Foci sport24

Ha Messi ezt tudná: az öt gólja sem repítette Argentínát a vb-erősorrend élére

ANDER GILLENEA / AFP
ANDER GILLENEA / AFP
Véget értek a júniusi válogatott-játéknapok, az interkontinentális pótselejtezőkkel kialakult a katari labdarúgó-világbajnokság 32-es mezőnye, végleges a program is. Szeptemberig vissza sem tér a nemzeti csapatok nagy része, és a kora őszi két mérkőzés már vb-főpróba is lesz, hiszen az eddigiekkel ellentétben most az együttesek gyakorlatilag menetből indulnak a vb-re (november 14-én kell elengedni a futballistákat, 21-én rajtol a torna). Eljött az idő, hogy az első, akkor még hiányos lista után másodszor is erősorrendbe tegyük a csapatokat!

Nem irigyeljük a világbajnokságra kijutott válogatottak szövetségi kapitányait, hiszen minimális a kísérletezési lehetőségük ebben az évben: a késő őszre, kora télre tolt katari világbajnokság felforgatta a versenynaptárt, a hagyományos, vb előtti felkészülési mérkőzések helyett sokaknak sorozatos tétmeccseket kell vívniuk – az európai nagyágyúk például a Nemzetek Ligáját foghatják fel előkészületeknek, ami azért aligha ideális. A sok tétmeccs miatt visszaesett az interkontinentális mérkőzések száma, pedig sokaknak jól jönne, ha leendő vb-csoportellenfeleikhez hasonló stílusú együttesekkel tudnának összecsapni.

Második erősorrendünkben – az elsőt itt olvashatják – a júniusi válogatott-játéknapok után igyekszünk rangsorolni a világbajnokságra kijutott csapatokat. A súlyozásba belejátszik a sorsolás meg a forma, és figyelembe vettünk több erősorrendet (The Guardian, The Analyst, Squawka), a világranglistát, továbbá az Élő-rangsort is. Minél kevesebb helyezési pontja van egy csapatnak, annál jobbak a ranglistahelyezései, és annál többen tartják esélyesnek a győzelemre. Visszaszámlálás indul!

32. SZAÚD-ARÁBIA (186 pont, júniusi mérleg 0 győzelem, 0 döntetlen, 2 vereség). A szaúdiak csak két felkészülési mérkőzést vállaltak júniusban, a vb-re ki sem jutott Kolumbia és Venezuela egyaránt 1-0-ra legyőzte őket. A szaúdiaknál góllövő kerestetik: a válogatott legutóbbi 11 mérkőzésének egyikén sem szerzett egynél több gólt, hatszor be sem talált, legutóbbi két meccsén 0,84-es xG-t izzadt össze. Már együttvéve. A szövetségi kapitány Hervé Renard alatt mégsem inog a kispad, sőt: május végén 2027-ig (!) meghosszabbították a szerződését. Az Arab News a két meccset értékelve megjegyezte: figyelemreméltó, hogy a dél-amerikai csapatok mennyire könnyen tudtak helyzeteket kialakítani a különösen a beadások elhárításával hadilábon álló szaúdiak ellen. A szövetség még hat-hét felkészülési meccset tervez a vb előtt.

31. GHÁNA (173, 1–2–1). A ghánaiak előbb Afrika Kupa-selejtezőkkel múlatták az időt (3-0-ra legyőzték Madagaszkárt, 1-1-et játszottak a Közép-Afrikai Köztársaságban), majd elutaztak a hagyományos Kirin Kupára, amelyen a házigazda japánok leverték őket, mint vak a poharat (1-4). A chileiek elleni bronzmérkőzést 0-0 után tizenegyesekkel megnyerték. A helyi sajtó jóindulattal közepesnek minősítette a teljesítményt, hozzátéve, hogy sérülés, betegség vagy egyéb ok miatt csapatnyi játékos hiányzott Otto Addo szövetségi kapitány keretéből. Meg is látszott azon, hogy egy találkozót kivéve alig volt helyzetük a ghánaiaknak.

30. AUSZTRÁLIA (173, 2–1–0). Az ausztrálok Jordánia ellen játszottak egy felkészülési mérkőzést (2-1), hogy aztán előbb az ázsiai pótselejtezőn legyőzzék az Egyesült Arab Emírségeket (2-1), majd a Peruval szembeni interkontinentális pótselejtezőn 0-0 után a tizenegyesekre becserélt Andrew Redmayne kapus kibohóckodja őket a világbajnokságra. „Pedig esélyt sem adtak nekünk otthon” – jegyezte meg a szakvezető, Graham Arnold. Az egykori kitűnő ausztrál csatár, a szakértőként dolgozó John Aloisi ugyanakkor rámutatott: a jelenlegi csapat játékosai messze vannak a 2000-es évek aranygenerációjától, több futballistának kellene topligában játszania. A kijutás viszont megnyugtatta a Socceroos környékén gyakran viharossá váló vizeket. Jöhet a vb-n Franciaország, Dánia és Tunézia!

29. COSTA RICA (164, 2–0–1). Costa Rica a CONCACAF Nemzetek Ligájában kikapott Panamától (0-2), legyőzte Martinique-et (2-0), majd az interkontinentális vb-pótselejtezőn gyakorlatilag helyzet nélkül, csupán négy kapura lövéssel csikarta ki a győzelmet Új-Zéland ellen (1-0). Új-Zéland kis túlzással lefocizta Costa Ricát, de ez a közép-amerikaiakat nem kell, hogy érdekelje, mert Joel Campbell korai gólja, és az azt követő makacs védekezés világbajnoki részvételt ért. Spanyolország, Németország és Japán ellen azért önmagában nem lesz elég, hogy Keylor Navas fog, mint a festék.

28. KAMERUN (159, 1–0–0). A kameruniaknak két Afrika Kupa-selejtezőjük lett volna, de Kenya ellen nem játszhattak (a kenyai szövetséget felfüggesztette a FIFA), Burundit viszont sikerült 1-0-ra lenyomniuk Karl Toko Ekambi szabadrúgásgóljával. A Szelídíthetetlen Oroszlánok olyannyira nem játszottak jól, hogy a szövetségi elnök, Samuel Eto’o egy Twitter-videóban közzétett öltözői beszédben adott hangot nemtetszésének a válogatott játéka láttán, közölve,

repül a keretből, aki nem nyújt megfelelő teljesítményt.

Ha az egész csapat, akkor az egész csapat.

27. KATAR (154, nem játszott). A házigazda érdekes módon nem vívott felkészülési mérkőzést, júniusban Spanyolországban táborozik. Felix Sánchez szövetségi kapitány 27 játékossal utazott el a marbellai edzőtáborba, majd nyolcan az U23-as nemzeti csapatból csatlakoztak a kerethez. A katariak az edzőtábor alatt sem játszanak felkészülési mérkőzést, de a vb előtt újabb európai összetartások és találkozók sora szerepel a tervezett programban, igaz, az ellenfelek még nem ismertek.

26. TUNÉZIA (149, 3–1–0). A Karthágói Sasok jó passzban vannak: veretlenül zárták júniusi mérkőzéseiket, Egyenlítői-Guineát 4-0-ra legyőzték, Botswanával 0-0-t játszottak, majd Chile 2-0-s és Japán 3-0-s felülmúlásával megnyerték a Kirin Kupát. Tunézia a legutóbbi hat mérkőzésén gólt sem kapott. Különösen a Kirin Kupa megnyerése figyelemre méltó, hiszen a házigazda japánoknak már csak presztízs okokból is fontos volt a torna, ehhez képest az észak-afrikaiak lelépték őket. Az már csak hab a tortán, hogy igen szép gólokat szereztek. Érdemes lesz figyelni rájuk, annak ellenére, hogy nagyon nehéz csoportban vannak.

25. ECUADOR (147, 2–1–0). Jól sikerültek az ecuadoriak mérkőzései is: Nigériát és a Zöld-foki-szigeteket 1-0-ra verték, Mexikóval 0-0-ra végeztek, az együttes legutóbbi 12 találkozójából csak egyet veszített el. Ráadásul még a chileiek beadványát – amelyben azt állították, hogy az ecuadoriak egy olyan játékost küldtek pályára a selejtezőkön, akinek nem volt erre jogcíme – is elutasította a FIFA, szabad az út a világbajnokságra!

24. DÉL-KOREA (140, 2–1–1). Az ázsiaiak akkora pofont kaptak a világelső braziloktól, hogy a fal adta a másikat (1-5), viszont megverték Chilét (2-0) és Egyiptomot (4-1), valamint döntetlent játszottak Paraguayjal (2-2), és ez nem is rossz, sőt.

Különösen a gólérzékenység feltűnő, no meg az, hogy milyen veszélyesek a szabad- és a szögletrúgásaik.

23. MAROKKÓ (139, 2–0–1). Marokkó megnyerte a két júniusi tétmeccsét (2-1 Dél-Afrika, 2-0 Libéria ellen), ám az egyetlen fajsúlyosabb ellenfél, az Egyesült Államok ellen súlyos vereséget szenvedett (0-3), és az utóbbi sokatmondóbb eredménynek tűnik a világbajnokság szempontjából, mint az előző kettő. Az amerikaiak elleni mérkőzésen megtört a marokkóiak nagy szériája, húsz mérkőzés után először nem szereztek gólt.

22. KANADA (131, 1–0–1). A kanadaiak meccsei (4-0-s siker Curacao, 2-1-es vereség Honduras ellen) jóval kisebb hírverést kaptak, mint a válogatott körüli botrányok, és ennek aligha örülnek az 1986 óta első vb-jükre készülő juharlevelesek. Az Irán elleni felkészülési mérkőzést politikai okokból törölték – a 2020 januárjában Teherán mellett lelőtt ukrán utasszállító repülőgépen 55 kanadai állampolgár és további 30, Kanadában letelepedett személy volt, úgyhogy sem a politikai vezetők, sem az áldozatok családjai nem látták volna szívesen a meccset –, a pótlásul lekötött, Panama elleni találkozó pedig azért maradt el, mert a játékosok sztrájkolni kezdtek. Ennek az oka a játékosok és a szövetség közötti kötélhúzás: a futballisták szerződésmódosítást és jobb vb-bónuszokat akarnak kiharcolni, illetve a női és férfi válogatott meccspénzének egyenlő szintre hozását követelik. „Hol a pénz?!” – kérdezték a játékosok nyílt levelükben a szövetségtől. Lehet így is készülni egy világbajnokságra, csak nem érdemes.

Don MacKinnon / AFP A kanadaiak legnagyobb sztárja Alphonso Davies, aki a Bayernben légióskodik

21. JAPÁN (130, 2–0–2). Két dél-amerikai és két afrikai ellenfél, a mérleg két győzelem (4-1 Paraguay és Ghána ellen), két vereség (0-1 Brazíliával, 0-3 Tunéziával szemben). Elég Janus-arcú a japán válogatott, mert amíg Paraguayt úgy mosta le, hogy öt-hatgólos győzelmet is arathatott volna, Tunézia simán két vállra fektette a Kirin Kupa döntőjében…  „Ébresztőt fújtak a válogatottnak” – jegyezte meg a tunéziaiak elleni 0-3 után a Kjodo hírügynökség.

20. IRÁN (127, 0–0–1). A kanadaiak elleni találkozó lefújásáról már esett szó, az irániak a maradék meccsükön 2-1-re kikaptak Algériától – 2020 novembere óta ez volt az első mérkőzés, melyet az irániak nem az ázsiai zónába tartozó ellenféllel vívtak. A Tehran Times beszámolója szerint Dragan Skocic szövetségi kapitány nagyon sok kritikát kap, s az edző alatt meginoghat a kispad. Több iráni lap arról számolt be, hogy a szövetség elnöke, Mirsad Madzsedi és Skocic több mint másfél órás, üvöltözésbe torkolló „megbeszélést” tartott (az edző állítólagos kifizetetlen bére is szóba került); ez semmi jót nem jelent. Ha Skocicot kirúgják, akkor Carlos Queiroz ülhet vissza a kispadra.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik