Foci sport24

Mi a nyavalya történik edzőfronton a topfutballban?

Sven Hoppe / dpa Picture-Alliance via AFP
Sven Hoppe / dpa Picture-Alliance via AFP
A 2024-es nyári edzőkeringő a közelmúlt egyik legérdekesebbje a topcsapatoknál: a világ 15 legnagyobb bevételű klubjából 6 biztosan edzőt vált, a legmagasabb szinten szabadulnak fel kispadok, és a kinevezések (mint például Vincent Kompanyé a Bayern Münchennél) meglepőek lehetnek. Új sztáredzők kerestetnek, de bejön-e a kluboknak a rizikóvállalás?

Ha egy hatalmas futballrajongó most ébredne fel egy kétéves kómából, alighanem csak pislogna a világ szuperklubjainál zajló eseményeken. Vincent Kompany a Bayern München kispadján? Hansi Flick a Barcelonáén? Francesco Farioli az Ajaxnál? Enzo Maresca a Chelsea-nél? Kieran McKennát nézi ki magának több topcsapat? Thiago Motta mehet a Juventushoz?

Mi a nyavalya történik itt, és hol vannak a nagy edzők? – kérdezhetné.

A témát már érintettük korábban, Jürgen Klopp (Liverpool) és Xavi (Barcelona) év eleji, idény végi távozásukról szóló bejelentése után.

  • A legmeghatározóbb klubedzők egy része (még) mozdíthatatlan (Pep Guardiola, Carlo Ancelotti, Diego Simeone),
  • van, aki alkotói szabadságra megy (Jürgen Klopp),
  • van, aki átlépett válogatotthoz (Julian Nagelsmann, Luciano Spalletti),
  • van, aki több nagycsapatot is végigjárt, felemás sikerrel (Thomas Tuchel),
  • van, aki hosszabbított klubjával (Xabi Alonso),
  • van, aki kivár (Zinédine Zidane),
  • és vannak, akik valószínűleg már lefelé tartanak (a Fenerbahcéhoz szerződött José Mourinho, illetve a Juventustól kirúgott Massimiliano Allegri).

A Deloitte éves, bevételi alapú listáján (Football Money League) található első tizenöt klubból – nagyjából ezeket soroljuk a szuperklubok körébe – hat biztosan edzőt cserél a nyáron, és senkit sem lepne meg, ha még egynél váltásra kerülne sor. Ez kimondottan nagy mozgást jelent ebben a körben – és a szokott edzőkeringő (viszonylag szűk a listája azoknak, akik ezekre a vezetőedzői posztokra szóba jöhetnek) sok tagja elérhetetlen. Edzőt vált vagy válthat a:

  • Barcelona (Xavi távozott, Hansi Flick az új tréner)
  • Manchester United (még Erik ten Hag ül a kispadon, kérdés, meddig)
  • Bayern München (Thomas Tuchel távozott, Vincent Kompany váltotta)
  • Liverpool (Jürgen Klopp alkotói szabadságot tart, Arne Slot az új edző)
  • Chelsea (Mauricio Pochettino távozott, az új edző Enzo Maresca)
  • Juventus (Massimiliano Allegrit menesztették, új edző még nincs, a favorit Thiago Motta)
  • Milan (Stefano Pioli távozott, új edző még nincs, a favorit Paulo Fonseca)

A már kinevezett trénerek közül Hansi Flick egyértelműen kilóg: idősebb, sokkal rutinosabb, mint a mostani edzőkeringő legforróbb nevei (ez Fonsecára is igaz); és edzőként már irányított a szuperklubok közül egyet, nagy rutinja van a topkategóriás játékosok kezelésében. Bár kicsit talán szokatlan Flick kinevezése a Barcelonához, a német szakember BL-, Bundesliga-, Német Kupa-, európai Szuperkupa- és klubvilágbajnoki győztes a Bayernnel, stábtagként pedig számtalan nagy német válogatott sikernek volt kulcsszereplője, még ha szövetségi kapitányként meg is bukott. A nagy kispadokra leültetett vagy kiszemelt edzők köre viszont nála jóval fiatalabb, rutintalanabb és hasonló sikerei sincsenek.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik