Foci sport24

A kutyát sem érdekli, de a FIFA-nak tervei vannak vele: lehet-e nagy torna a klubvilágbajnokságból?

Matthew Ashton / AMA / Getty Images
Matthew Ashton / AMA / Getty Images
Február 12-én a Chelsea és a Palmeiras mérkőzik meg a FIFA-klubvilágbajnokság trófeájáért az Egyesült Arab Emírségekben. A klub-vb jelenleg lábjegyzet a futballnaptárban, a FIFA-nak viszont nagy tervei vannak vele – kérdés, lehet-e egy érdektelen tornából fontos megmérettetést létrehozni, úgy, hogy a világszervezet, a kontinentális szövetségek és a klubok érdekei ebben az esetben sem egyeznek meg.

Jó kvízkérdés lenne, ha azt kérnénk, sorolja fel valaki a FIFA-klubvilágbajnokság aktuális kiírásának csapatait. Alighanem még a legtöbb focirajongó is belesülne a válaszba, a legtöbben csak a két döntőst (a Thomas Tuchel távollétében Lőw Zsolt által irányított Chelsea-t és a Palmeirast) tudnák megnevezni. Már ha egyáltalán átütötte az ingerküszöbüket a torna, amelyet érdektelenség kísér és eljelentéktelenedés fenyeget.

A 2022-es (hivatalosan 2021-es) kiírás különösen bizarr: az egyiptomi al-Ahlinak úgy kellett megkezdenie a küzdelmeket, hogy hat válogatott játékosa még az Afrika Kupán készült a döntőre; a szaúdi al-Hilal edzője, Leonardo Jardim sajtótájékoztatóján megkérdőjelezte a torna lebonyolításának sportszerűségét, az ötödik helyért lejátszott Monterrey–al-Dzsazíra mérkőzésre csak 892 néző látogatott ki, úgy, hogy a házigazda klub ott volt a pályán. Az Óceániát képviselő AS Pirae (a tahiti klub az új-zélandi Auckland City helyett ugrott be) a részvételhez szükséges COVID-tesztek kifizetését is alig tudta kigazdálkodni, az újrateszteléseket már a FIFA állta. A torna legegzotikusabb együttese egy mérkőzés után mehetett is haza, a nagyobb csapatokat ugyanúgy csak távolról szemlélhette, mint korábban.

Ennek így nincs sok értelme – állapíthatjuk meg.

A klubvilágbajnokság még az Európa elleni csúcstalálkozókat hagyományosan komolyabban vevő dél-amerikaiakat sem nagyon mozgatja meg,

legfeljebb a Palmeiras szurkolóit és a rajtuk előszeretettel élcelődő Sao Pauló-i ellentáborokat érdekli valamennyire (a gúny tárgya az, hogy a paulista nagycsapatok közül a Santos, a Sao Paulo és a Corinthians már nyert Interkontinentális Kupát vagy klubvilágbajnokságot, a „pálmafások” még nem). Az időpont mindenkinek kényelmetlen.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik