Foci sport24

Elpusztítja vagy felemeli az olasz focit, ha eltörlik a légiósok fizetésének adókedvezményét?

Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A Salernitana és az AC Milan legutóbbi bajnokiján mindössze négy olasz volt a kezdőben - összesen.
Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A Salernitana és az AC Milan legutóbbi bajnokiján mindössze négy olasz volt a kezdőben - összesen.
Az olasz óriásklubok vezetői egymásra licitálva küldik el a bánatba a minisztertanács tagjait, miután kiderült, hogy nem február végétől, hanem már január 1-től hatályon kívül helyezik a külföldi játékosok fizetését illető habzsi-dőzsit az országban. A Növekedési Dekrétum (Decreto Crescita), nagyon úgy néz ki, megy a levesbe, és hiába a nagy siránkozás, hosszabb távon valószínűleg ez a jó döntés.

A Premier League és a La Liga brutális fölényét látva Olaszországban úgy próbálták meg segíteni a nagy klubok felzárkózását a nemzetközi élmezőnyhöz, hogy – hasonlóan a spanyoloknál is létező szabályozáshoz – 50 százalékos adókedvezményt biztosítottak a külföldről érkező játékosok fizetéséhez. Az elgondolás az volt, hogy ha venni nem is tudnak világsztárokat az olasz gigászok, legalább a lejáró szerződésű, vagy problémás státuszú klasszisokat

kihalászhassák a zavarosból a versenyképes fizetéssel.

Tekintve, hogy olasz csapat legutóbb 2010-ben tudott nagy nemzetközi trófeát nyerni (elnézést, de az AS Roma által tavaly elnyert Konferencia Ligát nem tudom ide sorolni), ráfért az erősítés a klubokra, amelyek nem is tétlenkedtek. A szabályozás életbe lépésének köszönhetően tudta a Juve elhozni Cristiano Ronaldót, Paul Pogbát és Angel Di Mariát, az Inter Romelu Lukakut, a Milan Zlatan Ibrahimovicot és Luka Jovicot, a Roma pedig többek között José Mourinhót. Sokra nem ment vele egyik sem, de ez már nem a szabályokon múlt.

Giuseppe Maffia / NurPhoto / NurPhoto via AFP José Mourinho, az AS Roma vezetőedzője.

Internazionale – nem csak Milánóban

A légiósok kérdése mindig is sarkalatos pontja volt az olasz futballnak. Hol tiltották, hol két-, majd három főben maximálták a külföldiek létszámát, végül 1997-ben feloldották a korlátozásokat, és a Serie A-t elözönlötték a légiósok. Akkoriban azért más szelek fújtak, hiszen minden világsztár Olaszországban akart játszani, és ez a Premier League előretöréséig így is maradt. A 2010-es évekre nagyot fordult a világ, a tőkeerős támogatók (ezek ekkortájt már olajhercegeket, oligarchákat és esetenként a kínai kormányt jelentették) hiányában az olasz klubok veszítettek a súlyukból a nemzetközi porondon, ezt próbálták meg kompenzálni a honatyák a Növekedési Dekrétum névre keresztelt szabályozással.

Az adószabályok változásának az első pillanattól kezdve akadtak ellenzői,

a leghangosabban a játékosok szakszervezete kukorékolt,

mondván, ha olcsóbb légiósokat hozni, akkor nemcsak a tehetséges olasz fiatalok helyzete lehetetlenül el, hanem az utánpótlásra fordítandó erőforrások is elapadnak. Mondanom sem kell, így is lett.

Tekintve, hogy az olasz válogatott zsinórban két világbajnokságot volt kénytelen kiülni, és az éppen lezárult Eb-selejtezőkben is vért izzadva harcolta ki a helyét a tornán, megvolt a kellő muníció a törvény ellenzőinek a kezében, akik az utóbbi hetekben óriási lobbiharcot folytattak Andrea Abodi sportminiszternél. Az már hosszú ideje tudott volt, hogy a szabályt megszüntetik, de a klubok addig nyomultak, míg ígéretet kaptak rá, hogy csak 2024 februárjában – az átigazolási időszak végén – helyezik hatályon kívülre azt. A krőzusok vélhetően úgy készültek, hogy alaposan megnyomják a téli átigazolási piacot, hiszen akit a határidő lejártáig szerződtetnek, arra öt évig még vonatkoznak a fizetéskönnyítő szabályok. A minisztertanács azonban mindenkit lesokkolt, amikor kiderült, nincs hosszabbítás, a szabály december 31-én érvényét veszti.

Beindult a siratóasszony-kórus

„A határozat, amennyiben hivatalossá válik, pontosan ellentétes eredményt hoz majd a döntéshozók szándékával” – zokogja az éterbe bánatát a Lega Serie A. Az első osztályú csapatokat tömörítő liga érvelése szerint a változtatás eredménye az lesz, hogy nemzetközi szinten versenyképtelenebbek lesznek az olasz csapatok, amelyek így kevesebb bevételt is fognak termelni, és így kevesebb adót is fizetnek be az államkasszába.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik