Foci sport24

Vincent Kompany hetek alatt tett csodát a Burnley-vel

Isaac Parkin / PA Images / Getty Images
Isaac Parkin / PA Images / Getty Images
A Burnley évekig szinonimája volt az oldschool angol futballnak, a 4-4-2-es felállásnak és a direkt, célratörő erőfocinak. Ehhez képest most ugyanez a csapat már a legprogresszívebb stílust játssza a Championshipben, és nem mellesleg úgy fest: simán visszajut az élvonalba.

Az idény eleji esélylatolgatásokat általában több hónap eltelte után érdemes újra elővenni, és ritka alkalom az, amikor már rögtön az első meccs rácáfol az okoskodásra. Ennek az évadnak az elején viszont pont így jártunk a Burnley-vel, amelyről azt írtuk a Championship-beharangozónkban, hogy „A csapatot tényleg újjá kell építeni, ráadásul éppen a szilárd védelme tűnt el, amit a legnehezebb pótolni. A stílusváltás amúgy is hosszabb időbe telik, és mire a tankhajó irányt vált, lehet, hogy ez a szezon már el is ment.”

Ehhez képest rögtön az első meccsén a Burnley fényesen bizonyította, hogy

szó sincs itt tankhajóról,

a hasonlatnál maradva egy motorcsónak fürgeségével sikerült fordulnia a klubnak, és a korábban a régivágású, direkt és nem éppen látványos focijáról híres csapat labdatartásra és passzjátékra épülő, modern futballal fojtotta meg a Huddersfield játékát. Az 1-0-s végeredmény nem is tükrözte a két csapat közötti különbséget: a Burnley hetven százalékban birtokolta a labdát, de mindennél többet mond a váltásról az az adat, hogy a csapat egyetlen félidő alatt több sikeres passzt mondhatott magáénak, mint az előző idényben az esetek többségében egy teljes meccsen sem sikerült.

Azóta a Burnley vissza se nézett, és jelenleg öt pont előnnyel vezeti a Championshipet a második Sheffield United előtt, míg a harmadik, még nem automatikus feljutást jelentő helyen álló Watforddal szembeni tizennyolc pont a fórja; tényleg nem túlzás azt állítani, hogy a klub már most készülődhet a Premier League-re. De mi történt a Burnley-vel, és hogyan sikerült ilyen rövid idő alatt ennyire megváltoztatni a csapatot?

Cameron Smith / Getty Images BURNLEY, ENGLAND – DECEMBER 27: Taylor Harwood-Bellis of Burnley jumps as they walk on to the pitch prior to the Sky Bet Championship between Burnley and Birmingham City at Turf Moor on December 27, 2022 in Burnley, England. (Photo by Cameron Smith/Getty Images)

A Burnley nagy múltú klub, kezdettől fogva meghatározó szerepet játszik az angol bajnokságban, kétszer meg is nyerte azt, de ahogyan egyre több pénz került az angol fociba, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy

elmúltak az idők, amikor egy 70 ezres, lancashire-i kisváros focicsapata eséllyel vehette fel a harcot a nagy londoni, manchesteri vagy liverpooli riválisaival.

Ma már bravúrszámba megy, ha a Burnley egy-két évadot lehúz a Premier League-ben, és ez tényleg a maximum. Az, hogy hosszabb időre megvesse a lábát, esetleg még az európai kupaszíntérre is kilépjen, már a science fiction világa, mégis megtörtént: Sean Dyche az elmúlt évtizedben kétszer is feljuttatta a klubot az élvonalba, másodszorra meg is ragadt a középmezőnyben, összejött az Európa Liga-szereplés, a Burnley tényező lett.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik