Arcanum Digitális Tudománytár / Népszava Sajtófotók, 1973. június1973-06-13 / Magyarország - Svéd 3:3. Cs. Portrék
Foci sport24

Edström fejelt, Bicskei benézte – ötvenéves a magyar futball egyik legfájdalmasabb mérkőzése

Napra pontosan ötven esztendővel ezelőtt rendezték a magyar labdarúgó-történet legfájdalmasabb mérkőzéseinek egyikét, a svédek elleni 3-3-as vb-selejtezőt. A döntetlennel a kvalifikációs sorozat egészét veretlenül végig játszó válogatott elbúcsúzott az 1974-es vb-től. Pedig 1973 nem hivatalos év végi világrangsorában – amelyben Svédország együttese a 12. helyen szerepelt – nyolcadikként jegyezték...

Fél évszázada azt írta a szatirikus Ludas Matyi: „Meg kell szerezni a következő vb rendezési jogát. A rendezőnek ugyanis sosem kell selejtezőt játszania, automatikusan bekerül a tizenhatos döntőbe.”

A helyzet korántsem volt vicces. Magyarország válogatottja az 1970-es után az 1974-es világbajnokságról is lemaradt, miután 1973. június 13-án csak döntetlent ért el idehaza a svédekkel szemben.

Az a 3-3 a magyar futballtörténelem öt legfájdalmasabb epizódja közé tartozik

– időrendben – az 1924-es „egyiptomi csapással”, az 1954-es vb-döntő elvesztésével, az 1969-es marseille-i pótselejtezővel és az 1986-os, irapuatói 0-6-tal együtt, pedig a válogatott nem is kapott ki.

Sőt az egész selejtezősorozaton veretlen maradt.

Viszont csak a máltaiakat győzte le (kétszer), az osztrákok és a svédek ellen négy döntetlent számlált. Pedig már elsőre nyerni kellett volna Bécsben. A Práterban rendezett kvalifikációs találkozón honfitársaink ragyogó játékkal 2-0-ra vezettek – Kocsis Lajos briliáns szólógólját érdemes lenne ezerszer megnézni, de a hatvanas-hetvenes évek bajnoki és válogatott mérkőzéseit nem őrizte meg a televíziós archívum –, Juhász Pétert azonban felbosszantotta Rudi Glöckner játékvezető néhány ítélete, ezért az újpesti balhátvéd duruzsolni kezdett az 1970-es brazil–olasz vb-döntő (4-1) keletnémet bírájának.

Addig nyomta a szöveget, amíg a sporttárs tizenegyest adott az osztrákok javára a semmiért, s miután Franz Hasil értékesítette a bosszú büntetőjét, 67 392 bécsi „szomszéd” örömére Kurt Jara egyenlített (2-2).

Mielőtt a svédek ötven évvel ezelőtt Pestre érkeztek, az osztrákokkal a Népstadionban megismételtük a 2-2-t, azaz nyilvánvalóvá vált: a nyugat-németországi vb csakis a skandinávok legyőzésével érhető el.

Illovszky Rudolf szövetségi kapitány már hetekkel korábban kijelölte 22-es keretét, amelyben húsz fővárosi és két vidéki labdarúgó kapott helyet. A névsor így festett: Géczi, Páncsics, Bálint, Vépi, Juhász István, Szőke, Branikovits (mind FTC), Horváth, Tóth András, Bene, Dunai II, Zámbó (mind Újpest), Bicskei, Szűcs Lajos, Kocsis Lajos, Kozma (mind Honvéd), Török Péter, Fábián, Vidáts, Várady (mind Vasas), Rapp (Pécs), Kovács József (Videoton).

Arcanum Digitális Tudománytár / Népszava Sajtófotók, 1973. június1973-06-13 / Magyarország – Svéd 3:3. Cs. Portrék

A baj ezzel a listával az volt, hogy két újonc kapus – Bicskei Bertalan és Rapp Imre – szerepelt benne. Az addigi selejtezők mindegyikén Géczi István védett, de ő az északiak vendégjátéka előtt megsérült. Ráadásul Juhász Péter az edzőtáborban, kártyázás közben durván visszaszólt Illovszkynak – fel sem nézett, nem tudta, hogy a szakvezetőhöz beszél –, aki kivitte még Karl-Marx-Stadtba, az NDK elleni barátságos mérkőzésre (1-2), majd be sem nevezte a „svéd” mérkőzésre.

Vépi Péterben, a tartalék balhátvédben viszont nem bízott eléggé, ezért a középső védőként és középpályásként a világválogatottságig jutó Szűcs Lajost tette meg balbekknek. Vele és Bicskei kapussal együtt hat védőjátékost küldött a pályára – a söprögető Kovácsot, valamint Török Pétert, Bálint Lászlót, Vidáts Csabát is bevetette –, de nem mondható, hogy a sok elhárító miatt maradt el a siker, mert a magyar válogatott három gólt szerzett, és 3-2-es vezetésnél Szőke István a felső lécre lőtte a szabadrúgást.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!