Foci sport24

A világbajnoki cím is kevés az elsőséghez: erősorrendbe tettük a vb csapatait

Mohammed Dabbous / Anadolu Agency via Getty Images
Mohammed Dabbous / Anadolu Agency via Getty Images
Ez már a célegyenes: három csapat kivételével ismerjük a 2022-es labdarúgó-világbajnokság mezőnyét és Dohában a sorsolást is lebonyolították. Mi meg egy úgynevezett power ranking segítségével sorba rendeztük a válogatottakat, és ezt a vb-ig még többször megtesszük – főszerepben a résztvevők, eredményeik, no meg persze az útjuk Katarba!

Hosszú és zsibbasztóan unalmas műsor után a FIFA és meghívott sztárvendégei gyorsan lebonyolították a 2022-es világbajnokság sorsolását, eljött hát az idő, hogy erősorrendbe rendezzük a kijutottakat. A rangsor kialakításakor figyelembe vettük a csapatok FIFA-világranglistás helyezését, a selejtezősorozat mérlegét, a zóna erősségét és a sorsolás nehézségét is megpróbáltuk modellezni. No meg persze ott van a szerkesztői önkény is, amely minden raglista esetében kulcsfontosságú…

Twitter / FIFA World Cup

A MÉG KIADÓ HELYEK

32.–30.: Ezt a három helyet egyelőre fenntartjuk, hiszen még nem ismert a kijutó kiléte.

UEFA: 1 hely kiadó az európai csapatoknak. Előbb le kell játszani az egymeccses Skócia–Ukrajna párharcot, melynek győztesére Cardiffban Wales vár. Amelyik együttes a walesi–skót/ukrán találkozót megnyeri, kijut. A továbbjutó Anglia, Irán és az Egyesült Államok mellé kerül a B-csoportba.

Interkontinentális hely 1: Először Ausztrália és az Egyesült Arab Emírségek Dohában, egy mérkőzésen dönt az utolsó ázsiai továbbjutó kilétéről. A győztes (ugyancsak Dohában) Peruval mérkőzik meg, a találkozó nyertese kvalifikálja magát a vb-re. A kijutó Franciaországgal, Dániával és Tunéziával találkozik a D-csoportban.

Interkontinentális hely 2: a CONCACAF-zónából Costa Rica mérkőzik meg az óceániai zónából érkező Új-Zélanddal Dohában. A győztes kijut; „jutalma” a spanyol, német, japán csoport, azaz az E jelű kvartett.

A RANGSOR

29. ECUADOR (46. a világranglistán. Selejtezős mérleg: 7–5–6. A megszerezhető pontok 51%-át gyűjtötte be). Az összes csapat közül Ecuadoré a legrosszabb mérleg, ez persze bökheti az olaszok csőrét, akik egy vereséggel lemaradtak a tornáról… De hát az az ő bajuk, ami a legkevésbé kell, hogy érdekelje a tavaly november óta nyeretlen ecuadoriakat. A vb szempontjából nem jó jel, hogy a legutóbbi 13 idegenben és semleges pályán megvívott meccséből Ecuador csak kettőt nyert meg – esetükben a hazai pálya (és a magaslat) kulcsszerepet játszik. Na, Katarban egyik sem lesz, viszont szembejön a házigazda, Hollandia és Szenegál.

28. SZAÚD-ARÁBIA (49., 13–4–1, 80%). A szaúdiak olyanok, mint az a bully, aki üti-veri az osztályát, mígnem néha bekerül az igazi nagyfiúk közé, ahol meg őt verik össze. Az arab futball egyik meghatározó csapata 1994-ben kiválóan mutatkozott be a világbajnokságon, hogy aztán összehozzon egy 12 meccses vb-nyeretlenségi sorozatot, benne 10 vereséggel. A szaúdiak könnyedén abszolválták a selejtezőket (egyszer szenvedtek vereséget: Japántól, idegenben), csoportelsőként jutottak ki.

A múlt alapján sima kiesést jósolnánk nekik, de ne feledjük: alig kell utazniuk, nem kell akklimatizálódniuk, a „sivatagi show” sajátosságaival sokkal jobban tisztában vannak, mint más együttesek.

Argentína, Mexikó és Lengyelország azért nagy falatnak tűnik.

27. TUNÉZIA (34., 5–2–1, 71%). Ha valaki látványos, nyílt sisakos játékot vár a tunéziaiak meccsein, akkor jobb, ha tisztában van vele: a „karthágói sasok” legutóbbi 12 meccséből kettőn esett kettőnél több gól… Tunézia ellen a legerősebb afrikai riválisok is vért izzadnak, azt viszont nem tudjuk, hogy ez más zónák együttesei ellen mire lesz elég. Európai vagy amerikai csapattal például 2019 (!) óta nem játszott Tunézia, melynek – Szaúd-Arábiához hasonlóan – előnyös lehet a katari rendezés. A védelem meg Franciaország és Dánia ellen is megmutathatja stabilitását…

26. IRÁN (21., 14–1–3, 80%). Az irániak világranglista-helyezése remek, selejtezős mérlege imponáló, az más lapra tartozik, hogy mindkét tényhez „csak” az ázsiai zóna csapatait kellett agyba-főbe verni. Az, mondjuk, sikerült! Ugyanaz a figyelmeztetés igaz, mint Tunézia esetében: alig játszanak zónán kívüli ellenféllel, így nehéz felmérni a csapat játékerejét. Irán eddig öt vb-t járt meg, de még sosem tudott továbbjutni csoportjából. Ha ez most sem sikerül, de – csakúgy, mint 1998-ban – legyőzi az Egyesült Államokat, az is vigaszdíj lenne…

25. KAMERUN (38., 6–0–2, 75%). Az utolsó pillanatig úgy tűnt, hogy a kameruniak lemaradnak a tornáról, de aztán Algírban jött Karl Toko Ekambi, és a 124. percben kilőtte a játékvezetői ítéletek által is megsegített „szelidíthetetlen oroszlánokat” Katarba. A selejtezők során Elefántcsontparttal is kibabráló kameruniak kerete nem a valaha látott legerősebb, de így is elit játékosokkal van tele. Kamerun a legutóbbi két vb-jét pont nélkül zárta és az olaszországi csoda óta egyszer sem jutott tovább csoportjából (ráadásul csak egy győzelmet aratott). Most sem a nyolcaddöntő a papírforma – a brazil, szerb, svájci trió túl erősnek tűnik.

AFP Karl Toko Ekambi gólöröme

24. KANADA (35., 14–4–2, 77%). A vb-résztvevők közül Kanadának kellett megvívnia a legtöbb selejtezőt, és evés közben alaposan megjött az étvágy: John Herdman együttese

megnyerte a CONCACAF-zónát Mexikó és az Egyesült Államok előtt, és 1986 óta először kvalifikálta magát.

A juharleveleseknek még szerzett góljuk és pontjuk sincs a vb-ken, nagyon csalódottak lennének, ha Katar után ugyanez lenne a mérleg, pláne, hogy vannak kiemelkedő játékosaik és az elmúlt egy és negyed évben majdnem annyi győzelmet arattak, mint előtte hét esztendő alatt összesen. Belgium, Horvátország és Marokkó ellen azért nem ők lesznek a favoritok.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik