Foci sport24

Viharzónában a La Liga: hozhat-e változásokat a Vinícius elleni rasszista incidens?

BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
BURAK AKBULUT / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency / AFP
Miért lett állandó célpont Vinícius Júnior? Tényleg a rasszistáké lett-e Ronaldo, Ronaldinho, Cristiano Ronaldo és Lionel Messi ligája? Vagy egy rasszista incidens után mindenki próbálja (jól-rosszul) kijátszani a lapjait? Vinícius változást akar elérni, és ezért nyomást próbál gyakorolni a ligára klubjával, a Real Madriddal együtt; a liga megpróbál a lehető legkevesebb kárral kikeveredni az esetből, közben pedig elindult egy olyan vita a nyilvánosságban, amely akár eredményeket is hozhat.

Az idényzárást biztosan nem így képzelte a La Liga. A bajnokság már eldőlt – a Barcelona fölényesen megnyerte, a Real Madrid és az Atlético Madrid az ezüstéremért meccsel –, a három európai kupából csak az EL-ben áll spanyol csapat (a Sevilla, amely Budapesten az AS Romával csap össze), a hazai és a nemzetközi sportsajtó meg botránytól hangos, miután a Valencia fanatikusai inzultálták Vinícius Júniort. A kommunikációs bakiktól hemzsegő incidens-utóéletet látva mi pedig csak annyit állapíthatunk meg: itt nem lesz könnyű változást elérni.

És ez elég rossz hír lehet a La Ligának.

Kezdjük az elején! A Valencia–Real Madrid bajnokin (1-0) több alkalommal is rasszista kifejezésekkel illették a lelátóról Vinícius Júniort, az incidensek miatt a mérkőzést rövid időre meg is szakították. A brazil válogatott csatár később összeugrott a hazai játékosokkal, és kiállították.

A La Liga reakciójával szelet vetett és vihart aratott.

Mindenki elmondta és leírta a szokásos közhelyeket (ezzel még nem is lenne baj), aztán Javier Tebas ligaelnök kikelt magából, amikor Vinícius a nyilvánosság előtt adott hangot felháborodásának, igen élesen kritizálva az esetet és a bajnokságot. Tebas válasza különösen visszataszító elegye volt a vállalati bullshitnek, a felelősségáttolásnak és az áldozathibáztatásnak (ennek megfelelő hatással, különösen Brazíliában); aztán néhány nappal később az elnök visszavonulót fújt és bocsánatot kért, mondván, üzenetét nem értették meg.

A brazil szurkolók aligha zárták a szívükbe Tebast (meg a La Liga reakcióját úgy általában), a látványos szolidaritási gesztusok egymás után jöttek Brazíliában és Spanyolországban egyaránt, még a riói Megváltó Krisztus szobra is sötétbe borult.

A Valenciának 45 000 eurós bírságot kell fizetnie, a Spanyol Labdarúgó Szövetség (RFEF) öt mérkőzésre bezáratta a Mario Kempes lelátót. A megbüntetett klub kikérte magának az eljárást, mondván, az RFEF úgy bírságolt, hogy bizonyítékai ellentmondanak a rendőrség és a La Liga eseményekről alkotott verziójának. Vinícius piros lapját eltörölték, a kiállításban kulcsszerepet játszó, VAR-felügyelő játékvezetőt (Ignacio Iglesias Villanuevát) levették a további meccsekről – ennek oka az volt, hogy amikor a Valencia és a Real játékosai összeugrottak, a VAR csak Vinícius ütését mutatta meg, azt nem, hogy Hugo Duro előzőleg a nyakánál fogva próbálta elvonszolni a támadót. Hét embert – két különböző rasszista incidens miatt – letartóztattak. Három letartóztatás a valenciai botránnyal kapcsolatos, négy pedig azért történt, mert Madridban fellógattak egy Vinícius-mezes figurát.

Egy rasszista incidensből hólabdaként dagadó botrány lett.

Az esetet követő vitákban jól kiütközött Vinícius ellentmondásos megítélése is. Tebas szerint ebben az évadban kilencszer jelentettek rasszista incidenst a ligánál, nyolcszor Vinícius volt a célpont. A brazil klasszist sokan provokatőrnek tartják, aki nemcsak a pályán mutatott játékával, hanem a gesztusaival is hergeli az ellenfél fanatikusait. Mi tagadás: a gól és a gólöröm, a csel, a kimutogatás, az ellenfél sztárjainak puszta jelenléte önmagában is provokatív gesztus lehet egy stadionban. De ne feledjük: az egy dolog, ha a futballista a viselkedésével hozzájárul a helyzet elmérgesedéséhez, az viszont egy tudatos választás, ha a szurkoló a valós vagy vélt provokációra rasszizmussal reagál. Így gondolja ezt az Európa-bajnok Marcos Senna is.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik