Frank Augstein / POOL / AFP
Sport sport24

Eb-döntő előtt: látszik, mivel foghatók, de nyerni nagyon tudnak Mancini olaszai

„Az olasz válogatott olasz válogatottá változott” – tweetelte Gary Lineker a nyolcaddöntő után, amikor az olaszok vért izzadva, néhány komoly szívrohamos helyzetet is megúszva ejtették ki Ausztriát. Az angolok elleni, vasárnapi Eb-döntő előtt kijelenthetjük: ez kapufa lett, Gary!

Roberto Mancini olasz válogatottja csak nyomokban tartalmaz calciót – mármint abban az értelmében, amit sokan (tévesen) az olasz futballal azonosítanak. Ez a bizonyos nyom a Bonucci, Chiellini páros, amelynek tagjai, ha külön-külön nem is tartoznak már az elithez, együtt a Nesta, Cannavaro kettőst idézik (mínusz Don Alessandro királyi eleganciája). Ennyiben emlékeztet a mostani olasz válogatott a cinikus rombolásban utazó, fetrengő-melinázó emlékképre.

Jó reggelt!

Nemcsak az olasz válogatott, hanem már az olasz klubfoci is régen maga mögött hagyta azt a játékot, amivel sokan azonosítják. Mancini például nem pusztán alkalmazza a 4-3-3-as felállást, de még a védekezést hírből sem ismerő szélsőket is felpakol a center két oldalára. Sőt a legerősebb támadófegyvere nem a három csatár, hanem a balhátvédje, aki labdaszerzés után azonnal fellép a szárnyvédő posztjára az ellenfél védelmét terrorizálni.

Mancini válogatottja támadó csapat. Minden a támadásokra van kitalálva, a magas presszingtől a Jorginhón átfolyó átmeneti játékon át a két szélen zajló zavarkeltésig. Az alapjátékban a baloldali overlap Spinazzola és Insigne, a jobb oldalon Barella és Berardi összekapcsolódásával jön létre, és ugyanígy működhet Chiesával és Pessinával.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.