Foci sport24

„Az MTK nagy nyilvánosság előtt elkövetett becsületsértést szenvedett el” – nyolcassal vágott vissza a Honvéd

Arcanum Digitális Tudománytár / Népszabadság, 1996. január (54. évfolyam, 1-26. szám)1996-01-08 / 6. szám
Komora Imre a nyolcvanas évek közepén Kispesten.
Arcanum Digitális Tudománytár / Népszabadság, 1996. január (54. évfolyam, 1-26. szám)1996-01-08 / 6. szám
Komora Imre a nyolcvanas évek közepén Kispesten.
A negyven esztendővel ezelőtti tavaszi nyitányon a Honvéd 8-0-s csapást mért az MTK-ra. Ez önmagában is feltűnést keltett, de kiváltképp nagy szó volt azután, hogy másfél évvel korábban, a zaragozai nyári tornán az MTK 8-1-re győzött a Honvéd ellen. Komora Imre szakvezető Ferihegyről Kispestre vitette csapatát, és azon nyomban edzést vezényelt.

Olyan erős volt a magyar futball még 1982-ben is, hogy a Honvéd mellett az NB II Középcsoportjából feljutott MTK-t is meghívták arra a nyári zaragozai tornára, amelyet halála óta Carlos Lapetra emlékére rendeznek.

A hajdani balszélsőről Spanyolországban azt írták: „Zseni volt.” Klubtársával, Marcelinóval az első két Zaragoza-játékos közé tartozott, aki átlépte a szezononkénti egymillió pesetás fizetési határt. A két csatár két felejthetetlen hét alatt, 1964. június 21-től július 5-ig zsinórban Európa-bajnoki címet, Vásárvárosok Kupáját és spanyol kupát nyert.

Az 1982-es Zaragoza három sztárja a négy évvel később világbajnok argentin Jorge Valdano, valamint az 1984-es Európa-bajnokság két ezüstérmese, Salva és Juan Senor volt. A házigazdák ellen az MTK 0-0-t ért el, majd a tizenegyespárbajban a vendéglátók győztek, miután Borsó János föld körüli pályára küldte a leállított labdát.

A Honvéd a BaileyDuxbury, Moran, McQueen, AlbistonWilkins, Robson, Arnold MührenBirtles, Whiteside (McGarvey), Macari összetételű Manchester Uniteddal találkozott, és 3-1-es vereséget szenvedett úgy, hogy Détári Lajos 3-0-nál büntetőből szépített.

A Zaragoza végül két gól nélküli döntetlennel nyerte a tornát – a tizenegyesrúgásokban a Manchestert is felülmúlta –, míg

a harmadik helyért vívott magyar mérkőzés gólzuhatagot zúdított a Romareda-stadionra:

a BrünyiSzabados, Turner, Varga II István, Kovács JánosTurtóczky, Varga I István, Bognár, Borsó – Fodor (Morgós), Fülöp összeállítású MTK 8-1-re verte az AndruschParóczai, Lukács, Garaba, Varga JózsefGere, Gyimesi, TóthBodonyi, Dajka, Esterházy felállásban pályára lépő Honvédot.

A nem éppen a halvérűségéről ismert Komora Imre kispesti edző óriási patáliát rendezett, egyrészt a megrázó vereség miatt, másrészt azért, mert a Honvéd „szépítő” gólja után, amelyet Gere László szerzett, Gyimesi László mámort mímelve „repülőzött” a pályán… Ennek oka az volt, hogy az 1982-es spanyolországi világbajnokságon már kivetítőkként is működtek az eredményjelző táblák, és a kispesti középpályás kihasználta, hogy premier plánban láthatta magát az elektromos készüléken.

Komorát további nehézség elé állították játékosai, akik közül hiányzott a csapatkapitány Nagy Antal. Az itthon maradt labdarúgó még akkor sem akarta elhinni, hogy csapata 8-1-re kikapott, amikor az eredményt már a televízióban is közölték.

A kinn lévők Párizs érintésével utaztak haza, és az Orly repülőtéren bánatukban leöblítettek jó néhány liter Kronenbourg 1664 márkájú folyékony kenyeret. Mire a szakvezető rájuk talált, már csak vihogni tudtak a szoborrá dermedt trénerre, aki megtorolta a kihágást. Ahogyan Esterházy Márton most felidézte:

Komora Imre Ferihegyről egyenesen a kispesti stadionba vitette a csapatot, és a támolygó társaságnak edzést tartott azzal a felkiáltással, hogy kicsapatjuk a sört!

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik