Foci sport24

Legsikerültebb találmányától búcsúzik a FIFA, és félő, hogy torzszülött jön helyette

Nusad Szekkajil / EPA / MTI
Nusad Szekkajil / EPA / MTI
Az Argentína–Franciaország döntővel búcsút intett a közönségének a 32 csapatos világbajnokság, amely bátran nevezhető a FIFA legsikerültebb találmányának. A jelenlegi lebonyolítási rendszer hét világbajnokságot ért meg – egyik elődje sem bizonyult ilyen stabilnak –, ám a FIFA még nagyobb tornát szeretne, így 2026-tól 48 tagúra bővül a mezőny. Ez viszont azzal fenyeget, hogy a világszervezet csúcsterméke kevésbé lesz élvezhető.

Tágul az univerzum és tágulnak a világ nagy futballtornái is – a labdarúgó-világbajnokság sem kivétel. Minden elitsorozat nagyobb és hosszabb lesz, s nő, ameddig nőhet. A folyamat végpontját még nem ismerjük, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a katari vb utolsó péntekjén bejelentette, hogy 2025-től elrajtol a 32 (!) csapatos klubvilágbajnokság, azt pedig már régóta tudjuk, hogy a 2026-os, amerikai, kanadai, mexikói közös rendezésű világbajnokságra 48 válogatottat várnak. Azt azonban még mindig nem, hogy milyen formátumban rendezik meg a következő vb-t.

A hatalmasra bővített klubvilágbajnokság tervezetével már februárban foglalkoztunk. Ahhoz képest újdonság, hogy a FIFA már 32 csapatról beszél, pedig a 24-es tornát is nehezen lehetne lenyeletni az európai és dél-amerikai topcsapatokkal.

De a FIFA-nak mindenből több kell.

Még több bevétel, még több szponzor, még több pénz, amely (nem mellesleg) végigcsorog a futballpiramis különböző szintjeire. A bevételszerzési vágy fő oka, hogy az UEFA-val (Európa-bajnokság, Bajnokok Ligája, Európa Liga, Konferencialiga, Nemzetek Ligája) és a CONMEBOL-lal (Copa América, Libertadores Kupa, Copa Sudamericana) ellentétben a világszövetségnek csak egy kiemelkedően sikeres nagy rendezvénye van, a férfi-világbajnokság. A női vb-ben jókora növekedési potenciál van, ám sem a szüneteltetett Konföderációs Kupára, sem a klubvilágbajnokságra nem „harapott rá” a közönség. A következmény gazdaságilag is jelentős: az UEFA bevételei sokkal egyenletesebbek, a FIFA bevételei viszont rendkívül hullámzók – a világbajnokságok évében gigantikus pénzösszeg folyik be, a többi esztendőben viszont ehhez képest alig csurran-cseppen valami.

Made with Flourish
Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik