Foci sport24

130 ezren ünnepelték Garrinchát, aki a futball válasza volt Charlie Chaplinre

Agência Estado via AFP
Agência Estado via AFP
Fél évszázaddal ezelőtt Garrincha jutalomjátékán az volt a refrén: „Ott repül a Kismadár!” A riói Maracanában összegyűlt 130 ezres tömeg olyan kétszeres világbajnokot ünnepelt, aki 50 válogatott mérkőzése közül egyetlen egyen, az utolsón volt vesztes csapatban: az 1966-os világbajnokságon a 3-1-re győztes magyarok ellen.

„Végül csak az számít, hogyan emlékeznek rád” – emlegette Garrincha, és akármilyen viharos élete volt, a jutalomjátékán 131 551 fizető néző tolongott 1973. december 19-én a riói Maracana stadionban.

Ott, ahol tíz évvel később felravatalozták, és százezrek vettek végső búcsút tőle. Az ötven esztendősen elhunyt extraklasszis halála után a riói tűzfalakra azt pingálták:

Köszönjük, Garrincha, hogy éltél!

A gálameccsén negyven éves volt. A Népsport már az esztendő elején „temette”, 1973 februárjában azt közölte: „Garrincha, a brazil válogatott egykor ünnepelt jobbszélsője, aki viselt dolgaival pályafutása alatt is sok gondot okozott, a hírek szerint éhezik, nem tud fizetni adósainak. Történetéhez tartozik, hogy összefutballozott pénzét egy most csődbe ment üzletbe fektette. Utóbb már koldulni volt kénytelen. Hiába, a dicsőség mulandó.”

Ezek szerint szinte életmentő segítség volt, hogy a gála több mint 160 ezer dolláros tiszta bevételét a csodacsatár teljes egészében megkapta. Az akkoriban hatalmas összegből nyolc házat vásárolt – hetet a lányainak, egyet magának –, vett egy Mercedest és egy koncerttermet, ahol párja, az énekesnő, Elza Soares felléphetett. (Amúgy több nőtől összesen tizennégy gyermeke született.)

Garrincháról az 1962-es Mundial elődöntője után az El Mercurio című chilei újság azt írta: „Vajon melyik bolygóról jött?” Azon a vb-n nyert másodszor aranyérmet a brazil válogatottal, de akkor jutott a csúcsok csúcsára:

az első labdarúgó lett, aki ugyanazon a tornán elhódította a világbajnoki, a gólkirályi és a torna legjobb játékosának járó címet.

A legjobb négy között jobbszélső létére húsz méteres, ballábas bombával és fejes góllal duplázott a házigazda chileiek ellen (4-2), ám kiállították. Nagyon úgy festett, lemarad a döntőről. Ám diplomáciai hadműveletek indultak meg az érdekében a legmagasabb szinten. Joao Goulart brazil államelnök a FIFA-nál lobbizott Garrincha szerepléséért, Manuel Prado Ugarteche perui elnök pedig felszólította a japán származású, mexikói-perui kettős állampolgár Arturo Yamasakit, az elődöntő játékvezetőjét, hogy ismerje be: tévedés volt leküldenie a mezőny legjobbját a találkozó hajrájában.

Garrinchát végül nem tiltották el, játszott a csehszlovákokkal vívott, 3-1-es csúcstalálkozón.

Alessandro Sabattini / Getty Images Garrincha és Pelé.

Tizenegy évvel később a következő kezdőtizenegyben szerepelt a gálaesten: FelixCarlos Alberto, Brito, Piazza, EveraldoClodoaldo, Rivellino, Paulo Cesar Lima – Garrincha, Jairzinho, Pelé. Vagyis Gersont és Tostaót kivéve felvonult az 1970-es, harmadszor világbajnok válogatott, amely végleg Brazíliába vitte a Rimet Kupát.

A másik oldalon többségükben olyan külföldiek sorakoztak, akik abban az időben Brazíliában futballoztak. Ilyen volt Edgardo Andrada argentin kapus (Vasco da Gama), továbbá két honfitársa, Narciso Doval (Flamengo) és Eduardo Dreyer (Coritiba), az uruguayi Pablo Forlan, Diego Forlan édesapja (Sao Paulo FC) és Angel Brunell (Fluminense), a paraguayi Francisco Reyes (Flamengo), valamint a honosított német Alex (America).

Hozzájuk csatlakozott a Buenos Aires-i Huracan három argentin válogatott középpályása, Carlos Babington, Miguel Angel Brindisi és René Houseman, valamint a Latin-Amerikában túrázó szovjet ligaválogatott három tagja, Jevgenyij Lovcsev, Szergej Olsanszkij (mindkettő Szpartak Moszkva) és az akkor még a Zorja Luganszkban, később a Dinamo Kijevben játszó Vlagyimir Onyiscsenko.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik