Foci sport24

Címvédőhöz méltatlanul: mi a jó ég történik Nápolyban?

Giuseppe Maffia / NurPhoto / AFP
Giuseppe Maffia / NurPhoto / AFP
Az előző Serie A-évad két égszínkék csillaga, a Napoli és a Lazio eléggé beragadt a rajtnál. Öt forduló után a rómaiak csak a 14. helyen állnak, a nápolyiak pedig hetedikek ugyan, de talán még kevésbé hasonlítanak az előző idény bajnokára, mint a Lazio az ezüstérmesére. Felfoghatatlan, ami Nápolyban történik.

A Lazio a Milan útját követte: eladott egy kulcsjátékost, és az érte kapott pénzből próbált építkezni. Talán nem is annyira rosszul, mint amilyennek most tűnik a helyzet, a rómaiak hamarosan visszatérnek az élmezőnybe, és bár előfordulhat, hogy az idén nem érnek oda a Bajnokok Ligája-helyekre, ez a Laziónál amúgy sem lehet elvárás, maximum remény. De az ember elfogadja, hogy a híresen fukar tulajdonos immár két évtizede alatt szinte mindig így épült a csapat. Mondhatnánk, klubfilozófia.

De hogy a Napoli mit akar ettől a szezontól, az teljes homály… A szakértők, a punditok és persze a szurkolók egész nyáron próbálták megfejteni, mi járhat Aurelio de Laurentiis fejében, és elnézve a nápolyiak tevékenységét az átigazolási piacon, nem maradt más értelmes válasz, mint a címvédés.

No nem azért, mert a Mezziogiorno fővárosában egymásnak adták a kilincset a sztárigazolások, éppen ellenkezőleg. A címvédés célként való megfogalmazása pont abból derült ki: a Napoli a legnagyobb értékei közül csak egyet adott el, holott kiváló lehetőség kínálkozott rá, hogy degeszre keresse magát a klub. De Laurentiis a dicsőséget választotta.

Vagy csak simán hülye, ez hamarosan kiderül.

Giuseppe Maffia / NurPhoto / AFP Aurelio De Laurentiis

Dicsőség > bevétel

A legutóbbi évadban szépen ráragyogott a nap Nápolyra. A Cristiano Giuntoli sportigazgató éles szemével összeválogatott keret Luciano Spalletti edző irányításával nemcsak Olaszországot, hanem egész Európát a lába elé kényszerítette szeptember és március között. A Napoli káprázatos játékára nem volt válaszuk az ellenfeleknek, pedig sem taktikailag, sem technikailag nem volt benne semmi ördöngösség. Egyszerűen az történt: egy rendkívül jól balanszolt keretben az edző olyan pontosan találta meg minden játékos helyét és szerepkörét, hogy a futballisták gyakorlatilag kivétel nélkül tudásuk felső határához közel teljesítettek tíz hónapon át.

A BL-ben a negyeddöntőig, a Serie A-ban egészen a trónig jutott a csapat, a harminchárom év után megnyert scudetto pedig egyből komoly dilemma elé állította a klub tulajdonosát. Hogyan tovább?

De Laurentiis nem az orosz privatizáción felhizlalt oligarcha, nem is olajherceg, akinek a fákon teremnek az aranyrögök, hanem egy ügyes filmproducer, aki a saját pénzét rakja a Napoliba. (Hogy még ki másét, azt nyilván tudni vélik a maffiafilmeken szocializálódott ellenszurkolók, de mivel ezt soha nem leszünk képesek bizonyítani, lépjünk is túl rajta.) Valahogy mégsem nevelőklubként tekint a Partenopeire, mert soha nem az volt számára az elsődleges, hogy pénzt hozzon be az eladásokból. Mindig inkább a dicsőségre ment rá.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik