Koen van Weel / ANP MAG / AFP
Foci sport24

Mennyit kockáztat a Liverpool az új sztárigazolással, a fiatal Gakpóval?

A nyáron már a Leeds United és a Southampton is ajánlatot tett érte, ám azok a csapatok nem feleltek meg az ambícióinak. Hónapok óta a Manchester United tűnt a befutónak, de egy nagy karácsonyi hajrá után a Liverpool vásárolta meg a vb holland ászát, az Eredivisie aktuális sztárját, Cody Gakpót. Nem kisebb dolgot várnak tőle, mint a BL-indulásért folytatott rohanás beizzítását.

A holland első osztály majdnem minden évben kitermel legalább egy-két olyan játékost, aki úgy emelkedik ki a mezőnyből, hogy egyszerűen nincs maradása. A Feyenoord, az AZ Alkmaar, a Twente és a PSV Eindhoven sem éppen története legfényesebb időszakát futja az elmúlt években, de az Ajax az említett együttesek helyett is intézkedik ebben a kérdésben. A liga hatodik legdrágább eladásával azonban ezúttal a PSV jelentkezett: 37 millió fontért (plusz potenciális 13 millió fontnyi bónuszért) értékesítette a 23 éves Cody Gakpót. A vevő: a Liverpool.

Jó ideje az Eredivisie elitjébe tartozott, most azonban minden statisztikai mutatót és szemmel észrevehető tényezőt tartalmazó listát utcahosszal vezetett.

Kilenc góllal a holland góllövőlista első helyezettje, és a gólpasszok terén is messze mindenki előtt jár,

12 sikeres előkészítéssel. A nevéhez fűződik a legtöbb teremtett helyzet, a második legtöbb várható gólpassz (xA); a PSV bajnoki góljainak kereken felében közvetlen szerepet vállalt, ami azt tekintve, hogy Dzsudzsák Balázs egykori kenyéradója hárompontos lemaradásban van csupán a listavezető Feyenoordtól nem asztalról lesöprendő teljesítmény.

Csakhogy néha, ami csillog, fénylik és ragyog, az csak a külsőleg tűnik nemesnek, belül csalódást keltő. Azt mindjárt az elején, a részletek előtt leszögeznénk, hogy Gakpo korántsem ilyen. De a játékának és a pályafutásának mélyére nézve, rengeteg kérdés és kétség vetődik fel.

A történelem ismétli önmagát

Tavaly januárban sem állt fényesen Jürgen Klopp csapata. Amikor átléptünk 2022-be, a ‘Pool egy meccsel kevesebbet játszva, de mégis csak 9 pontos hátrányban volt a listavezető Manchester City-hez képest. Aztán az évad végére olyan jól sikerült felzárkóznia, hogy a rendes játékidő vége előtt tíz perccel még úgy állt, hogy a City elbukja a bajnoki címet. Ebben, a Ligakupa-, illetve az FA Kupa-elsőségben és a nem kevésbé fontos Bajnokok Ligája-fináléban elévülhetetlen érdemeket szerzett a téli átigazolási ablak során megszerzett, kolumbiai Luis Diaz. Sadio Mané új szerepben (középen) kivirágzott fél évre, Diaz pedig egy, a Liverpool támadósorából kissé már kivesző elemet hozott vissza. Óriási lendületet, sebességet és fifikát, agressziót és bátorságot. A Mersey-partiak gyalogja beért a sakktábla túlsó felére, és a csapat egyetlen új bábuval a maga javára fordította a játékot.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.