Foci sport24

Az Aston Villa sikere mutatja, mi történik, ha a pénz szakmaisággal párosul

Jan Kruger / UEFA / Getty Images
Jan Kruger / UEFA / Getty Images
Az Aston Villánál megvizsgálták, hogy a modern futballban mire van szükség egy klub sikeres működéséhez, majd odavittek a szakma legjobbjai közül kettőt, és hagyják őket dolgozni.

Tizenegy forduló után az Aston Villa az ötödik helyen áll a Premier League-ben, és jelen állás szerint két pontra van a Bajnokok Ligája-indulástól. A birminghami csapat sikersorozata 2022. október 24-én kezdődött, amikor hatmillió euróért kivásárolta Unai Emeryt a Villarreallal élő szerződéséből. Azt megelőzően az Aston Villát Steven Gerrard irányította, aki a 2022/23-as évad első tizenegy bajnokija közül csak kettőt tudott megnyerni.

Emery a Manchester United elleni 3-1-es hazai győzelemmel mutatkozott be a Premier League-ben, és a spanyol tréner azóta is halmozza a sikereket: hogy mást ne mondjunk, a 2023-as naptári évben csak a Manchester City gyűjtött több pontot (80) az Aston Villánál (65). Emery hatása viszont nemcsak az eredményekben, hanem a játékosok egyéni teljesítményének ugrásszerű javulásában is lemérhető.

Emeryt mindig is kupaspecialistának tartották,

aki egy meccsen vagy egy oda-visszavágós párharcban bárkit képes legyőzni. A Sevillával egymást követő három évben (2014, 2015, 2016) megnyerte az Európa Ligát, majd 2021-ben a Villarreal edzőjeként is a csúcsra ért a sorozatban. Egy 38 meccsen át tartó bajnoki szezonban azonban még nem tudott igazán maradandót alkotni – bár tény, hogy túl sokszor nem ülhetett topcsapat kispadján.

A Paris Saint-Germainnel 2018-ban francia bajnokságot nyert, de ezt a sikert nagyban beárnyékolja, hogy egy évvel korábban csak második lett a fővárosiakkal a Monaco mögött. Ő váltotta Arséne Wengert 2018 nyarán az Arsenalnál, amellyel lecsúszott a Bajnokok Ligája-indulást érő helyekről, és ötödik lett. A 2019/20-as évad őszén aztán volt egy hétmeccses nyeretlenségi sorozata, amely után az Arsenal elköszönt tőle. Ettől függetlenül Emery megítélése mindig is pozitív volt, nagyon alapos és felkészült szakembernek tartják, akinél ugyanolyan fontos a játékosokkal való bánásmód, mint a taktikai elemzés.

Geoff Caddick / AFP Unai Emery nagyon jól összerakta az Aston Villát

„Perfekcionista” – mondta róla Gerard Moreno, aki a Villarrealnál dolgozott együtt vele. „Megérkezése után mindent aprólékosan kielemzett annak érdekében, hogy a játékosok kihozhassák magukból a maximumot. Ez adott egyfajta magabiztosságot, mivel tudtuk, hogy mi történik majd a pályán. Jobbá tett minket, és elhitette velünk, hogy csapatként bármeddig eljuthatunk. Az öltözőben jó emlékeket őrzünk róla, nagyszerű edzőnek tartjuk.”

Hasonló tapasztalatokról számolt be Jaume Costa, a Villarreal korábbi csapatkapitánya is, akit az Emery érkezése előtti szezonban kölcsönadott a klub.

Nem voltam kiemelkedő semmiben, de azért próbáltam megmutatni Emerynek, hogy hasznos tagja lehetek a csapatnak. Egyszer aztán felhívott, hogy elmondja, látott az előszezonban, és az alapján felelősségteljes embernek tart, aki nagyon keményen dolgozik. Tudatni akarta, hogy számít rám, és ha ugyanígy folytatom, akkor játszani fogok. Végül huszonöt meccsen léptem pályára abban a szezonban.

Emery az Aston Villánál azonnal adaptálta a spanyol stílus bizonyos elemeit. Hogy csak két adatot említsünk, a mostani szezonban átlagosan az Aston Villának vannak a negyedik legrövidebb kapuskirúgásai (30 méter), emellett Emery csapata játszik a harmadik legkevesebb hosszú átadással (meccsenként 61). A magasra tolt védelmi vonal, az intenzív letámadás és a hosszas labdabirtoklás azonban csak ritkán jelenik meg az Aston Villa játékában. Nem véletlenül: Emery a legtöbbször alkalmazkodik az ellenfél stílusához, és annak megfelelően választja ki a saját taktikáját. A stílusleíró STATS-adatok alapján is látszik, hogy az Aston Villa az egy labdabirtoklásra jutó passzok darabszámát és a támadások sebességét illetően is a ligaátlagot hozza, vagyis sokoldalúan játszik. Ha kell, lassan és körülményesen építi a támadásokat; ha kell, végigszalad a pályán.

LÉPJ BE A FOLYTATÁSHOZ!
A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en. Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik