Foci sport24

Még mindig a City a PL legnagyobb esélyese, csak Guardiolának helyére kell raknia a védelem darabjait

Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Jose Breton / NurPhoto / NurPhoto via AFP
A néhány napja története első klubvilágbajnoki címét ünneplő Manchester City az ötödik helyről várja az Everton elleni, szerda esti Premier League-mérkőzést. Bajban van Guardiola csapata? Elemzésünk.

Tizenhét forduló után a Manchester City az ötödik helyen áll az angol élvonal tabelláján, hátránya – két meccsel kevesebbet játszva – nyolc pont a listavezető Liverpoollal szemben. Pep Guardiola csapata a legutóbbi hat bajnokijából csak egyet tudott megnyerni, azt is az újonc Luton Town ellen, vesztett állásból fordítva. A teljesítményt vizsgálva beszélhetünk-e formahanyatlásról, vagy az utóbbi hetek eredményei csak a körülmények szerencsétlen alakulásának a következményei?

Még mielőtt belevágnánk, érdemes leszögezni, hogy

a Citynek korábban is voltak kisebb hullámvölgyei.

A 2020/21-es évad kezdetén például akadt egy olyan periódus, amikor tizenegy bajnokiból csak négyet nyert meg. Rögtön ezt követően azonban volt egy tizenötmeccses (!) győzelmi szériája, és a szezon végén bajnok is lett. Guardiolára jellemző, hogy minden évben változtat valamit a taktikán. Néha ez azzal jár, hogy az idény elején becsúszik néhány kellemetlen eredmény, de aztán a katalán edző elvégzi a szükséges finomhangolásokat, és utána már csak az a kérdés, mikor emelheti magasba a trófeát a csapat. Egyáltalán nem biztos, hogy ez most is ilyen simán megy majd, de a jelenlegi hátrány miatt még nem kell temetni a manchesteriek bajnoki esélyeit.

A City eredményeit eddig nagymértékben befolyásolták a sérülések és az eltiltások. Hiába beszélünk a világ legjobb csapatáról, amelynek ráadásul kiapadhatatlan anyagi forrás áll a rendelkezésére, vannak olyan meghatározó játékosok, akiket nem lehet pótolni a rendszerben. Kevin De Bruyne tavaszi sérülése a Burnley elleni első bajnoki fordulóban kiújult – ebben a szezonban mindössze 23 percet játszott –, csak az utóbbi napokban kezdte meg az edzéseket.

John Stones, aki a legutóbbi évadban a csapat egyik legfontosabb játékosává lépett elő, mostanáig összesen 370 percet töltött a pályán a Premier League-ben. A nagy reményekkel igazolt Mateo Kovacic is többször volt sérült, neki 672 perc jutott a bajnokságban.

Rodri eltiltás miatt eddig három meccset hagyott ki – a City mindhárom mérkőzést elveszítette (Wolves–City 2-1, Arsenal–City 1-0, Aston Villa–City 1-0).

A lejátszott tizenhét forduló alatt mindössze háromszor fordult elő, hogy a manchesteriek védelme ugyanabban az összetételben állt fel két egymást követő meccsen. A sérülések és eltiltások mellett így Guardiolának az is a gondja, hogy még nem találta meg azt a védőnégyest, amelyik folyamatosan jó teljesítményt tudna nyújtani.

A védelem állandó variálása sohasem jó, azt a csapat mindig megérzi. A City esetében is ezen a területen marad el a teljesítmény a várttól.

Guardioláék tizenhét fordulóban húsz gólt kaptak; összehasonlításképpen: a 2018/19-es évadban 23 kapott góllal lettek bajnokok.

Jó hír azonban, hogy az együttes várható kapott góljainak száma (xGA) csak 16,5, vagyis az ellenfelek egyelőre bőven felülteljesítenek a City ellen (az alábbi grafikon az öngólokat nem tartalmazza). Összességében tehát nincs gond a csapatvédekezéssel, a meglepően sok kapott gól az összeszokottság hiányára és az ebből fakadó egyéni hibák számlájára írható elsősorban. (Az első két ábra a Boxing Day előtti állapotot mutatja.)

Ilyen védelem mögött a kapusnak sincs könnyű dolga. Éderson számtalanszor bizonyította az elmúlt években, hogy a világ egyik legjobb kapusa, most viszont jelentősen visszaesett a teljesítménye. A húsz csapat – játékpercek alapján – első számú kapusai közül Édersonnnak a második legrosszabb a védési hatékonysága, mindössze 63,8 százalék. Teljes karrierjét tekintve ennél csak egyszer volt rosszabb a védési mutatója, az ezt megelőző szezonban (62,3 százalék).

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik