Foci sport24

Majdnem negyven éve nem látott őrületet hozhat a Premier League hajrája

Paul ELLIS / AFP
Paul ELLIS / AFP
Ha minden jól megy, thrillerre készülhetünk a 2023/24-es angol Premier League-évad hajrájában. Az Arsenal Brentford ellen kiizzadt sikere (2-1) meg a Liverpool–Manchester City csúcsrangadó döntetlenje (1-1) után a három bajnokesélyest egyetlen pont választja el a tabellán, és ha így folytatják, akkor lehet, hogy az utolsó fordulóban mindhárman célba vehetik az aranyérmet. Márpedig ez egészen kivételes esemény lenne – olyasmi, ami a nyolcvanas évek óta nem fordult elő.

Végig bírják? Végig bírhatják? Az Arsenal (64 pont), a Liverpool (64) és a Manchester City (63) jóformán „meccsnullról” várhatja a Premier League utolsó tíz fordulóját. A jelenlegi pontátlagokkal számolva az Arsenal és a Liverpool 87-87, a Manchester City 86 ponttal zárná a bajnokságot, ez pedig a PL történetének messze legszorosabb finise lenne. Míg a bajnok projektált pontszáma a győzelmet 3 ponttal jutalmazó korszak átlagához (86,7) lenne mérhető, az ezüstérmesé (a történelmi átlag 79,8) és a bronzérmesé (a történelmi átlag 73,4) messze felülmúlná azt. Nagyon jó esély mutatkozik arra, hogy e szezon harmadik helyezettje elmondhassa magáról: még sosem volt ilyen magas pontszámot elérő bronzérmes. A Gracenote „csak” rekordközeli pontszámot jósol a második helyezettnek, a statisztikai szolgáltató

egymillió szimuláció alapján a következő sorrendet hozta ki: 1. Manchester City 87 pont, 2. Liverpool 86, 3. Arsenal 83.

Amióta Premier League a Premier League – tehát 1992/93-tól –, még nem fordult elő olyan, hogy az utolsó körben három csapatnak is lett volna esélye az aranyéremre. A legszorosabb hármas befutót az 1998/99-es, a 2007/08-as és a 2013/14-es évad hozta, mindhárom esetben csak négy pont volt az első és a harmadik helyezett között a bajnokság zárásakor. Valójában – hiába a parányi pontkülönbség – egyik esetben sem volt valódi hármas verseny, hiszen 1998/99-ben a Chelsea, 2007/08-ban az Arsenal, 2013/14-ben pedig ugyancsak a Chelsea vágott neki négypontos hátrányból az utolsó körnek, azaz már biztosan nem lehetett bajnok.

Made with Flourish

A The Athletic kategorizálta a PL bajnoki versenyfutásait, és arra jutott: az eddigi 31 idényből 18 alkalommal fordult elő, hogy egy csapat magabiztosan megelőzte a konkurenciát (a győztes öt vagy több pont előnnyel nyert), 10-szer, hogy ketten futottak versenyt (az arany- és az ezüstérmes között öt pontnál kevesebb volt a differencia) és a fenti három alkalommal fordult elő, hogy hárman értek el az „aranykapuba”. De, mint a példa mutatja, ebből

egyetlen esetben sem tudta megőrizni tényleges aranyesélyét mindhárom csapat az utolsó fordulóig.

Legutóbb az 1985/86-os évadban esett meg, hogy az akkori utolsó, 42. fordulóban még három csapat is reménykedhetett a bajnoki címben: a Liverpool, a városi rivális (egyben címvédő) Everton és a történelme legjobb idényét futó West Ham United.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik