Foci sport24

Máshol a vállukat sem rándítanák, Brazília viszont gyászban

Federico Parra / AFP
Federico Parra / AFP
Brazília földjét és futballstúdióinak padlóját könny áztatja, a csapat nem jutott ki a párizsi olimpiára. Ramon Menezes szövetségi edző nem beszélt kudarcról, de szomorú, mert nem érték el a kitűzött célt. John Kennedy viszont, az együttes játékosaként szégyenről beszélt. Nem kérdés, hogy a brazil közönség a futballista álláspontját osztja, és ha a szaksajtót figyeljük, akkor kiderül, magát Menezest is.

Az előző két olimpiát férfifutballban Brazília nyerte, a 2021-es, tokiói keretből heten játszanak jelenleg a Premier League-ben, Richarlisson és Matheus Cunha pedig a góllövőlista élmezőnyéhez is tartozik.

A viszonylag friss szívmelengető emlékek ellenére lépne át könnyedén az olimpiától való távolmaradás tényén bármely futballnemzet, csakhogy Brazíliában jelen pillanatban ez nem egyszerű. Egyrészt, Brazília lakossága ugyan ésszel már tudja, vagy tudhatná, hogy a labdarúgásban az olimpiai részvétel és győzelem nem tartozik a legfontosabb sikerességi kritériumok közé, a lelkében még él az az örökkévalóságnak tűnő idő, amíg várni kellett – egészen 2016-ig és a riói játékokig –, hogy minden dél-amerikai válogatottak számára elérhető trófea közül utolsónak a 24 karátos lábú, aranysárgamezes ifjak az olimpia hőn vágyott Szent Grálját is elhódítsák. Másrészt a 2023-as esztendő vállalhatatlan kudarcai okozta sajgó, nyílt sebre minden apró diadal hűsítő gyógyír, s minden újabb botlás beledörzsölt tengeri só.

A brazil felnőttválogatott 2023-ban olyan gyenge statisztikát produkált, amilyet legutóbb 1940-ben:

három győzelem és egy döntetlen mellett ötször kapott ki, emellett a Dél-Amerika-bajnokságot veretlenül megnyerő U20-as válogatott a világbajnokságon Izraeltől szenvedett vereséget, az U17-esek pedig Argentína ellen buktak el a saját vb-jükön. A szövetségi elnök személye és megválasztása körüli bírósági hajcihő és a válogatott végleges szövetségi kapitányának kijelöléséig vezető egyéves bohózat újabb termetes darab a szétlapított reményre hordott kőhalmon. Túl sok volt mostanság az üres pohár, s kevés a csak félig üres: egy könnyed szívverést, egy igazán életerős vérfröccsöt vágyott minden brazilok összefacsarodott szíve.

Federico Parra / AFP Ramon Menezes

A televíziós szakértők már a torna mérkőzései közben is kritizálták Ramon Menezes munkáját, mondván, a csapat játéka nem aknázza ki a rendelkezésre álló játékosokban rejlő potenciált, és túlzottan is defenzív. Mintha a kapitány úgy volna vele, hogy Endrick – aki a nyártól a Real Madridban bizonyíthatja tehetségét – és a Libertadores Kupa fináléját is eldöntő John Kennedy majd úgyis megoldja a gólszerzés ügyét, kár is azzal külön foglalkozni. Menezes többször is variált, de a csapatjátékot a torna hajrájára sem építette fel úgy, ahogyan kellett és lehetett volna. Az utolsó, argentinok elleni meccsen például Endricknek – ha labdához jutott – az esetek többségében a saját térfeléről indulva kellett volna eljutnia az ellenfél kapujáig. Aztán jött egy – sokadik – beívelés, egy argentin fejes, és mindennek vége volt.

Ez Ramon Menezes harmadik bukása

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik