmidt 2022 nyarától kezdve a Benfica vezetőedzője lesz, de a korábbi kiváló csatár csak nagy nehezen adta be a derekát. Mondjuk, ahogy eljutott idáig, az nagyon is jellemzi azt a tudatos karrierépítést, ami a játékospályafutása lezárása óta tart.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik