Foci sport24

A Liverpool új sztárja, Luis Diaz a kolumbiai sivatag kecskenyájai mellől érkezik

Pedro Vilela / Getty Images
Pedro Vilela / Getty Images
„Mindig is abban hittem, hogy csak akkor igazoljunk játékost januárban, ha nyáron is akarnád őt. És Luisszal pontosan ez a helyzet” – nyilatkozta Jürgen Klopp a Liverpool honlapján a klub új érkezőjének hivatalos bejelentésekor. Jól szimbolizálja ez a Vörösök kivételes gondolkodását: bár fél év múlva tervezték a kolumbiai megszerzését, a piac mozgolódott, és a hosszú távú kutatómunkának köszönhetően pontosan tudták, nem engedhetik el Luis Diazt. Mert ő tökéletes Klopp-futballista.

„A megérzést nem szabad ignorálni. Olyan adatot testesít meg, amelyek túl gyorsak, hogy az emberi elme felfogja őket” – mondja a Benedict Cumberbatch által játszott Sherlock Holmes hű társának, John Watsonnak a Sherlock című, BBC-gyártású sorozatban. Néhányan úgy gondolhatják az, hogy a modern futball olyannyira a kutatómunkára, az elemzésre, a tényekre, a statisztikákra épül, kiszipolyozza ebből a gyönyörű játékból a lelket. És persze régebben is felépültek nagy csapatok, nem kellettek ahhoz matematikai képletek és elméleti filozófusok.”

Mintha valamiféle különleges, varázslatos intuícióval rendelkező szakik működtették volna azt a világot. Természetesen sétálgatnak a pálya mellett olyanok, akiknek annyi az információjuk, annyi a tapasztalatuk, hogy tényleg egy-két mozdulatból látják, kiből lesz nagy labdarúgó. Csakhogy az ilyen személy ritka, és értelemszerűen az ő megérzései sem csalhatatlanok. Ezért van szükség adatbázisokra, olyan anyagokra, amelyek kiindulópontot jelenthetnek, és segítségükkel éveken keresztül pontosan lehet követni egy-egy futballista fejlődését. Ezek mellé elegendőnek bizonyul olyasvalaki, aki tudja, az adott klub milyen úton halad és hogy azon milyen igazolásokkal lehet tovább sétálni. Így egyetlen csapat sincs kiszolgáltatva a megérzések nagymestereinek, ha pedig ezek a lángelmék eleve velük dolgoznak, a hibákat csökkentik minimálisra.

Ennek az újszerű, modern, ámulatba ejtő részletességgel operáló megközelítésnek egyértelműen a Liverpool a legjelentősebb alkalmazója.

Minden jel arra utal, hogy ezúttal sem tévednek és óriásit húznak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik