Foci sport24

Jókor és jó helyen: Szoboszlai minden tekintetben passzol a Liverpool szerkezetébe

JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance / AFP
A múlt hét végén szállt fel a fehér füst az ügyben, amely jó ideje lázban tartotta a közvéleményt: Szoboszlai Dominik 70 millió euróért a Liverpool csapatába igazolt, és ezzel minden idők legdrágább magyar játékosa lett. De vajon hogyan illeszkedik majd Jürgen Klopp rendszerébe?

Vasárnap délután vált hivatalossá, amit a hazai és nemzetközi szakértők már napok óta kész tényként kezeltek: Szoboszlai Dominik 70 millió euróért Lipcséből a Liverpoolba igazolt. A transzfert nemcsak a mennyiségi rekord miatt nevezhetjük nyugodtan történelminek; a modern futball korszakában, az elmúlt harminc évben nem volt példa arra, hogy magyar játékos a világ közvetlen elitjéhez tartozó topcsapatba igazoljon. És nem a cserepadra, sokadik számú tartalék opcióként, hanem a folyamatos játéklehetőség meg a további fejlődés reményében. A transzfer ugyanis nem a véletlen műve. Ha megvizsgáljuk Szoboszlai profilját, eddigi pályafutását, és összevetjük azt a Liverpool jelenlegi helyzetével, rövid úton kiderül:

a Mersey partján pontosan ilyen játékost kerestek.

A sztori legeleje az unalomig ismert, de azért elevenítsük fel: Szoboszlai a székesfehérvári Főnix Gold utánpótlásában kezdett el futballozni. Ennek a kis egyesületnek az apuka, Szoboszlai Zsolt volt a társalapítója, aki két másik szülővel, Bolla Bendegúz és Molnár Dominik édesapjával vágott bele a projektbe, mert nem voltak elégedettek az akkori magyar utánpótlás-neveléssel, és más módszerek után néztek. Innen került 2016-ban menedzsere, Esterházy Mátyás segítségével a Red Bull Salzburg akadémiájára.

A Red Bull család a világ egyik legismertebb és leginnovatívabb futballműhelyét tartja fenn. Bár az energiaital-gyártó cég már a kétezres években megvásárolt több futballklubot, a projekt szellemi vezére, Ralf Rangnick 2012-ben került a Red Bull sportigazgatói pozíciójába, hogy egységes irányvonalat adjon az akkor már Salzburgban, Lipcsében, New Yorkban és Brazíliában is megtelepedett konszernnek. Rangnick a kilencvenes években a német futball egyik legnagyobb innovátora volt, és a Red Bull család is az általa képviselt intenzív, letámadásra és visszatámadásra épülő futballt próbálta megvalósítani, helytől, korosztálytól függetlenül. Köztudott, hogy Dortmundban Jürgen Klopp is a letámadásra és visszatámadásra épülő, újnémet iskolával ért el addig példátlan sikereket.

Szoboszlai már egy jól felépített rendszerbe épült be: ahogyan a többi fiatal, ő is az osztrák másodosztályban, a Salzburg fiókcsapatában, a Lieferingben kezdett játszani. Innen került 2018-ban a Marco Rose vezette Salzburghoz, majd 2021-ben az akkorra elsőszámú Red Bull-csapattá avanzsált Lipcsébe.

Clemens Bilan / EPA / MTI Szoboszlai és Upamecano, a lipcseiek tavalyi, Bayern München elleni német Szuperkupa-mérkőzésén.

Szoboszlai Salzburgban és Lipcsében is játszott ugyanazon két vezetőedző keze alatt: az egyikük Rose, a másikuk Jesse Marsch volt. Ez is mutatja a Red Bull-iskola kontinuitását: mindkét tréner (Rose esetében egy németországi kitérővel) a Salzburgtól került a Lipcse kispadjára. Marsch játékstílusa kissé direktebb, jobban hasonlít az eredeti rangnicki felfogásra, Marco Rose csapataiban viszont a labdabirtoklás és a pozíciós játék már valamivel nagyobb hangsúlyt kap.

Szoboszlai Dominik nagyon sokáig szinte kizárólag a bal oldali félterületben játszott, többnyire hatszög vagy rombusz alakú, 4-4-2-es felállásokban, de említhetnénk a Marco Rossi-féle magyar válogatottban betöltött szerepét is ugyancsak a bal oldali félterületben, egy másfajta rendszerben. A bal oldali félterületből jobb lábasként kitűnően tudott átlós irányban kombinálni a csapattársakkal, és mivel így az erősebb lába került a kapuhoz közelebb, lövésekre is bátran vállalkozhatott. Ám az elmúlt évadban, Rose Lipcséjében egyre többször megfordult a pálya jobb oldalán is. Így a jobb lába a kapu helyett az oldalvonalhoz került közelebb, de kitűnő passzkészsége miatt ebben a szerepkörben is elboldogult.

Ezt az elmúlt szezon statisztikái is jól megmutatják:

Szoboszlai az egyik, ha nem a legfontosabb láncszeme volt a lipcsei gépezetnek.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik