Foci sport24

Rossi már csak egy kávét kér – kellemesebb problémái vannak, mint 2023-ban bármikor

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A magyar labdarúgó-válogatott március 22-én Törökország ellen játssza első 2024-es meccsét, és az már az Eb-felkészülés fontos állomása lesz. A keret teljes, Marco Rossinak ennyire jó válogatási opciói egyszer sem voltak a múlt évben. A 23 fős Európa-bajnoki csapat nagy részére már most erős tippjeink lehetnek – áttekintettük a szövetségi kapitány lehetőségeit, a visszatérő, illetve kimaradó játékosok és az újonc Dárdai Márton helyzetét. Kit lehet beilleszteni a kirakósba?

Marco Rossi hátradől, és kér egy kávét.

Na jó, ez így csúsztatás. Nyilván nem dől hátra (kávét persze ettől még kérhet), de az év első válogatott mérkőzései előtt – a magyar nemzeti csapat március 22-én Törökország, 26-án Koszovó legjobbjai ellen lép pályára – könnyebb dolga van, mint 2023-ban bármikor. Alig van ugyanis sérült a számításba vehető játékosok között, az összehívott keretben pedig (Willi Orbán csütörtökön bejelentett sérülését kivéve) nincsenek egészségügyi problémák.

A nyári Európa-bajnokság előtti első két tesztmeccsnek Marco Rossi

erősebb kerettel vághat neki, mint bármelyik Eb-selejtezőnek.

A csapat kibővült a magyar válogatott hívására igent mondó Dárdai Mártonnal (ő az egyetlen újonc), Schäfer András nagyon hosszú kálvária után tér vissza, Kleinheisler László és Nagy Ádám ismét rendszeresen játszik a klubcsapatában, Gulácsi Péter pedig újra harcba szállhat a kapusposztért, miután felgyógyult sérüléséből, és tavasszal visszaszerezte helyét az RB Leipzig kezdőjében.

Ha megnézzük a mostani keretet és az előző évben lehetőséget kapott játékosok névsorát, ráébredhetünk, hogy milyen bravúrosan teljesített a válogatott az Eb-selejtezőkön. Úgy sikerült veretlenül végigvinni a kvalifikációt, hogy alapemberek sora volt sérült vagy küszködött erős játékhiánnyal. Csak Dibusz Dénes, Lang Ádám, Szalai Attila, Nagy Ádám és Szoboszlai Dominik lépett pályára tavaly az összes válogatott mérkőzésen, Kerkez Milos és Ádám Martin egy-egy, Sallai Roland és Callum Styles két-két meccset hagyott ki. Az elméletben legerősebb csapat egyszer sem állt össze.

Made with Flourish

 

A 2023 folyamán lehetőséget kapott, ám most kihagyott játékosok között inkább kiegészítő emberek vannak. Közülük a sérült, térdműtétje miatt az Eb-t biztosan kihagyó Kalmár Zsolt (2 bevetés kezdőként/5 csereként), a Ferencvárosban kevesebb játékperchez jutó, november óta teljes meccset nem játszó Botka Endre (2/3), a sérülés után nemrég visszatért Fiola Attila (2/2) és az Újpest gyenge teljesítménye, valamint formahanyatlás miatt egyaránt küszködő Csoboth Kevin (1/6) kapott jelentősebb szerepet a selejtezőkön. Ha egészségesek, mindannyian pályázhatnak a kerettagságra, de egyikük sem első választás a posztján.

Botka és Fiola a sokoldalúsága (több szerepkörben és poszton bevethető védők) meg a rutinja miatt reménykedhet még az Eb-szereplésben, Csoboth beválogatása leginkább a formáján múlhat, de az elmúlt hónapokban mutatottak alapján érthető, hogy Rossi nem őt, hanem a belga másodosztály kanadai táblázatát vezető Vancsa Zalánt, illetve az NB I-es kanadai táblázat második helyén álló Horváth Krisztofert hívta meg. Vancsa és Horváth egyaránt 10 góllal és 5 gólpasszal segítette csapatát ebben a bajnoki évadban, Csoboth 4+2-vel áll.

A mostani kerettagok közül igazából csak Szalai Attila formája okozhat fejfájást,

de abból az erősebb fajtát. Szalai a válogatott meghatározó; nemcsak a védekezésben, hanem a támadásépítésben is fontos szerepet kapó tagja, a passzháló egyik „kulcspontja”. Minden percet végigjátszott a 2023-as válogatott meccseken, a Rossi-korszak 59 mérkőzéséből 41-en pályán volt. Nála csak Nagy Ádámot (53 mérkőzés), Willi Orbánt (43) és Lang Ádámot (43) játszatta többet Rossi.

Made with Flourish

 

Ezek után érthető, hogy a szövetségi kapitány bizonyos fokig kivételt biztosít számára a válogatási elvei alól. Szalainak rázós idénye van: előbb a Hoffenheimben szorult perifériára, majd kölcsönadása után a Freiburgban sem sikerült rendszeres játéklehetőséget kivívnia magának. A mellőzés, a hibák egyaránt alááshatták a játékos önbizalmát, így a meghívó támogató gesztus is: a kapitány tisztában van a képességeivel, számít rá. Ettől függetlenül Szalainak erős a konkurenciája: az újonc Dárdai Márton gyakran játszik ugyanabban a szerepkörben (bal oldali belső védő), ráadásul folyamatos játéklehetőséget kap a Herthában, Szalai Gábor pedig a svájci élvonalba igazolt a Kecskemétből, és fix kezdő bal oldali belső védőként a Lausanne-ban. Szalai Attila olyannyira fontos láncszeme a válogatottnak, hogy valószínűleg a játékhiány sem akadályozza meg az Eb-kerettagságban, ám kezdőcsapatbeli helyével kapcsolatban több lehet a kérdőjel. Érdemes lesz figyelni, hogy Rossi kipróbálja-e abban a pozícióban Dárdai Mártont vagy Szalai Gábort, és ha igen, a posztrivális milyen teljesítményt nyújt.

Ha már Dárdai szóba került:

a Hertha német utánpótlás-válogatott védője jókora erősítést jelenthet a magyar csapatnak.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik