Foci sport24

Mennyit kockáztat a Liverpool az új sztárigazolással, a fiatal Gakpóval?

Koen van Weel / ANP MAG / AFP
Koen van Weel / ANP MAG / AFP
A nyáron már a Leeds United és a Southampton is ajánlatot tett érte, ám azok a csapatok nem feleltek meg az ambícióinak. Hónapok óta a Manchester United tűnt a befutónak, de egy nagy karácsonyi hajrá után a Liverpool vásárolta meg a vb holland ászát, az Eredivisie aktuális sztárját, Cody Gakpót. Nem kisebb dolgot várnak tőle, mint a BL-indulásért folytatott rohanás beizzítását.

A holland első osztály majdnem minden évben kitermel legalább egy-két olyan játékost, aki úgy emelkedik ki a mezőnyből, hogy egyszerűen nincs maradása. A Feyenoord, az AZ Alkmaar, a Twente és a PSV Eindhoven sem éppen története legfényesebb időszakát futja az elmúlt években, de az Ajax az említett együttesek helyett is intézkedik ebben a kérdésben. A liga hatodik legdrágább eladásával azonban ezúttal a PSV jelentkezett: 37 millió fontért (plusz potenciális 13 millió fontnyi bónuszért) értékesítette a 23 éves Cody Gakpót. A vevő: a Liverpool.

Jó ideje az Eredivisie elitjébe tartozott, most azonban minden statisztikai mutatót és szemmel észrevehető tényezőt tartalmazó listát utcahosszal vezetett.

Kilenc góllal a holland góllövőlista első helyezettje, és a gólpasszok terén is messze mindenki előtt jár,

12 sikeres előkészítéssel. A nevéhez fűződik a legtöbb teremtett helyzet, a második legtöbb várható gólpassz (xA); a PSV bajnoki góljainak kereken felében közvetlen szerepet vállalt, ami azt tekintve, hogy Dzsudzsák Balázs egykori kenyéradója hárompontos lemaradásban van csupán a listavezető Feyenoordtól nem asztalról lesöprendő teljesítmény.

Csakhogy néha, ami csillog, fénylik és ragyog, az csak a külsőleg tűnik nemesnek, belül csalódást keltő. Azt mindjárt az elején, a részletek előtt leszögeznénk, hogy Gakpo korántsem ilyen. De a játékának és a pályafutásának mélyére nézve, rengeteg kérdés és kétség vetődik fel.

A történelem ismétli önmagát

Tavaly januárban sem állt fényesen Jürgen Klopp csapata. Amikor átléptünk 2022-be, a ‘Pool egy meccsel kevesebbet játszva, de mégis csak 9 pontos hátrányban volt a listavezető Manchester City-hez képest. Aztán az évad végére olyan jól sikerült felzárkóznia, hogy a rendes játékidő vége előtt tíz perccel még úgy állt, hogy a City elbukja a bajnoki címet. Ebben, a Ligakupa-, illetve az FA Kupa-elsőségben és a nem kevésbé fontos Bajnokok Ligája-fináléban elévülhetetlen érdemeket szerzett a téli átigazolási ablak során megszerzett, kolumbiai Luis Diaz. Sadio Mané új szerepben (középen) kivirágzott fél évre, Diaz pedig egy, a Liverpool támadósorából kissé már kivesző elemet hozott vissza. Óriási lendületet, sebességet és fifikát, agressziót és bátorságot. A Mersey-partiak gyalogja beért a sakktábla túlsó felére, és a csapat egyetlen új bábuval a maga javára fordította a játékot.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik