Nusad Szekkajil / EPA / MTI
Foci sport24

Legsikerültebb találmányától búcsúzik a FIFA, és félő, hogy torzszülött jön helyette

Az Argentína–Franciaország döntővel búcsút intett a közönségének a 32 csapatos világbajnokság, amely bátran nevezhető a FIFA legsikerültebb találmányának. A jelenlegi lebonyolítási rendszer hét világbajnokságot ért meg – egyik elődje sem bizonyult ilyen stabilnak –, ám a FIFA még nagyobb tornát szeretne, így 2026-tól 48 tagúra bővül a mezőny. Ez viszont azzal fenyeget, hogy a világszervezet csúcsterméke kevésbé lesz élvezhető.

Tágul az univerzum és tágulnak a világ nagy futballtornái is – a labdarúgó-világbajnokság sem kivétel. Minden elitsorozat nagyobb és hosszabb lesz, s nő, ameddig nőhet. A folyamat végpontját még nem ismerjük, de a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a katari vb utolsó péntekjén bejelentette, hogy 2025-től elrajtol a 32 (!) csapatos klubvilágbajnokság, azt pedig már régóta tudjuk, hogy a 2026-os, amerikai, kanadai, mexikói közös rendezésű világbajnokságra 48 válogatottat várnak. Azt azonban még mindig nem, hogy milyen formátumban rendezik meg a következő vb-t.

A hatalmasra bővített klubvilágbajnokság tervezetével már februárban foglalkoztunk. Ahhoz képest újdonság, hogy a FIFA már 32 csapatról beszél, pedig a 24-es tornát is nehezen lehetne lenyeletni az európai és dél-amerikai topcsapatokkal.

De a FIFA-nak mindenből több kell.

Még több bevétel, még több szponzor, még több pénz, amely (nem mellesleg) végigcsorog a futballpiramis különböző szintjeire. A bevételszerzési vágy fő oka, hogy az UEFA-val (Európa-bajnokság, Bajnokok Ligája, Európa Liga, Konferencialiga, Nemzetek Ligája) és a CONMEBOL-lal (Copa América, Libertadores Kupa, Copa Sudamericana) ellentétben a világszövetségnek csak egy kiemelkedően sikeres nagy rendezvénye van, a férfi-világbajnokság. A női vb-ben jókora növekedési potenciál van, ám sem a szüneteltetett Konföderációs Kupára, sem a klubvilágbajnokságra nem „harapott rá” a közönség. A következmény gazdaságilag is jelentős: az UEFA bevételei sokkal egyenletesebbek, a FIFA bevételei viszont rendkívül hullámzók – a világbajnokságok évében gigantikus pénzösszeg folyik be, a többi esztendőben viszont ehhez képest alig csurran-cseppen valami.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.