Mark Fletcher / MI News / NurPhoto / Getty Images
Foci sport24

Championship: edzőzsenik és kölcsönjátékosok ellensúlyozhatják a Premier League-ből lecsorgó milliókat

A Huddersfield–Burnley összecsapással újra elrajtolt a Championship, azaz az angol másodosztály, amelyet az igazi angol foci otthonaként is szoktak jellemezni a Premier League kozmopolita pénzszórásával szemben. Ez persze már egyre kevésbé igaz, ugyanakkor a Championship mára a topbajnokságokat leszámítva az egyik legerősebb európai liga lett, amely a saját jogán is megérdemli, hogy foglalkozzunk vele. Kik lesznek a feljutók, és miért lehet nyíltabb a verseny a korábbi éveknél?

Az utóbbi évek a Championshipet a Premier League-től elválasztó szakadék mélyüléséről szóltak. Egyre nehezebb felvenni a versenyt az élvonalból kieső klubokat még további három évig támogató parachute money („ejtőernyőpénz”) intézményével, ezért az az izgalom és kiszámíthatatlanság, amely sokáig jellemezte az angol másodvonalat, a még alsóbb osztályokba költözött.

Ezt a jelenséget ráadásul a Covid-járvány csak tovább súlyosbította, az alsóbb osztályú klubok nagy része még nem heverte ki a járvány okozta anyagi megrázkódtatást.

A most induló évad azonban hosszú évek után először nyitottabb versenyt hozhat, ugyanis a három Premier League-kieső kevésbé tűnik meggyőzőnek.

Emellett további tényezők erősíthetik a többi csapatot: kiemelkedő edzőegyéniségek is dolgoznak a Championship kevésbé pénzes csapatainál, miközben komolyabb szerep jut az élvonalból érkező kölcsönjátékosoknak is, és egyre több klub ébred rá, hogy egy hatékony, találékony igazoláspolitikára épülő működési modell (lásd: Brentford) is ellensúlyozhatja a vetélytársak anyagi fölényét.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!