Foci sport24

Zseniális futballtroll, az abszurd gólok királya: hol a helye Ibrahimovicnak a legjobbak között?

Piero Cruciatti / Anadolu Agency / Getty Images
Piero Cruciatti / Anadolu Agency / Getty Images
Az AC Milan–Verona olasz bajnoki után, a San Siro ünneplő közönsége előtt búcsúzott el a futballtól a meghatódott, könnyeivel küszködő (de egy igazán „ibrás” beszólást azért eleresztő) Zlatan Ibrahimovic. A svéd futball történetének legjobb játékosa, a kétezres évek egyik legmeghatározóbb centere kultuszhős volt és marad a labdarúgás világában – de vajon emlegethetjük-e őt a legnagyobbak között?

Zlatan akkor is Zlatan, ha épp bejelenti a visszavonulását. Mondhatni, sosem esik ki a Zlatan-szerepből.

Pfujoljatok csak! Ez a legnagyobb pillanatotok ebben az évben – engem láttok.

Zlatan Ibrahimovic ezzel a – tipikus – kiszólással köszönt el az őt fütyülő Verona-drukkerektől a San Siróban, persze ezt a Milan-szurkolók kitörő ovációval nyugtázták.

Zlatanosabb elköszönés nem is lehetett volna ennél. Az ember, akinek az egója alig fért be a világ legnagyobb stadionjaiba; a csatár, aki hobbit csinált a legvalószínűtlenebb gólok szerzéséből, búcsút intett a pályának. Vagy lehet, a pálya intett búcsút Zlatannak, és megköszönte, hogy rajta játszott.

Nem mellesleg a kétezres évek egyik legprímább centere és legszórakoztatóbb futballkaraktere köszönt el.

Adódik a kérdés: mennyire volt Zlatan nagy játékos?

Fordítsuk meg a kérdést: mi kell ahhoz, hogy valaki igazán nagy játékos legyen? Mitől lesz valaki korszakos egyéniség, a történelemkönyvekben külön fejezetet kapó futballista?

A rendkívüli tehetség alapkövetelmény, és ez kétségtelenül megvan, csakúgy, mint a saját maga kiteljesítésébe beleölt rengeteg munka. Az eredményesség mindenképpen kritérium, akár csapat-, akár egyéni szinten. Ibrahimovicnak finoman fogalmazva sem kell szégyenkeznie:

nyert bajnokságot Hollandiában, Olaszországban, Spanyolországban, Franciaországban;

összesen 34 (ha a calciopoli-botrány miatt visszavontakat levonjuk, 32) trófea megnyerésében volt benne, két országban is gólkirály lett, a svéd futball aranykönyvében jókora fejezetet írt. Ő a skandináv nemzeti csapat gólrekordere; rajta kívül senki sem viselte több mint 22 évig a sárga-kék mezt, no meg 12 alkalommal ítélték neki oda a Guldbollent. Összehasonlításul: a legjobb svéd futballistának járó egyéni díjat kettőnél többször senki más nem nyerte meg, még olyan nagyságok sem, mint Gunnar Nordahl, Ralf Edström, Tomas Brolin vagy Henrik Larsson.

Ha az adatokat nézzük, a 90 percre vetített gólokat és gólpasszokat tekintve Ibrahimovic meghatározó kortársaival összevetve is igen jól áll, adatai leginkább Karim Benzemáéhoz hasonlítanak. Ibrahimovicot 90 percre vetített 0.95-ös gól+gólpassz mutatója minden kétséget kizáróan a nagyok közé emeli. Nem olyan gyilkos ösztönű gólvadász, mint Robert Lewandowski. Nem mérhető a kor két legjobbja, Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mércéjével, és talán kicsit személyes balszerencséje is, hogy pályafutása fedte az övékét. Erling Haaland várhatóan hosszú távon is túlteljesíti Ibra számait, de hát Haaland a tökéletes center, a futballkiborg, aki mindent tud, amit megkövetel tőle a posztja.

Made with Flourish

 

Ha csak a nemzeti küzdelemsorozatokra koncentrálunk, akkor Ibrahimovic még jobban áll. Vesztére – jegyezhetnénk meg. Ugyanis a mai futballban a közönség már elvárja, hogy a sztárok a nemzetközi porondon is teljesítsenek. Ha a nemzetközi meccsekre nézzük meg Ibra statisztikáit, akkor az összes listázott csatár közül nála a legnagyobb visszaesés: 90 percre vetített gólstatisztikája 0.49-re zuhan, a gól+gólpassz mutató pedig 0.74-re. A hozzá igen hasonló karriermutatókat hozó Benzema például a nemzetközi színtéren ugyanolyan eredményes, mint nemzeti porondon – a trófeákat összevetve pedig szakadéknyi a különbség.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik