JUAN PABLO PINO / AFP
Foci sport24

Brazília: felnövőben egy nagy generáció?

Danilo, Juan Jesus, Casemiro, Alex Sandro, Allan, Oscar, Philipe Coutinho, Neymar, Lucas Moura, Willian José. Ha felsorolja az ember annak a generációnak a tagjait, amely brazil színekben 2011-ben U20-as Dél-Amerika-bajnokságot nyert, akkor egyrészt csettinthet, mondván, ennyi tehetség ritka egyetlen korosztályban, másrészt tudhatja, kevesen futották be közülük a számukra belátható optimális pályaívet. Az „utódaik” talán sikeresebbek lesznek.

Neymar konfliktusokkal teli és kevésbé konzisztens mindennapjait mindenki nyomon követheti; láthattuk Philipe Coutinhót a Premier League csillogó klasszisaként, és figyelhetjük, ahogyan hosszú évek óta hiába keresi régi önmagát; felkaptuk a fejünket, amikor Oscar európai bemutatkozásképpen két gólt lőtt a Chelsea színeiben a Juventusnak, és elvesztettük a hitünket a sportban, amikor nagyon fiatalon Kínát meg a valaha kínált legnagyobb fizetést választotta; emlékszünk továbbá Lucas Moura klubtörténelmet jelentő három góljára a BL elődöntőjében, viszont agyunkba vésődött, hogy edzői – főszerepeit követően – mindig epizodistának sorolták vissza.

Mycael, Robert Renan, Arthur, Andrey Santos, Marlon Gomes, Vitor Roque, Pedrinho, Luis Guilherme. Semmit vagy annál csak picivel többet mondó nevek, kalandos futballfejezetek még javarészt üres lapokkal. Lehet, hogy ezek is megtöltenek majd egy vaskos kötetet, mint az előttük felsoroltak,

az viszont biztos, hogy tizenkét év után ők az elsők, akik brazil színekben nyerni tudtak az U20-as Copa Americán.

A brazil futballkedvelők lelkesek lehetnek, mert a csapat nemcsak győzött az egyébként embert próbáló, három és fél hét alatt kilenc meccs lejátszásával bonyolított tornán, hanem veretlenül tette mindezt – ráadásul a legfiatalabb kerettel –, amire tizenhat esztendeje nem akadt példa.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!