Foci sport24

„Minden idők legnagyobb német futballszégyenfoltja” – hiába turbózták fel Hitler kérésére a válogatottat

Schirner / ullstein bild / Getty Images
Schirner / ullstein bild / Getty Images
„Nagy-Németország csődje”; „Karl Rappan és válogatottja megalázta a hitleri Németországot” – így tálalta a világ nyolcvanöt éve, a világbajnokság nyolcaddöntőjében elért 4-2-es svájci győzelmet. Sepp Herberger válogatottja annak ellenére búcsúzott az 1938-as tornától, hogy az Anschluss nyomán hat német és öt osztrák labdarúgó szerepelt a csapatban.

Az 1934-es és az 1938-as labdarúgó-világbajnokság sajátossága volt, hogy mindkettőt egyenes kieséses rendszerben rendezték. Azaz a mezőny egy része másfél órás részvételért utazott a vb színhelyére…

Nagy-Németország válogatottja az 1938-as tornán két mérkőzést játszott. A nácik azért nevezték Grossdeutschlandnak magukat, mert az év márciusában bekebelezték Ausztriát, és Adolf Hitler utasításba adta, hogy az együttesben osztrákok is szerepeljenek. Sepp Herberger szövetségi kapitány, aki maga is nemzetiszocialista párttag volt, tiltakozott volna ez ellen, de Felix Linneman, a Német Birodalom Testedzési Bizottságának osztályvezetője azt felelte:

Sepp, a Holdon élsz? A Führer 6:5-ös vagy 5:6-os létszámarányt akar!

Schirner / ullstein bild / Getty Images Sepp Herberger

Az 1938 májusában tartott Németország–Anglia találkozón (3-6), amelyen a brit válogatott tagjai – a londoni külügyminisztérium kérésére –

náci karlendítéssel üdvözölték a berlini közönséget,

még csak Hans Pesser képviselte Ausztriát. A világbajnokságra azonban már kilenc osztrákot hívtak a keretbe, sőt többet is hívtak volna, de Karl Sesta és Matthias Sindelar megtagadta, hogy a náci Németország csapatában játsszon, Josef Bican pedig csehszlovák állampolgárságot kért és kapott. (A legendás Sindelar 1939 januárjában rejtélyes szénmonoxid-mérgezés következtében elhunyt. Nem bizonyosodott be, de aligha kétséges: a nácik gyilkolták meg.)

Az ausztriai születésű Hitlernek azért is fontos volt az osztrákok bevetése, mert az 1936-os berlini olimpián rettenetes kudarc érte a német labdarúgókat. Noha rendszerint azt emlegetik, hogy a „néger” Jesse Owens négy aranyérme volt a leginkább tűrhetetlen a Führer számára, a vezért a futballtorna negyeddöntőjében a norvégoktól – a jelenlétében – elszenvedett 0-2 viselte meg a leginkább. A duplázó Magnar Isaksen a húszezres norvég kisváros, Kristiansund és az egész nemzet hőse lett, Otto Nerz német szakvezetőt pedig menesztették, a náci újságok szerint azért, mert „teljesen elgépesítette a német birodalmi válogatott játékmodorát”.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik