Foci sport24

Hegedűs kapus esete a ferencvárosi fogantyúval: a szombathelyi klubelnök megkamuzta a kamut

Arcanum Digitális Tudománytár / Népsport / 1983. október 39. évfolyam / 1983-10-02 / 234. szám
Arcanum Digitális Tudománytár / Népsport / 1983. október 39. évfolyam / 1983-10-02 / 234. szám
A szombathelyieken kívül mindenki úgy tudta: negyven esztendeje, 1983. október elsején metrófogantyúval megdobták Hegedűs Pétert, a Haladás évekig kihagyhatatlan kapusát. Az Üllői úton a fogantyú repült ugyan, de nem érte a háló őrét, aki azonban eljátszotta, hogy fejen találták. A vendégek füle mögött több minden volt: Tebeli gyúró csapott Hegedűs füle mögé, hogy Büki játékvezető minél hitelesebbnek lássa az esetet.

Diadalmasan jelentette az FTC elnöke az 1983/84-es évad rajtja előtt, hogy gólprémiumot kapnak a ferencvárosi labdarúgók, minden „dugóért” 9000 forint illeti meg őket. Erre az első tizenegy fordulóban egyetlen egyszer győzött a csapat – a Nyíregyháza ellen az Üllői úton 2-1-re –, sőt kilenc meccsen át egyfolytában nyeretlen maradt.

A tizenegy fordulóban tizenhárom gólt sikerült összehozni, miközben huszonötöt kapott az együttes, a vereségek száma ötre rúgott, és voltak méretes „zakók” is (Vasas 2-4, Honvéd 0-3, MTK 0-4).

A legemlékezetesebb azonban egy döntetlen maradt.

Negyven éve, 1983. október elsején a Szombathelyi Haladás látogatott a kilencedik kerületbe, és úgy tetszett, végre nyugodt napjuk lesz a meggyötört fővárosi szurkolóknak, mert a budapesti zöld-fehérek – Bánki József és Pogány László góljával – az első húsz percben 2-0-s vezetést szereztek. Ám a vasiak nem csüggedtek, és Nagy József, valamint Fitos József megmozdulásával a második félidő elején egyenlítettek.

Nem sokkal a vendégek második gólja után Hegedűs Péter szombathelyi kapus elterült a pázsiton. A háló őre hozott már szívbajt a Ferencvárosra: 1982. április 10-én egyenesen megbabonázta az FTC futballistáit, olyan pazarul védett, hogy másnap 10-es osztályzatot kapott a Népsporttól. A Szombathely 1-0-ra győzött az Üllői úton, és a vereség komoly szerepet játszott abban, hogy 1982-ben a Győri ETO, s nem a Ferencváros nyerte el a bajnoki címet.

A kapus 1983 őszén újra a középpontba került, és nagy volt az izgalom, mert pillanatokon belül

kiderült, hogy Hegedűst a Nagyvárad tér felőli lelátóról valamivel eltalálták.

Hogy dobálták, az biztos. Vöröshagymákat és több napos zsömléket hajigáltak felé, majd berepült egy metrófogantyú

Arcanum Digitális Tudománytár / Népsport / 1983. október 39. évfolyam / 1983-10-02 / 234. szám

.

„Lenéztem a fűre, láttam a fogantyút, s nem akartam belegondolni, mi van, ha tényleg telibe talál – mondta utóbb. – Lefeküdtem, majd mondtam Vörös Csabának, hogy megdobtak. Ő azonnal szólt Büki László játékvezetőnek, és mindenki odarohant. Fölöttem zajlott a nemzeti csúcs…”

A fogantyú Hegedűst nem találta el, de – hogy hitelesebb legyen a „színészi alakítás”, miként Ebedli Zoltán, az FTC irányító középpályása nevezte már az első pillanatokban az attrakciót –, Tebeli György szombathelyi masszőr a kapus füle mögé csapott, hogy lehessen mutatni: tessék, oda vágódott a föld alatti jármű kelléke.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik