Foci sport24

A magyarok csúsztak el a görögök elleni meccs előtt fellocsolt Népstadionban

Ben Radford / ALLSPORT / Gettyimages
Ben Radford / ALLSPORT / Gettyimages
Negyven esztendeje, 1983. május 15-én nyert először Magyarországon a görög labdarúgó-válogatott. Az Eb-selejtezőre Mészöly Kálmán szövetségi kapitány – játékosai kérésére – fellocsoltatta a Népstadion pázsitját, de a síkos talajon honfitársaink csúsztak el (2-3). Tíz évvel később megismétlődött a történelem: a görögök megint győztek Budapesten (1-0), ezúttal a vb-részvételtől fosztották meg hazánk fiait.

„Régen kísért akkora vita összeállítást, mint Mészöly Kálmán szövetségi kapitány váratlan döntését. Bár még nem született olyan dirigens, akinek elképzeléseit mindenki üdvözölte volna, a szurkolók (valamennyien persze csalhatatlan szakértők) valósággal hápogtak a nevek hallatán” – fogalmazott az olvasók és a sportolók körében egyaránt népszerű Szabó Ferenc 1983 tavaszán a Népszabadságban.

Azért írta ezt a magyar–görög mérkőzés kapcsán, mert a szakvezető kihagyta Fazekas Lászlót és Kiss Lászlót, majd – játékosai kérésére – fellocsoltatta a Népstadion kiszáradt gyepét, és a síkos talajon a kevéssé fordulékony Kocsis István és Kardos József, az először és utoljára válogatott, mérsékelt képességű Jancsika Károly, valamint a középpályán az ugyancsak nem sprinter – sokkal inkább irányító – típusú Póczik József, és a még nála is finomabb technikájú, de szintén csupán támadni szerető Ebedli Zoltán mellett szinte száguldoztak a vendégek.

Ráadásul Nyilasi Tibor hiába vette át bravúrosan, sarokkal Póczik passzát, és küldte ugyancsak elegáns mozdulattal a kapuba, az ötven perc múltán 3-1-re vezető görögök oly meggyőzően nyertek 3-2-re, hogy a mindössze 13 800 néző egy része

kórusban sértegette Szőke Szikla kapitányt.

A tíz évvel később, alig harmincöt esztendős korában elhunyt Zsiborás Gábor kapus magába roskadt: „Nem hiszem el, ami történt. Ami kapura ment, az gól volt.” Ebedli sem keresett mentséget: „A görögök jöttek, mint a veszedelem. Mi lassabbak vagyunk, sokkal lassabbak!”

Kétségtelen, az első gólt szerző Nikosz Anasztopulosz nemegyszer úgy suhant el honfitársaink mellett, mintha a labdát a Népstadion kezdőkörébe szállító sárkányrepülő lett volna a Rozmaring Repülő Klubból.

A Népsport ekképpen vont mérleget: „A magyar futball óriási nehézségekkel küzd, messze le van maradva a nemzetközi élvonaltól.” A Népszabadság pedig megjegyezte a két nappal a meccs előtt Carlos Santana budapesti koncertjén kikapcsolódó labdarúgókról: „A magyar játékosok közül többen – fizikai adottságaik miatt – legföljebb limbóversenyen vehetnének részt.”

A görögök először nyertek minálunk.

Ben Radford /Allsport / Gettyimages Alketasz Panaguliasz, az akkori görög szövetségi kapitány

Aztán harminc éve másodszor. Alketasz Panaguliasz görög szövetségi kapitány szívbe hasítóan rögzítette 1993 tavaszán: „A tanítványok újból leckét adtak tanítóiknak.”

A Népszava azt dörögte a Sztratosz Aposztolakisz tizenegyesével elbukott vb-selejtező (0-1) után:

Uraim! Valljuk meg őszintén, mi kell még ahhoz, hogy távozzanak? Igenis, mondjon le az MLSZ vezérkara, dr. Laczkó Mihály elnök úrral az élen, Jenei Imre szövetségi kapitánnyal karöltve. Vegyék tudomásul: egyszer s mindenkorra megbuktak! Vége! Nincs tovább! Ha van lelkiismeretük, távoznak. Azért is, hogy higgyük, legalább ennyi tisztesség van önökben.

Kedves Olvasónk!Az általad keresett cikk olvasása Sport24 előfizetéshez kötött.
Sport24 előfizetés
990 Ft/hónap
Sport24 - Előfizetés logó
  • havi 24 cikk Magyarország legjobb focis szerzőitől
  • előfizetői extrák
    (részvétel a Sport24 szerzői által tartott meccskibeszélőn)
Próbáld ki most kedvezményesen az első hónap csak 490 Ft!
Ha már előfizetőnk vagy, jelentkezz be!
Olvasói sztorik