Foci

Ha a stílust és a teljesítményt nézzük, profilba illő edző váltja Kloppot a Liverpoolnál

Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Marcel van Dorst / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Bár hivatalos bejelentés még nem történt, a nemzetközi sportsajtó kész tényként kezeli, hogy a Feyenoord vezetőedzője, Arne Slot váltja Jürgen Kloppot a Liverpool kispadján a szezon végén. Ennek apropóján összeszedtük, mit érdemes tudni a 45 éves holland trénerről és az ő stílusáról.

Arne Slot nem volt világklasszis futballista, holland válogatottságig sem jutott el soha, de tisztes pályafutást tudhat maga mögött: a Zwolle, a NAC Breda és a Sparta Rotterdam játékosaként összesen 462 meccsen lépett pályára és 100 gólt rúgott. 2013-ban vonult vissza a Zwollétól, ahol utána utánpótlás edzőként dolgozott egy évet. 2014-ben a Cambuur másodedzője lett, majd 2016 októberében megbízott vezetőedzőnek nevezték ki. A jó eredményeknek köszönhetően 2017 januárjában a klub véglegesítette, Slot pedig a harmadik helyig vezette a Cambuurt a másodosztályban, emellett a Holland Kupa döntőjébe is bejutott.

Még annak az évnek a nyarán elvitte őt az AZ Alkmaar, ahol John van den Brom segítője lett. A páros 2018-ban harmadik, 2019-ben negyedik helyet szerzett a bajnokságban. A 2019/2020-as szezonban már Slot irányított: ez volt az az idény, amit a Covid miatt a 25. fordulóban befejeztek. Az AZ ugyanannyi pontot szerzett, mint az Ajax, de rosszabb gólkülönbsége miatt csak második lett – igaz, abban az évben végül nem hirdettek bajnokot. Slot az Európa Ligában is szép sikereket ért el: 2019/2020-ban továbbjutott a csoportkörből, egy évvel később pedig legyőzte a Napolit idegenben, amit a holland szakember történelmi sikernek nevezett.

2020 végén azért rúgta ki az AZ, mert Slot nem a saját csapatával foglalkozott, hanem a háttérben egyeztetéseket folytatott a Feyenoorddal.

Néhány nappal később a Feyenoord be is jelentette új edzője érkezését, akinek vezetésével a rotterdami csapat 2023-ban bajnoki címet, 2024-ben Holland Kupát nyert. A Feyenoord emellett a 2021/2022-es szezonban döntőig jutott a Konferencia Ligában, ahol a Roma győzte le 1–0-ra. Slotról már a cambuuros éveiben is sejteni lehetett, hogy tehetséges edző, de azt valószínűleg kevesen gondolták, hogy ilyen rövid idő alatt ennyire sikeres lesz egy holland topcsapat élén. Feltehetőleg azonban nem csak az eredményeivel keltette fel a liverpooli vezetők figyelmét, hanem a stílusával is, amit jól adaptált a Feyenoordnál.

Mielőtt részletesen belemennénk a stílus- és teljesítmény-leíró adatok elemzésébe, Slot kapcsán ki kell emelni, hogy mennyire jól dolgozik együtt a fiatalokkal. 2020/2021-ben a Feyenoord volt a harmadik legmagasabb átlagéletkorú csapat a ligában (26,3 év), Slot érkezésével viszont nagyot fiatalodott a keret, és a mostani szezonra 24,7 évre csökkent az átlagéletkor – ami a negyedik legalacsonyabb. Slot olyan fiatal – mostanra abszolút meghatározóvá vált – játékosokat hozott a csapathoz mint Santiago Gimenez, Quinten Timber, Igor Paixao, Calvin Stengs vagy Mats Wieffer. Az utánpótlásból pedig felemelte többek között Quilindschy Hartmant, aki idén az elérhető bajnoki játékpercek 74 százalékán játszott. Az alábbi, keretprofilt bemutató ábrán is jól látszik, hogy ebben a szezonban mindössze két olyan játékos kapott szerepet, aki elmúlt 29 éves. A legtöbbet foglalkoztatott nyolc futballista közül Dávid Hancko a legidősebb a maga 26 évével.

A Liverpool keretének átlagéletkora 27,1 év volt a szezon elején, tehát Michael Edwardsék várhatóan megpróbálják majd fiatalítani a csapatot, és ebben a folyamatban Slotnak is nagy szerepe lehet.

Ezek után nézzük, mit hozott ki a holland tréner a fiatal Feyenoordból. A csapatstílusokat bemutató elemzésen az Eredivisie csapatainak 2023/2024-es számai láthatók, kiegészítve a Liverpooléval. A Feyenoord labdabirtoklásai idén átlagosan 3,74 passzból állnak, a támadásainak sebessége pedig 1,83 méter/másodperc. Ezzel a rotterdami csapat a lassan, sok passzal építkező együttesek közé tartozik. Slot Feyenoordja azonban amiatt is veszélyes, hogyha olyan a helyzet és az ellenfél, akkor nem dajkálja a labdát feleslegesen, hanem megpróbál néhány gyors passzal a védelem mögé kerülni. Ez a kettősség egyébként megmutatkozik abban is, hogy a Feyenoord támadásainak sebessége közelíti a ligaátlagot.

Ugyanez a jelenség igaz a Liverpool esetében is, vagyis ez alapján Slot focija illik az angol csapat profiljába.

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik