Foci sport24

A riói mészárlás, avagy amikor a rendőrség is megjelent a pályán, akár az 581-es számú pesti italboltban

Keystone / Getty Images
Keystone / Getty Images
„Mi is meg tudjuk venni a játékvezetőt” – mondták a brazilok a klub Világ Kupa 1963-as kiadásának első mérkőzése, a Milan–Santos 4-2 után. „Ha ez a bíró sípol a harmadik meccsen is, akkor arra nem állunk ki” – fenyegetőztek az olaszok, miután a visszavágó 4-2-es brazil sikerrel zárult. Aztán a harmadik találkozót így összegezte a Képes Sport: „A riói mészárlás”.

Hatvan évvel ezelőtt, 1963. november 14-én 132 728 fizető néző gyűlt egybe a Maracana stadionban, noha nem a brazil válogatott és nem is riói klubcsapat játszott a labdarúgás Rio de Janeiró-i szentélyében. Pelé Libertadores és klub Világ Kupa-védő Santosa azonban akkora szám volt, hogy a Sao Paulo állami együttes a leghíresebb brazil arénába telepítette az újabb VK-párharc visszavágóját. (A Sao Pauló-i Morumbi stadionban jegyeztek ennél nagyobb, 146 082-es közönséget is, de csak 1977-ben, a Ponte Preta–Corinthians paulista döntő visszavágóján, amelyen – meglepetésre – a Ponte Preta nyert 2-1-re.)

A riói publikum legnagyobb bánatára Pelé csak az 1963-as csúcstalálkozó első mérkőzésén, Milánóban játszott, a visszavágót és a harmadik meccset sérülés miatt ki kellett hagynia.

Hogy ő mit jelentett a Santosnak, azt hűen tükrözi: az akkoriban a Real Madriddal egy lapon emlegetett brazil klubcsapat 1963-ban 178 gólt szerzett, és ezek közül Pelé 67-et ért el (Coutinho 37-tel, Pepe 18-cal követte).

Alessandro Sabattini / Getty Images Gianni Rivera, a Milan és Pelé, a Santos játékosa az első, olaszországi meccsen

A Milan ellen a San Siróban Pelé kétszer köszönt be, ezzel együtt a házigazda vörös-feketék 4-2-re nyertek, méghozzá annak a szintén duplázó Amarildónak a vezérletével, aki a megsérült Pelé helyett került a brazil válogatottba az 1962-es vb-n, és bravúros beugrással mindjárt két góllal kezdett a spanyolok elleni, a továbbjutásról döntő csoportmérkőzésen (2-1).

A milánói együttes csatársorában játszott egy másik brazil világbajnok is, az 1958-ban aranyérmes Altafini. Ő 1963 júniusában egy barátságos Milan–Santos mind a négy gólját magára vállalta a San Siróban (4-0). Az olaszok ezért sem tartottak a Világ Kupa-párbajtól meg azért sem, mert a squadra azzurra 1963-ban – szintén Milánóban – 3-0-ra legyőzte a brazil válogatottat, amelyben hat Santos-labdarúgó – Gilmar, Lima, Mengalvio, Dorval, Coutinho, Pelé – szerepelt.

A sorozatos kudarcok megviselték a diadalokhoz szokott brazilokat, akik a VK-duell 2-4-es első felvonása után azt hangoztatták, hogy

mi is meg tudjuk vásárolni a játékvezetőt.

(A San Siróban az osztrák Alfred Haberfellner fújta a sípot, ám nem rajta múlt a kimenetel.)

A riói visszavágó milánói módra kezdődött: bő negyedóra múltán – José Altafini és Bruno Mora góljával – 2-0-ra vezetett a Milan. Már-már hátra dőlhetett Luis Carniglia, az olasz csapat argentin edzője, aki a Real Madrid trénere volt addig, amíg az 1959-es BEK-döntőn kihagyta a csapatból Puskás Ferencet, noha a leghíresebb magyar az Atletico Madriddal vívott elődöntő (2-1, 0-1, 2-1) első és harmadik mérkőzésén is győztes gólt szerzett. A királyi gárda nélküle is megnyerte a Reims elleni, stuttgarti csúcstalálkozót (2-0), de Santiago Bernabeu klubelnök menesztette Carnigliát, aki a Fiorentinához, majd 1963-ban a Milanhoz szerződött.

A riói meccset az argentin Juan Brozzi vezette. Erről azért érdemes szót ejteni, mert a Milan vezetői, akik a revánsmeccs előtt könnyen belementek abba, hogy az esetleges harmadik találkozó is Rióban legyen, kijelentették:

nem állnak ki a harmadik mérkőzésre, ha azt is Brozzi dirigálja.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik