Foci sport24

Arról szólt a híradó, hogy Szegeden vasúti baleset érte az FTC-t és a Vasast is

Péterffy István / Fortepan (Illusztráció)
Péterffy István / Fortepan (Illusztráció)
A harmadosztályú Szegedi VSE azokat az időket idézte 1968-ban, amikor még az NB I-ben játszott. A Tisza-parti vasutasok előbb az FTC-t, majd a Vasast ejtették ki a Magyar Népköztársasági Kupából, majd a Népsport szerint az elődöntőben is emberfeletti teljesítményt nyújtottak, de létszámhátrányban 2-1-re kikaptak a trófeát utóbb elhódító MTK-tól.

Ötvenöt évvel ezelőtt így festett az élmezőny a tavaszi idény végén – tehát fél távnál – a labdarúgó NB I-ben: 1. Vasas 23 pont, 2. Újpest 22, 3. Honvéd 21, 4. FTC 21.

Majd a bajnokság nyári szünetében, július 27-én

a listavezető Vasas a harmadosztályú Szegedi VSE-hez látogatott MNK-mérkőzésre.

Az angyalföldiek sok mindenre számíthattak, csak könnyű kis kirándulásra nem. Az első osztály utolsó tavaszi fordulója előtt ugyanis a Géczi – Novák, Páncsics, Horváth, Havasi (Mezei) – Juhász, Albert – Karába, Varga, Branikovits, Katona összetételű, abban az évben a Leeds Uniteddal Vásárvárosok Kupája-döntőt vívó FTC járt a Tisza-parti vasutasoknál, és – bomba meglepetésre – 1-0-ra kikapott.

Szegeden tréfásan azt emlegették, hogy csak a szokásos eredmény született, mert negyedszázaddal korábban, 1943 őszén az akkor Tisza Szegednek nevezett SZVSE az NB I-ben 1-0-ra győzött Schaffer Alfréd edző Csikós Gyulát, Rudas Ferencet, Polgár Gyulát, valamint a két Sárosit, Bélát és Györgyöt is felvonultató Ferencvárosa ellen.

Hatvannyolcban tízezer néző ünnepelte a vidéki kiscsapatot, a szurkolók a meccs után a vállukon hordozták a gólszerző Kiss Pétert, a mezőny legjobbjának titulált, utóbb Ulmban letelepedő Karsai Ferencet meg a többieket. A két helyi újság egyaránt azt írta: „Az SZVSE-ből mindenki dicséretet érdemel.”

A Vasast szintén tízezren fogadták. A Dél-Magyarország így vezette fel a találkozót:

Egész Csongrád megyében nagy érdeklődés nyilvánul meg az MNK-mérkőzés iránt. A Vasutas-stadion irodájában a szurkolók egymásnak adják a kilincset. Nemcsak Szegedről, hanem a környékbeli falvakból és a megye más városaiból is igényeltek már jegyeket.

Ugyanakkor a Csongrád megyei Hírlap arról cikkezett: „A szegediek vasárnapra kérték a mérkőzést, de kérésüket nem teljesítette az MLSZ. Persze nem a szövetséget érinti a találkozó kasszasikere, miért is ne ragaszkodna a kiírt időponthoz. Főleg úgy, hogy a Vasas is ahhoz ragaszkodott. Nos, ez annyit jelent, hogy szombat délután öt órára kiérnek a mérkőzésre a szegedi szurkolók, de már Szeged környékéről kevesebben várhatók, mint egy vasárnapi találkozóra.”

A legjobb magyar focis tartalmak továbbra is a Sport24-en
Ezt a cikket 24.hu-s regisztrációval érheted el, amivel mostantól más témákban is exkluzív írásokat, hírleveleket olvashatsz.
Olvasói sztorik