Frank Augstein / POOL / AFP
Sport sport24

Eb-döntő előtt: látszik, mivel foghatók, de nyerni nagyon tudnak Mancini olaszai

„Az olasz válogatott olasz válogatottá változott” – tweetelte Gary Lineker a nyolcaddöntő után, amikor az olaszok vért izzadva, néhány komoly szívrohamos helyzetet is megúszva ejtették ki Ausztriát. Az angolok elleni, vasárnapi Eb-döntő előtt kijelenthetjük: ez kapufa lett, Gary!

Roberto Mancini olasz válogatottja csak nyomokban tartalmaz calciót – mármint abban az értelmében, amit sokan (tévesen) az olasz futballal azonosítanak. Ez a bizonyos nyom a Bonucci, Chiellini páros, amelynek tagjai, ha külön-külön nem is tartoznak már az elithez, együtt a Nesta, Cannavaro kettőst idézik (mínusz Don Alessandro királyi eleganciája). Ennyiben emlékeztet a mostani olasz válogatott a cinikus rombolásban utazó, fetrengő-melinázó emlékképre.

Jó reggelt!

Nemcsak az olasz válogatott, hanem már az olasz klubfoci is régen maga mögött hagyta azt a játékot, amivel sokan azonosítják. Mancini például nem pusztán alkalmazza a 4-3-3-as felállást, de még a védekezést hírből sem ismerő szélsőket is felpakol a center két oldalára. Sőt a legerősebb támadófegyvere nem a három csatár, hanem a balhátvédje, aki labdaszerzés után azonnal fellép a szárnyvédő posztjára az ellenfél védelmét terrorizálni.

Mancini válogatottja támadó csapat. Minden a támadásokra van kitalálva, a magas presszingtől a Jorginhón átfolyó átmeneti játékon át a két szélen zajló zavarkeltésig. Az alapjátékban a baloldali overlap Spinazzola és Insigne, a jobb oldalon Barella és Berardi összekapcsolódásával jön létre, és ugyanígy működhet Chiesával és Pessinával.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nicolo Zaniolo három évvel ezelőtt az olasz futball legnagyobb reménységének tűnt. A januári átigazolási ablak utolsó napjaiban nyújtotta be távozási szándékát az AS Romának, így a következő fél évben a lelátó lehet az otthona.