Foci sport24

Újabb olasz hérosz harap a fűbe, és nem biztos, hogy egyből újjáéled

Simone Arveda / Getty Images
Simone Arveda / Getty Images
Negyvennyolc órán belül az érzelmi skála szélsőséges reakciói jellemezték az olasz futball bölcsőjét, Genovát. Történt ugyanis, hogy az itáliai labdarúgás igazi öreg hölgye, a Genoa CFC visszajutott a Serie A-ba, ugyanakkor mégsem rendeznek jövőre Derby della Lanternát a liguriai kikötővárosban, merthogy közben a Sampdoria kiesett az első osztályból. Mindkét eseményre lehetett számítani hónapok óta, a matematikai bizonyosságra vártunk mindkét genovai csapat esetében, melyek hiába veretes múltú klubok, egyáltalán nem ismeretlen számukra a liftezés.

Olaszország a derbik hazája, számtalan kisebb-nagyobb városi, kerületi vagy területi csörtézés tartja lázban a szurkolókat, de van négy település, amely kiemelkedik közülük. A milánói dóm tetején posztoló Mária-szoborról elnevezett Madonnina, a torinói látképet formáló Mole, a nevében mindent magába foglaló Capitale és a genovai kikötőben a hajókat évszázadok óta a mólóba irányító világítótorony, a Lanterna ihlette a legfontosabb városi csetepaték becenevét.

Annak, hogy a 2021/22-es évadban lejátszott Genoa–Sampdoria még csak a 107. genovai derbi volt, nem pusztán az az oka, hogy a mai formájában ismert Samp csak 1946-os alapítású. Sőt, nem is az, hogy a BL-elődöntőben a 236. meccsére készülő Milan–Inter páros többször csapott össze szuperkupákért, illetve a nemzetközi porondon, miközben ilyesmi a genovai csapatokkal sosem fordult elő.

Inkább az a magyarázat, hogy a Serie A-ban gyakran elkerülik egymást, mert egyikük éppen a másodosztály purgatóriumában vezekel az egy évvel korábbi bűneiért.

Ennek köszönhető az is, hogy az övék a derbirekord a Serie B-ben: nem kevesebb, mint 16 Lanternát rendeztek a másodosztályban.

Egy őskori és egy újkori hős

A Genoát és a Sampdoriát nem szokás a nagy olasz klubok között emlegetni. A Sampnál ezen csak kicsit sértődhetnek meg, hiszen hiába van a csapatnak európai kupagyőzelme (KEK, 1989) és BEK-döntője (1992), csupán egyszeres bajnoknak mondhatja magát. Ezzel szemben a Genoa kilencszeres bajnok, ezzel a negyedik legeredményesebb olasz klub a Serie A-ban; csak jelenthetnek a büszke Griffeknek a kérdés nélkül a nagyok közé sorolt római klubok, vagy a Napoli és a Fiorentina.

A gond leginkább az időzítéssel van.

A Sampnak egyetlen igazán jó időszaka volt,

Vujadin Boskov irányításával valóban a legnagyobbak közé emelkedett az egyik elődje, az Andrea Doria sportkör révén a legidősebb klubok közé tartozó együttes. A Genoánál még súlyosabb a helyzet, hiszen döbbenetes módon a Serie A-t egyetlen egyszer sem tudta megnyerni. Az összolasz, körmérkőzéses rendszerben rendezett versenysorozat 1929-es alapítása előtt a Genoa komposzttá aprította a mezőnyt, és bár azóta nem sokszor sütött a nap a nagyapóra, egészen 1951-ig – a Juventus 10. bajnoki címéig – a legeredményesebb olasz klub volt.

Ezekben a hosszabb-rövidebb periódusokban az északi elit tagjaival is birokra kelhettek a genovaiak, de a modernkori futballfogyasztó már elsősorban nem így ismeri a csapatokat. A Genoa létezése bő harmadát alacsonyabb osztályokban töltötte (bizony kétszer is egészen a Serie C-ig zuhant), és a Sampdoria is lehúzott tizenegy szezont a B-ben. Most készülhet a tizenkettedikre.

Universal Archive / Universal Images Group / Getty Images Vujadin Boskov

Egy újabb hérosz harap fűbe

Az utóbbi évek nem az olasz futball legerősebb szezonjai. A milánóiakat gazdasági gondok gyötrik, a Juventusnak az Allegri-csapat nézhetetlen játéka a legkisebb gondja, Rómában pedig nem nagyon tudnak élni a felkínált lehetőséggel. És nem csak a tabella elején vannak gondok. A Serie A eladhatóságát sem emeli, de még ennél is nagyobb gond, hogy a mezőnyt is hígítja a rengeteg kiscsapat, miközben nagyok egész sora pulzál az alsóbb osztályokban.

Sport24 - Előfizetés logó
Kedves Olvasónk!
A cikk elolvasása regisztrációhoz kötött.
Sport24 - Előfizetés logó
Regisztrálj, és tarts velünk!
Szolgáltatásaink köre folyamatosan bővül.
A Sport24 cikkei átmenetileg előfizetés nélkül, regisztrációval elérhetőek.
Magyarország legjobb focis tartalmai továbbra is a Sport24-en olvashatók, próbáld ki most!
Olvasói sztorik