Foci sport24

Setiént megrágta, majd kiköpte a futball, de a Villarreallal ismét visszakerült a legjobbak közé

David Aliaga / NurPhoto via Getty Images
David Aliaga / NurPhoto via Getty Images
Unai Emery Premier League-be vágyódása hozta vissza a futballközegbe Quique Setiént, aki a Villarrealnál is bebizonyította: a barcelonai kudarcok ellenére Spanyolország egyik legjobb edzője.

A Premier League idei egyik nagy szenzációja volt, hogy az Aston Villa a Konferencia Liga-indulást érő hetedik helyen zárta a szezont. A Villa tizenhárom bajnoki meccs után csak a tizenhatodik helyen állt a táblázaton, ekkor érkezett Steven Gerrard helyére Unai Emery, aki a Manchester United elleni 3-1-es hazai győzelemmel mutatkozott be a kispadon.

Emery vezetésével volt olyan időszaka az évnek, amikor a Villa tíz meccsen át maradt veretlen a bajnokságban, összességében pedig 49 pontot szerzett vele az együttes. Nyilvánvaló tehát, hogy a birminghami csapat nagyot húzott Emeryvel, a történet legnagyobb nyertese azonban így is a Villarreal volt.

Mindig is nehezen találta a helyét a labdarúgásban

Emery két éven át irányította a Villarrealt, amellyel 2021-ben megnyerte az Európa Ligát, 2022-ben pedig a Bajnokok Ligája elődöntőjébe jutott, miután az egyenes kieséses szakaszban búcsúztatta a Juventust és a Bayern Münchent. A spanyol bajnokságban mindkét esztendőben a hetedik helyen végzett. Története talán legsikeresebb időszakát élte vele a klub, de a múlt év októberének végén – miutn az Aston Villa invitálta – váratlanul lemondott. Fernando Roig, a Villarreal tulajdonosa elismerte, hogy meglepte őket Emery döntése, mégis azonnal kellett reagálni, mert még hat tétmeccs hátra volt a téli szünetig. Roig hirtelenjében azt a Quique Setiént kereste meg, aki korábban a telefonszámát is megváltoztatta, hogy még véletlenül se érje őt el senki a futball világából.

Setién 2001-ben a másodosztályú Racing Santandernél kezdett edzősködni. Első évében feljuttatta a csapatot az élvonalba, ám nézeteltérései voltak a vezetőséggel, és távozott. Legközelebb a Poli Ejidónál dolgozott négy hónapot, majd egy ennél is rövidebb időszakra Egyenlítői-Guinea szövetségi kapitánya lett. 2007-ben a Logronésnél nevezték ki edzőnek, de ott is csak egy évig húzta. Ekkor úgy tűnt, hogy

az edzők világa zord és sötét hely a dogmatikus Setién számára,

akinek határozott elképzelése volt arról, miképpen kell irányítani egy csapatot.

„Mindig a jó futballra törekszem. Nem értek egyet azzal, hogy az edzőnek alkalmazkodnia kell a kerethez. Volt idő, amikor így gondoltam, de akkor még nem értettem a futballt” – mondta. A harmadosztályú Lugóhoz 2009-ben került, ott hat évet húzott le, és gondolkodásmódjával teljesen megreformálta a klubot. Itt már a szakma figyelmét is magára vonta, így jutott el első élvonalbeli klubjához, a Las Palmashoz, amely Setiénnel hamar a liga legizgalmasabb és legszórakoztatóbb csapata lett.

A Kanári-szigeteken másfél esztendőt töltött, majd újabb szintlépés következett; a Betis hároméves szerződést kínált Setiénnek, és ő rögtön az első évében Európa Liga-csoportkörbe vezette az együttest. A Betis nemcsak látványos, hanem eredményes focit is játszott Spanyolország talán legnépszerűbb edzőjével, aki 2017-ben a Bernabéuban, 2018-ban pedig a Camp Nouban is győzni tudott. A mutatott játék és a sikerek alapján szinte elkerülhetetlen volt, hogy egy nap megkeresse őt a Barcelona.

A megkeresés 2020 januárjában történt, miután a katalán csapat menesztette Ernesto Valverdét. Setiénnek saját bevallása szerint is álmai munkája volt a Barcelona irányítása, de az álom nagyon hamar rémálommá vált. A 2019/20-as évad végén a katalánok csak másodikak lettek a Real Madrid mögött a bajnokságban, a Bajnokok Ligája egymeccses negyeddöntőjében pedig 8–2-es vereséget szenvedtek a Bayern Münchentől. A megalázó vereség után három nappal a Barcelona kirúgta Setiént, aki azonban nem kapta meg a végkielégítését, ezért még hónapokkal később is zajlott a pereskedés az azóta megbukott Josep María Bartomeu vezette elnökséggel szemben.

Setién imádja az edzősködést, de ez a kudarcokkal teli, féléves barcelonai időszak annyira megviselte, hogy azóta messze elkerülte a futballpályát.

Legfeljebb a másodosztályú FC Andorra meccseire járt ki, amelynek most az az Éder Sarabia a vezetőedzője, aki a Las Palmasnál, a Betisnél és a Barcelonánál is Setién segítője volt. A Villarreal megkeresésére viszont nem akart nemet mondani, hiszen az együttes Spanyolország egyik legstabilabb csapata, amelynek a stílusa illik is hozzá.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik