Foci sport24

Hiába gyengült a Leicester, pontrekorddal juthat vissza az élvonalba

Alex Pantling / Getty Images
Alex Pantling / Getty Images
Tavaly nyáron úgy tűnhetett, nehéz feladat lesz újjáépíteni a Leicestert: a klub úszott az adósságban, legjobbjait kénytelen volt pénzzé tenni, és egy tapasztalatlan edző ült le a kispadra. Enzo Maresca azonban rácáfolt a kétkedőkre, és újra visszatért a jókedv Adrian Mole városába.

Bár a két liga közötti szakadéknak köszönhetően a Premier League kiesői mindig jókora előnnyel indulnak a másodosztályban, a három csapat közül azért legalább az egyik látványosan küszködni szokott, és nem történt még olyan, hogy mindhárom kieső egyből visszajutott volna. Idén most simán megtörhet ez a sorozat:

kicsivel túl a szezon felén ugyanis négy csapat húzott el a mezőnytől, köztük a három friss kieső (Leicester, Southampton, Leeds), és egyetlen Dávidként az újonc Ipswich tartja csak a lépést velük.

Sőt, Kieran McKenna csapata (melyről ősszel írtunk bővebben) még mindig automatikus feljutó helyen áll ugyan, ám egyértelműen hullámvölgybe került, az elmúlt öt meccsén nyeretlen maradt, és már csak három ponttal előzi a félelmetes formába lendülő Southamptont. Korai még persze temetni az Ipswichet, de a papírforma és a keretek erőssége azt súgja, nem fogja végig bírni ezt a tempót, és akkor már csak a play-offban bízhat, akárcsak a többi üldöző.

Önmagában nem meglepetés, hogy ez a három csapat jól teljesít, hiszen már az idény előtti beharangozónkban is megállapítottuk, legutóbb nem a szokásos „jojócsapatok” estek ki a Premier League-ből, hanem évek óta stabilan az élvonalban szereplő, masszív klubok, komoly infrastruktúrával és tulajdonosi háttérrel. Arra azonban kevesen számítottak, hogy ezek ennyire dominálni fogják a mezőnyt, azt pedig végképp senki nem várta, hogy az anyagi megszorítások és belső ellentétek sújtotta Leicester ilyen gyorsan talpra álljon: 26 meccsen 65 pontot szerzett, és ha tartani tudja ezt a formát, akkor simán megdönti a Championship jelenlegi rekordját, melyet a Reading állított fel még 2006-ban.

A Leicester kiesésekor még aggasztónak tűntek a nehézségek, amivel a klub szembesülni kényszerült:

A City bérköltsége (182 millió font) a hetedik – a topklubok utáni legmagasabb – volt a Premier League-ben, most a Telegraph információi szerint 35–50 százalékos bércsökkentés is elképzelhető a kiesés miatt. Külön problémát jelenthetnek azok a játékosok, akiknek nincs kiesés esetén életbe léptethető fizetéscsökkentési záradék a szerződésükben. A kiesőknek juttatott extra pénzt (parachute money) elnyeli a Leicester által felvett kölcsön visszafizetése, a bevétel nagyjából a harmadára esik vissza

írtuk májusban.

A klub, amely 2016-ban még bajnokságot nyert, majd a kiesés előtti idényekben két 5. és egy 8. helyet, illetve egy-egy FA Kupa-győzelmet és Európai Konferencia Liga-elődöntőt tudott felmutatni, kénytelen volt kiárusítani a legjobbjait. Elment többek között James Maddison, Harvey Barnes, Youri Tielemans, Timothy Castagne, Caglar Söyüncü, Jonny Evans és kölcsönbe Boubakary Soumare is, és távozott az a Dean Smith is, aki Brendan Rodgers menesztése után próbálta bent tartani a csapatot, kevés sikerrel.

Alex Pantling / Getty Images

Enzo Marescára, Pep Guardiola addigi másodedzőjére várt a feladat, hogy összekapja a csapatot. Az olasz szakember kinevezésével vállalt némi kockázatot a klub, hiszen vezetőedzőként előtte nem sokat tudott felmutatni, de

ma már látszik, hogy Maresca tökéletes választás volt.

Nemcsak azért, mert olyan, új taktikát dolgozott ki, amely a riválisok fölé emelte a Rókákat, de azért is, mert helyreállította a csapategységet az öltözőben.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik