Foci sport24

Ilyen kihívás és ilyen lehetőség előtt alig állt még magyar futballista, mint most Szoboszlai

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Szoboszlai Dominik Liverpoolban – futott végig a világ sportsajtóján a hír. Az RB Leipzig magyar támadó középpályásáért Jürgen Klopp együttese letette a kivásárlási záradékban szereplő summát. A transzfer véglegesítésével Szoboszlai a valaha volt legdrágább magyar labdarúgóvá válik, egyben olyan csúcsokra juthat fel, amelyeken évtizedek óta nem járt honfitársunk. Óriási lehetőség és kihívás is egyben – de minden együtt áll ahhoz, hogy sikerüljön az újbóli szintlépés.

Tweetelt Paul Joyce, a The Times munkatársa. Tweetelt David Ornstein, a The Athletic szakírója. Tweetelte a „here we go”-t Fabrizio Romano, a transzferguru.

A csapból is Szoboszlai Dominik kezdett folyni.

Teljesen természetes dolog ez, és így is kell történnie. Tudniillik Liverpoolba igazolásával Szoboszlai olyan polcra kerül, mint magyar légiós emberemlékezet óta nem. Bár pont a Liverpoolt viszonylag sok magyar járta meg (tartalékkapusként Bogdán Ádám, kiegészítő emberként a kilencvenes évek elején Kozma István, utánpótláskorú játékosként Gulácsi Péter, Németh Krisztián, Simon András, Adorján Krisztián, Poór Patrik), de egyiküket sem vették számításba meghatározó játékosként.

Kozma hat, Bogdán két bajnokin kapott lehetőséget, a többiek nem debütáltak az angol élvonalban.

Ehhez képest most jön Szoboszlai, hetvenmillió eurós kivásárlási ár mellett – óriási magyar rekord –, és könnyen meglehet, hogy alapemberré válik a Liverpool vérfrissítésre szoruló középpályáján vagy támadósorában. Hetvenmilliós kivásárlási záradékkal (jó esetben) nem a kispadra vesznek embert, és a magyar válogatott csapatkapitányának mutatói is arra utalnak, megérett a továbblépésre a Bundesligából.

A WyScout rangsorában a szélső támadók között a második legjobbnak bizonyult, Vincenzo Grifo mögött. Világklasszis szintű a rúgótechnikája, elit passzoló, az élmezőnyben van helyzetkialakításban. Akcióból az övé volt a legtöbb előkészített lövés a német bajnokságban, az összes lövéselőkészítést tekintve pedig csak a Mönchengladbach játékosa, Jonas Hofmann előzi meg. Szoboszlai mögött egy bizonyos Joshua Kimmich áll.

Előkészítési, lövéskialakítási mutatói még az öt topliga összességét vizsgálva is a közvetlen elitbe helyezik. A topligás és BL-ben játszó támadókkal, támadó középpályásokkal összevetve:

  • Gólpasszokat tekintve a 85. percentilisben van (0.29 xG/90 perc)
  • Várható gólpasszokat nézve a 84.-ben (0.28 xAG/90)
  • Lövést előkészítő megmozdulásokat tekintve a 91.-ben (5.09/90)
  • Passzkísérletek számában a 95.-ben (55.59/90)
  • Sikeres passzokat tekintve a 80.-ban (80%)
  • Progresszív passzokat tekintve a 87.-ben (5.49/90)
  • Ráadásul még a védőmutatókban is az átlagon felül teljesít a hasonló szerepkörű játékosokhoz képest, leszámítva a fejpárbajokat.

Olyan játékos, aki több szerepkörben – nyolcas, tízes, a szélről induló támadó – is alkalmazható, extra rúgótechnikája pedig nemcsak a pontrúgásoknál, de a mezőnyjáték során is sok pluszt tud hozzátenni csapata eredményességéhez. Javult a védekező fázisban is, jól halászik labdát vissza- és letámadás közben az ellenfél térfelén. Ugyan vannak hiányosságai – a levegőben például 187 centis magassága ellenére sem igazán tényező; lehet még javítani a védőmunkáját, valamint ilyen rúgótechnikával talán lőhetne még többet, lehetne még veszélyesebb kapura –, de így is olyan profilja van, amely a topcsapatok polcára helyezi.

Szoboszlai már nem tehetség, hanem teljes kibontakozás előtt álló klasszis.

Liverpooli szerződésének aláírásával olyan felhajtásra számíthat, amelyhez hasonlót magyar játékos aligha élt át a közelmúltban. Eddig is rengetegen figyelték, de most az elvárásokat tekintve is szintlépés előtt áll. Az RB Leipzig remekül felépített német élcsapat, de még igazán közel sem tudott kerülni távlati céljához, a ligát vaskézzel uraló Bayern München letaszításához a trónról. Újhullámos volta (és Red Bull-háttere) miatt nincs gigantikus, fanatikus, mindig azonnali eredményeket követelő szurkolótábora. A Liverpool más szint. Világszinten top tízes árbevételt, követőtábort, szurkolókat tekintve, presztízse hegymagas, történelmi sikeressége kimagasló.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik