Foci sport24

Puskás tíz évvel a 6-3 után újra az angolok ellen játszott a Wembley-ben

Central Press / Getty Images
Central Press / Getty Images
„A Wembley-ben a labda lesz a tolmács” – írta 1963. október 23-án a Népszava, mert az FA megalakulásának 100. évfordulóján Anglia–Világválogatott találkozót rendeztek a futball londoni „szentélyében”. Honfitársaink közül csak az akkor már madridi Puskás Ferenc játszott, a magyar válogatott ugyanis az osztrákokat várta, miután október 19-én bosszút állt Berlinben Walter Ulbrichton, valamint Valentyina Tyereskován.

Száz évvel azután, hogy a londoni Great Queen Streeten elhelyezkedő Szabadkőműves Tavernában 1863. október 23-án, egy hétfői napon megalakult az angol labdarúgó-szövetség, gálamérkőzést rendeztek a Wembley stadionban. A szigetországi válogatott találkozott „A világ többi részének” nevezett Világválogatottal 100 ezer helyszíni és legalább 250 millió tévénéző szeme láttára. A találkozót még az egyetlen magyar televíziócsatorna is egyenesben közvetítette szerda délután 14.35-től Londonból, ahol a jegypénztárosok 89 ezer font bevételt számoltak össze.

A magyar futballt az akkor már madridi Puskás Ferenc képviselte néhány hét híján tíz évvel a nevezetes albioni 6-3 után.

A leghíresebb magyar eredetileg nem volt a keretben,

de a Serie A-ban futballozók közül csak Karl-Heinz Schnellinger utazott el az angol fővárosba, miután klubja, a Mantova a nyugatnémet játékos megtiszteltetése miatt november 10-ére halasztotta a Spal elleni találkozóját.

A további olaszországi meghívottak közül Cesare Maldini, Gianni Rivera és a honosított brazil világbajnok José Altafini a Milanban játszott bajnoki mérkőzést – a vörös-feketék 1-0-ra győztek a Catania ellen, a gólt éppen Altafini szerezte –, míg a többi Londonba invitált brazil vb-aranyérmes közül Pelé a Santos–Portuguesa találkozón (2-3) szerepelt, Garrincha sérülés miatt lemondta a részvételt, és Nilton Santos sem tartotta visszautasíthatatlannak a felkérést.

A megannyi hiányzó miatt került pótlólag a jelöltek közé Puskás, valamint a csehszlovák Jan Popluhar és a nyugatnémet Uwe Seeler. Fernando Riera, a nemzetközi csapat chilei szakvezetője ezeket a labdarúgókat küldte a londoni „szentély” híres pázsitjára: Jasin (szovjet, majd helyette Soskic, jugoszláv, 46. perc) – Djalma Santos (brazil, helyette Eyzaguirre, chilei, 46.), Popluhar, Pluskal (csehszlovák), Schnellinger (nyugatnémet) – Di Stefano (argentin-spanyol), Masopust (csehszlovák, helyette Baxter, skót, 46.) – Kopa (francia, helyette Seeler, 59.), Law (skót), Eusebio (portugál, helyette Puskás, 46.), Gento (spanyol).

Tekintélyes garnitúra, az 1963-as európai Aranylabda-szavazás első tizenegy helyezettje közül – a 2., illetve 11. Riverán és Altafinin kívül – csak a holtversenyben 8–10. olasz Giovanni Trapattoni és spanyol Luis Suarez nem vonult fel Londonban. Ott volt a győztes Lev Jasin, továbbá Jimmy Greaves (3.), Denis Law (4.), Eusebio (5.), Schnellinger (6.), Seeler (7.) és Bobby Charlton (8-10.).

Ezzel együtt sokan hangoztatták, hogy a Rest of the World nem a Best of the World, és a már említettek mellett két magyarnak,

Albert Flóriánnak és Mátrai Sándornak is le kellett mondania az angliai vendégjátékot,

mivel a válogatott október 19-én Eb-selejtezőt játszott Berlinben, nyolc nappal később pedig az osztrákokat fogadta. Honfitársaink mindkét mérkőzést 2-1-re nyerték, és különösen az NDK-ban aratott győzelem maradt emlékezetes, jóllehet az osztrákok elleni második gólról azt írta a Népsport, hogy Sándor KárolyGarrincha-módra csapott be két védőt”, mielőtt a hálóba lőtt.

Berlinben az érkezéskor sajnálattal közölték hazánk fiaival, hogy Jurij Gagarin és Valentyina Tyereskova, a két szovjet űrhajós lezárt utas, a járdákon több százezer integetőt megmozgató látogatása miatt Drezdában kell lakniuk. Tyereskova 48-szor kerülte meg a Földet, és egyébként is nagy kört tett meg: az SZKP KB tagja volt 1971-től, a Legfelsőbb Tanács elnökségéé 1974-től, majd 2011-ben – Vlagyimir Putyin híveként – az Egységes Oroszország párt színeiben jutott be az országos Állami Dumába, és az orosz parlamentben 2020-ban ő terjesztette be azt az alkotmánymódosítási javaslatot, amelynek nyomán lehetővé vált, hogy Putyin megszakítás nélkül harmadszor is elnök lehessen. A jelenkor legfőbb orosz politikusa időközben tömegpusztítóvá alacsonyodott, míg Tyereskova felkerült az Európai Unió szankcióval sújtott orosz személyiségeinek listájára.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Olvasói sztorik