Foci sport24

A világtrenddel úszva: logikus, hogy az MLSZ az új Willi Orbánokat keresi

Mónus Márton / MTI
Mónus Márton / MTI
Kellenek-e új Orbán Willik? A Magyar Labdarúgó Szövetség szerint igen, és a diaszpórából érkező játékosok hatását ismerve alighanem a szurkolók is hevesen bólogatnának. Miért logikus irány, ha az MLSZ erősíti külföldi toborzási tevékenységét?

A cél az új Orbán Willik, Styles Callumok megtalálása a magyar válogatottak számára. A scouting-rendszer az olyan tehetségeket sem hagyja figyelmen kívül, akiknek egyetlen felmenőjük magyar, és külföldön élnek, futballoznak

– írta szeptember eleji elnökségi ülését követően a Magyar Labdarúgó Szövetség. A „korábbinál hatékonyabb játékosmegfigyelői rendszer” a szövetség reményei szerint plusz játékosokat juttathat a válogatottakhoz, és megnövelné a szakvezetők válogatási lehetőségeit.

Kritikaként felvetődött a célkitűzés hallatán, hogy az némiképp visszás a magyar utánpótlásba és infrastruktúrába invesztált, sosem látott nagyságrendű befektetés tükrében. Miért külföldön keres beválogatható játékosokat az MLSZ, ha hatalmas erőfeszítéseket tesz az itthoni képzés fejlesztésére? Mit mond ez el az akadémiai képzés minőségéről?

Ugyanakkor az MLSZ nagy hibát követne el, ha nem keresné tudatosan a magyar válogatottba meghívható, származásuk okán bevethető futballistákat. Logikus és hasznos is ez a kutatómunka, nem véletlen, hogy sok szövetségnek van erre specializálódott munkacsoportja vagy irodája.

A FIFA egy 46 oldalas dokumentumban szabályozza a beválogathatóság kérdéseit. A téma szempontjából a legfontosabb ennek 6. cikkelye, amely azokkal a futballistákkal foglalkozik, akik származásuk miatt több nemzeti csapatba is beválogathatók lennének. A főszabály persze itt is áll:

a játékosnak rendelkeznie kell az adott ország állampolgárságával.

Emellett a következő négy pontból legalább egynek teljesülnie kell:

  • az érintett szövetség területén született
  • biológiai szüleinek egyike az érintett szövetség területén született
  • egyik nagyanyja vagy nagyapja az érintett szövetség területén született
  • legalább öt évig élt az érintett szövetség területén

Példák a magyar válogatottból a fentiekre: Nikolics Nemanja Zentán (akkor Jugoszlávia) született, édesapja szerb, édesanyja magyar, így attól fogva, hogy megszerezte a magyar állampolgárságot, mindkét nemzeti együttesbe beválogathatóvá vált. Willi Orbán magyar apa és lengyel anya Németországban született gyermeke, mindhárom ország válogatottját választhatta volna (a német U21-ben játszott is). Kerkez Milos szerb szülők Szerbiában született gyermeke, ám egyik nagyanyja magyar, kettős állampolgár, és a magyar szövetség invitálására elfogadta a meghívót. Callum Styles saját bevallása szerint sokáig maga sem volt tisztában magyar gyökereivel, és néhány éve tudta meg, hogy a nagymamája magyar (de nagyszülői öröksége miatt az ukrán válogatott is szóba jöhetett volna). Nego Loic hosszú évekig légióskodott Magyarországon, és megszerezte az állampolgárságot.

Farkas Norbert / 24.hu Nego Loic

A magyar válogatott ezzel belesimul a világtrendbe:

rengeteg ország keresi a vérségi kötelékei révén beválogatható játékosokat, illetve megpróbálja honosítani az elérhető (más válogatottban felnőtt tétmérkőzésen még nem játszó, az országban hosszabb időre letelepedett) légiósokat. Amelyik nem, az általában vagy a közvetlen világelit tagja, vagy erősen multikulturális ország, jelentős bevándorlással vagy korábbi gyarmatbirodalommal. A 2022-es, katari világbajnokságon a 32-ből csupán 4 válogatottnak (Brazília, Argentína, Szaúd-Arábia és Dél-Korea) nem volt olyan játékosa, aki más országban született. A tornára nevezett 832 futballista közül 137 született más országban ahhoz képest, amit képviselt, ez a mezőny 16,5 százalékát jelenti. Minden hatodik kerettag a diaszpórából származott, vagy honosított volt.

Egy jelentős diaszpórájú ország – gondoljunk például Bosznia-Hercegovinára, Horvátországra, Szerbiára, Lengyelországra, Albániára, Örményországra, Észak-Macedóniára vagy Írországra az európaiak közül – labdarúgó-válogatottját tekintve is profitálhat a külhonba szakadtakból. Leginkább persze akkor, ha a kivándoroltak olyan országokban telepedtek le, amelyekben jobb a futball helyzete és infrastruktúrája, mint otthon. A marokkói válogatott világbajnoki elődöntőjében kulcsszerepet játszottak a diaszpórából érkező játékosok. Az albán válogatott megerősödéséhez nagyon kellettek a kivándorlók vagy a koszovói albánok gyermekei; az utóbbi időben figyelemre méltó eredményeket elérő luxemburgi nemzeti csapat pedig az országba irányuló bevándorlás egyik haszonélvezője. Sok-sok példa lehetne még, és ezek nem is mindig pozitívak: a helyiek és a honosítottak összefésülése nem problémamentes: eltérő közegben, eltérő futballkultúrákban nőttek fel a játékosok, kialakulhatnak konfliktusok „régiek” és „újak” között.

A külföldről válogatás minden korábbinál könnyebb a nagy játékos-adatbázisok használata miatt.

Egy potenciális válogatott játékosokat kutató részleg itt kezdi a munkáját: a publikus vagy előfizetéses adatbázisok szűrésével kapnak egy listát az elérhető labdarúgókról. Ezek általában jelzik, ha eltérés van egy futballista születési országa és az útlevele között – a WyScout rendszerében található profil például „birth country” és „passport country” rubrikát is tartalmaz. A Transfermarkt publikus adatbázisa is mutatja, ha egy futballistának több állampolgársága is van.

Akár még számítógépes játékokhoz is lehet fordulni. A Fülöp-szigetek szövetsége arra figyelt fel a kétezres évek elején, hogy a Chelsea két filippínó származású ifije, Phil és James Younghusband a Football Manager (FM) játékban beválogatható a nemzeti csapatba. A szövetség kapcsolatba lépett a két testvérrel, és mindkettő igent mondott az anyaország hívására, együttvéve több mint 200-szor szerepeltek a válogatottban. Azóta már tudatosan keresik a filippínó származású játékosokat (no nem feltétlenül a játék adatbázisa segítségével), így a jelenlegi keretükben van több német származású spíler (John-Patrick Strauss, Patrick Reichelt, Mike Ott, Manny Ott, Raphael Obermair, Gerrit Holtmann), miközben a Fülöp-szigeteken születetteket már szinte nagyítóval kell keresni.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik