Foci

Ezen a négy kulcsponton dőlhet el az Eb-döntő

Angelos Tzortzinis / AFP
Yamal és Williams meghatározó szerepet töltött be a spanyol csapatban. Vasárnap este is főszereplővé válhatnak.
Angelos Tzortzinis / AFP
Yamal és Williams meghatározó szerepet töltött be a spanyol csapatban. Vasárnap este is főszereplővé válhatnak.
Mire lesz elég Yamal ellen az angolok akadozó baloldali védekezése? Mire megy a spanyol emberezős presszing ellen az a Southgate, aki eddig hat a három ellen sem merte megkockáztatni a labdakihozatalokat? Lesz-e esélye kontrázni az angoloknak? Négy kulcsponton mutatjuk be, hol dőlhet el a vasárnap esti Eb-finálé.

Mint az a nagy válogatott tornákon általában lenni szokott, a fináléba a 2024-es Európa-bajnokságon sem a kontinens aktuálisan két legjobb válogatottja jutott be.

A spanyolok lehengerlő magabiztossággal masíroztak végig a mezőnyön: kiütötték Horvátországot (3-0), lefocizták az olaszokat (1-0), a cseresoruk is simán nyert Albánia ellen (1-0), hátrányból fordítva is komoly pofont osztottak ki a grúzoknak (4-1), hosszabbításban gyűrték le a hazai pályán játszó németeket (2-1), aztán ismét hátrányból fölállva a nagy esélyes franciákat (2-1). Ők lőtték eddig a legtöbb gólt a tornán (12), az ő nevük mellett áll a legmagasabb xG (10,9), ők próbálkoztak a legtöbb lövéssel (106), és találták el leggyakrabban a kaput (37).

Anglia ellenben csak vérrel-verítékkel jutott el a döntőig. A csoportban Szerbiát még egy korai góllal simán verték (1-0), ám aztán Dánia (1-1), illetve Szlovénia ellen is csak szenvedtek (0-0). A nyolcaddöntőben Szlovákia ellen másodpercekre voltak a kieséstől, végül Jude Bellingham utolsó pillanatos ollózásával egyenlítettek, Harry Kane hosszabbításban szerzett gólja pedig továbbjutást ért számukra (2-1). Svájc ellen ismét hátrányba kerültek, és csak büntetőkkel sikerült kivívniuk a győzelmet (1-1), Hollandia ellen pedig – immár harmadik alkalommal – Ollie Watkinsnak a rendes játékidő utolsó percében szerzett góljára volt szükségük a fordításhoz (2-1).

Az ellenfeleknek engedett helyzetek minőségét tekintve az angol védelem a torna legjobbja (0,79 xGA/90), ha ellenben az általuk kidolgozott lehetőségek minőségét vesszük latba (5,5 xG), akkor még a csoportkör után búcsúzó horvátok is előzik őket a tabellán. A Southgate-csapat támadójátékának visszafogottságát jól jelzi, hogy meccsenként átlagban 2,7-szer találták el a kaput ezen a tornán, amivel elmaradnak pl. a magyar válogatott mögött (3,3 kaput találó lövés meccsenként) is.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik